StoryEditor

Ladislav Borbély: Koronavírus úplne zmení aj šport. Bude v ňom menej peňazí?

10.05.2020, 00:00
Šport pre šíriaci sa koronavírus úplne zastal, mnohé súťaže a šampionáty sú zrušené, olympijské hry odsunuté o rok, obrovský prepad bude v najpopulárnejších športoch, ako je futbal, kde sa generujú miliardy, hráči prichádzajú o peniaze a firmy, ktoré sponzorovali šport, sa prepadajú do červených čísiel.

Šport je obrovské odvetvie ekonomiky, ktoré vo svete zamestnáva milióny ľudí, ale teraz stojí. Čo s ním bude ďalej?
Šport ako jedna z najatraktívnejších foriem ľudskej zábavy sa dostal na vysoký piedestál sociálneho a ekonomického zhodnotenia a dovolím si tvrdiť, že až na neprimerane vysoký. Po kríze bude musieť prísť k jeho revitalizácii. Globálna pandémia vytvorila veľmi špecifické podmienky, ktoré sa v spoločnosti objavili po sto rokoch, bude to mať vplyv na všetko, vrátane športu.

​Ak hovoríte o revitalizácii športu, čo to bude znamenať?
To práve ešte nevieme a netušíme, do akej hĺbky pôjde. Ak budeme šport chcieť revitalizovať, budeme musieť zistiť, aké devastačné účinky pandémia spôsobila v globálnej ekonomike, lebo šport je len jej nadstavbová sféra. Takže stav ekonomiky po pandémii bude určovať, ako sa bude šport revitalizovať. Že sa bude revitalizovať, je stopercentné, lebo človek sa týchto zábavných aktivít nebude vzdávať, ani nie je dôvod sa ich vzdať, len spôsob ich ekonomického zabezpečenia bude musieť zohľadňovať tvrdú ekonomickú realitu. Rozhodne musíme počítať s tým, že postpandemická ekonomika bude fungovať so zmenenými pravidlami, čo sa relevantným spôsobom premietne do podpory športu.

Určite je predpoklad, že firmy budú do športu dávať menej peňazí...
Priestor v športe, zvlášť vo futbale, sa stal pre firmy jedným z najatraktívnejších priestorov na sebaprezentáciu, na marketing. O mnohých značkách by sme sa možno nikdy nedozvedeli, ale aj vďaka športu sa stali svetoznáme, lebo sponzorovali kluby, čím získali marketingovú vizualizáciu. Podľa toho, aké budú dosahy krízy na firmy, také budú peniaze v športových kluboch. Najatraktívnejší šport z tohto hľadiska je futbal, vytvára nejaký produkt, ktorý je mimoriadne zaujímavý aj pre televízie. Peniaze za predaj televíznych práv na vysielanie futbalu patria k veľmi dôležitým faktorom, napríklad vo Veľkej Británii zaplatili televízne spoločnosti v predchádzajúcom období za televízne práva zhruba 6 miliárd libier a peniaze išli klubom. Z tohto pohľadu sú slovenské kluby len úbohými sirotami pre televízne macochy.

Teraz v kríze klesnú príjmy aj televíznym spoločnostiam, takže ani tie si nebudú môcť dovoliť platiť toľko za futbal?
V tomto bude špecifická situácia podľa toho, ako sa naštartujú veľké európske futbalové ligy. Predpokladám, že zo začiatku budú bez divákov, takže futbaloví fanúšikovia budú odkázaní na televízny kanál. V Bundeslige už niekoľko týždňov futbalisti trénujú, lebo hrozia miliardové straty z televíznych práv za vysielanie ligy, čiže Bundesligu chcú naštartovať a v súčinnosti s epidemiológmi a virológmi sa snažia zistiť, ako to urobiť, aby stratu aspoň znížili. Potom je však otázka – čo je motív na čo najskoršie naštartovanie ligy. Je t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. apríl 2024 03:40