StoryEditor

Rada RTVS rokovala v Košiciach, témou bola obnova archívu aj kreatívne centrá

30.09.2021, 18:50
Autor:
TSTS
RTVS posilní regionálny kreatívny potenciál aj prostredníctvom nového kreatívneho centra v Košiciach

Členovia Rady RTVS a zástupcovia Rozhlasu a televízie Slovenska sa stretli na rokovaní tentokrát mimoriadne v metropole východu. Riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala informoval členov Rady RTVS o uskutočnených projektoch košického štúdia i o víziách, rozbehnutých i chystaných projektoch.

Tri kreatívne centrá

RTVS posilní regionálny kreatívny potenciál aj prostredníctvom nového kreatívneho centra v Košiciach. Okrem Bratislavy a Banskej Bystrice vybuduje kreatívne centrum aj v Košiciach. Vybudovanie všetkých troch kreatívnych centier RTVS umožní poskytnutie nenávratného finančného príspevku z eurofondov – Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), prioritnej osi 3 Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, ktorá je v gescii ministerstva kultúry.

V minulom roku RTVS podpísal zmluvy pre kreatívne centrá v Bratislave a v Banskej Bystrici. Koncom júla podpísal zmluvy k nenávratnému finančnému príspevku aj pre kreatívne centrum Košiciach. Prostriedky na vybudovanie kreatívnych centier môže začať čerpať v tomto roku, pričom ich otvorenie je plánované už v budúcom roku. „Spoločným cieľom plánovaných kreatívnych centier je zvýšenie zamestnanosti v kultúrnom a kreatívnom priemysle,“ informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

​„Teší ma, že RTVS obhájil svoju víziu, ktorú vytvoril projektový tím a dostal tak príležitosť prispieť k rozvoju kultúrneho a kreatívneho priemyslu prostredníctvom kreatívneho centra aj na východe Slovenska. Verím, že aj v Košiciach a celom regióne tak pomôžeme rozvíjať tvorivý potenciál študentov a absolventov umeleckých a kreatívnych odvetví, kreatívnych pracovníkov, umelcov, či ďalších subjektov pôsobiacich v kultúrnom a kreatívnom priemysle a zároveň tak vytvoríme inkubátor talentovaných pracovníkov aj pre RTVS,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Kreatívne centrum v Košiciach bude vybudované v mestskej časti Košice – Juh v areáli Štúdia RTVS Košice, na prízemí́ jednej z piatich budov, ktoré́ sa v tomto areáli nachádzajú.

„Veľkou výhodou kreatívneho centra je fakt, že sa nachádza priamo v priestoroch Štúdia RTVS Košice. Vzniká tým veľký potenciál na reálne prepojenie teórie s praxou, a tiež najnovších technológií a tvorivých postupov s rokmi overenou profesionalitou a skúsenosťami. Keď k tomu prirátame už nadviazanú spoluprácu s vysokoškolským i stredoškolským prostredím, a takisto aj otvorenosť k spolupráci s kreatívnym prostredím nielen v regióne celého východného Slovenska, myslím si, že vytvárame základy niečoho stáleho, čo pretrvá a prinesie tak trvalé hodnoty a stabilné prostredie, ako aj nápady, inovácie a nové segmenty, ktoré audiovizuálne a kreatívne posunú ďalej celý náš región,“ hovorí riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

RTVS

​Nosným programom kreatívneho centra budú podporné činnosti zamerané na zvyšovanie dopytu po kreatívnej tvorbe realizované prostredníctvom troch služieb – otvorených prezentačných workshopov, digitálnych prezentácií, ako aj výstavno-prezentačnej činnosti. Začiatok výstavby nového Kreatívneho centra Štúdia RTVS Košice je plánovaný na 4. štvrťrok 2021 a do prevádzky by malo byť uvedené v prvom štvrťroku 2022.

Rekonštrukcia budovy archívu

Budova archívu v areáli RTVS v Košiciach je v súčasnom stave náročná na prevádzku kvôli svojej energetickej neefektívnosti. Vďaka nenávratnému finančnému príspevku v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia bude môcť RTVS kompletne zrekonštruovať budovu archívu, ktorá tak dosiahne nízkoenergetický štandard. Náklady na rekonštrukciu, pokryté z nenávratného finančného príspevku, sú v hodnote 842 651 eur.

Hlavným cieľom projektu je zníženie spotreby energie pri prevádzke administratívnej budovy archívu v areáli Rozhlasu a televízie Slovenska v meste Košice. Budova bola postavená na prelome 19. a 20. storočia a prešla viacerými rekonštrukciami, z nich posledná bola zrealizovaná v roku 1977. „Na základe úspor výdavkov na energie zároveň znížime dotácie na prevádzkové náklady a ušetrené finančné prostriedky využijeme na ďalší rozvoj,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Očakávané výsledky budú dlhodobo technicky udržateľné, keďže zrekonštruovaná technológia je navrhnutá tak, aby bola plne funkčná bez potreby špeciálneho prevádzkového servisu nad rámec bežnej údržby.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:30