Alexander Dubčekarchív HN
StoryEditor

Alexander Dubček by oslávil 100. narodeniny. RTVS si ho pripomenie vo vysielaní

25.11.2021, 11:35
Autor:
TSTS
Jednou z popredných postáv slovenskej histórie sa narodila 27. novembra 1921.

Alexander Dubček je jednou z popredných postáv slovenskej histórie. V sobotu 27. novembra 2021 by oslávil svoje 100. narodeniny. RTVS si na neho zaspomína vo viacerých reláciách televízneho i rozhlasového vysielania.

Jednotka v piatok, 26. novembra o 22.20 h, odvysiela film Dubček - krátka jar, dlhá zima a v nedeľu, 28. novembra o 17.30 h, slávnostný program Ľudská tvár politiky - 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka.

Dvojka vo štvrtok, 25. novembra o 14.05 h, odvysiela taliansko-slovenský dokumentárny film Korene budúcnosti, ktorý zachytáva život a dobu Alexandra Dubčeka. Film obsahuje archívne materiály z MOSFILMU (príchod nadšených budovateľov komunizmu z európskych štátov), ale aj autentické živé dokumenty z vrcholu Dubčekovej politickej kariéry, až po jeho pád.

V deň 100. výročia Dubčekových narodenín, 27. novembra, privíta Dvojka o 21.05 h. v relácii Anjeli strážni Dubčekovho syna Pavla, neskôr, o 21.30 h, si diváci môžu pozrieť dokument Vycestovacia doložka pre Dubčeka, ktorý zachytáva jeho sledovanie a peripetie pri prevzatí doktorátu honoris causa od Bolognskej univerzity, ktoré záviselo od získania „vycestovacej doložky“.

Televízna Trojka si významné výročie pripomenie vo štvrtok 25. novembra o 21.15 h dokumentom Blízky človek a v nedeľu, 28. novembra o 13.40 h, dokumentom Sedemdesiatnik Alexander Dubček.

Výročie neopomenie ani rozhlasové vysielanie RTVS. Rádio Slovensko odvysiela už v piatok 26. novembra Nočnú pyramídu s historikom Ústavu pamätí národa, Petrom Jašekom. V sobotu, 27. novembra, privítajú moderátori Barbara Štubňová a Juraj Šimko v živom vysielaní Laca Halamu, režiséra filmu Dubček. Slovo dostane aj Lýdia Mikušová, lektorka pôsobiaca v rodnom dome Alexandra Dubčeka v Uhrovci. Ďalším hosťom bude aj Adrián Jastraban, herec, ktorý si zahral samotného politika v životopisnom filme Dubček.

Programy venované osobnosti a životu Alexandra Dubčeka pripravili aj ďalšie rozhlasové okruhy RTVS.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 19:52