StoryEditor

Slovenskí kameramani sa s úspechom prezentovali v Hollywoode

27.06.2018, 18:28
Autor:
TSTS
Lukáš Teren a Maroš Žilinčan predstavili na Medzinárodnom samite kameramanov v Los Angeles portrét laureáta ceny Kamera 2017 Ivana Puťoru.

Na Medzinárodnom samite kameramanov v Los Angeles sa odprezentovali aj zástupcovia Asociácie slovenských kameramanov (ASK). Jej nový prezident Lukáš Teren a člen asociácie Maroš Žilinčan predstavili na svetovom fóre portrét laureáta ceny Kamera 2017 Ivana Puťoru, slovenského vynálezcu zaostrovacieho obrazcu pre testovanie objektívov, kamier a postprodukčných reťazcov ako aj tvorbu členov ASK. Na treťom ročníku samitu sa na začiatku júna stretlo takmer 100 kameramanov a kameramaniek zo 40 krajín sveta.

Po krátkom dokumente zložitého životného príbehu vynálezcu Ivana Puťoru, korému sme v závere minulého roka udelili cenu za celoživotné dielo za technický prínos Kamera 2017, sme po prvý raz odprezentovali výhody a širokospektrálne použitie tohoto patentu v dnešnej dobe a to aj napriek tomu, že má už vyše 50 rokov. Prezentácia vzbudila pozitívny ohlas a diskusiu, na ktorej sme sa dozvedeli, koľko kameramanov obrazec dodnes používa; medzi nimi aj Joe Dunton BSC, autor známych Kubrickovych objektívov,” povedal Lukáš Teren.  

International Cinematography Summit 2018 / foto

​Samit (International Cinematographers Summit) organizuje prestížna Americká asociácia kameramanov (ASC) spolu s Medzinárodnou federáciou IMAGO. Intenzívny štvordňový program zahŕňal prevažne diskusie o problémoch tejto profesie a o nových technologických štandardoch v kinematografii. “Mali sme možnosť vymieňať si podstatné informácie ohľadom kameramanskej činnosti a dohadovať prípadné spolupráce pri organizovaní budúcich workshopov a eventov na medzinárodnej úrovni. Záujem o spoluprácu prejavili asociácie z Austrálie, Ameriky, Francúzska, Holandska, Škandinávie a dokonca aj Hong Kongku. Členovia našej asociácie sa teda v prípade nakrúcania v zahraničí môžu obrátiť na obdobné asociácie po takmer celom svete, meno ASK je po tomto samite odbornej medzinárodnej obci známe,” dodal prezident ASK. 

Lukáš Teren, Denis Lenoir a Maroš Žilinčan / foto

​​Vďaka tomuto fóru mohli Lukáš Teren a Maroš Žilinčan odprezentovať ASK zostrihom tvorby jej členov. Premietanie sa uskutočnilo v Clubhouse Americkej asociácie kameramanov v Los Angeles na veľkom plátne. Diváci mohli vidieť tvorbu Denisy Buranovej ASK, Nora Hudeca ASK, Dušana Husára ASK, Martina Kollára ASK, Iva Miku ASK, Anny Smoroňovej ASK, Lukáša Terena ASK, Martina Žiarana ASK a Maroša Žilinčana ASK. “Na tejto prezentácii showreelov všetkých zúčastnených krajín bolo možné vidieť rôzne svetové štýly, pričom ten náš - po kameramanskej stránke - svojou kvalitou a osobitostou obstál,,” doplnil Maroš Žilinčan.

“Hneď prvý deň začal silným filmovým zážitkom. Maximalisti - režisér Christopher Nolan, kameraman Hoyte Van Hoytema ASC a producentka Emma Thomas - odprezentovali špeciálne premietanie filmu DUNKIRK priamo z filmovej 70mm suroviny na IMAX plátno. Rozprávali o ich láske k estetike nakrúcania na veľký formát a dôležitosti uchovania nakrúcania na filmovú surovinu ako kreatívnu voľbu autorov diela. Napriek tomu, že sme tento film už niekoľkokrát pred tým videli, zanechala v nás táto unikátna projekcia obrovský dojem,” sprostredkoval filmársko-divácky zážitok Lukáš Teren.

Ema Thomas, Cristopher Nolan a Hoyle Van Hoytema / foto

​Na programe samitu, okrem iného, bolo: rozprávanie Adriana Goldmana ASC ABC o tom, ako tvorí unikátny look Netlix seriálu The Crown, pozvanie do The Academy Of Motion Picture Arts and Science, kde bola prednáška o novom štandarde farebného priesturu ACES, v Dolby Digital Cinema na Hollywood Bvl. sa konala prezentácia ako David Fincher vytvoril temnú retro atmosféru v známom Netflix seriali MINDHUNTER, a to v kinosále vybavenej s laserovým 4k projektorom a najdokonalejším priestorovým zvukom ATMOS, návšteva kinoprojekcie CINEMA DISPLAY s obrou 10m LED 4k obrazovkou a vysokým dynamickým rozsahomako aj návšteva filmového laboratória FOTOKEM.

Ivan Puťora s cenou ASK / foto

​V diskusiách dostali priestor témy ako napríklad: diverzita filmových štábov, podporenie žien kameramaniek a zmazávanie mylne zaužívaných rodových stereotypov, bezpečnosť pri nakrúcaní, možnosti sebaprezentácie a autorské práva.

Práve na spomínanom samite prijala ASK nového čestného člena,  je ním rodený Parížan, člen Francúzskej aj Americkej asociácie kameramanov Denis Lenoir. V Bratislave napríklad v roku 2001 nakrúcal film o povstaní vo varšavskom gete Uprising. 

Asociácia slovenských kameramanov má viac ako 50 členov všetkých generácií, od debutantov až po najstarších kameramanov, ktorí boli a sú zásadným vkladom do československej či slovenskej kinematografie, ako napríklad Stanislav Szomolányi, Dodo Šimončič, Ján Ďuriš, Vladimír Holloš, Ladislav Kraus. Svoje organizácie majú medzi filmármi aj strihači a producenti.    

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 16:28