RTVS
StoryEditor

Košický zlatý poklad zaregistroval 161 súťažných piesní

13.08.2018, 14:25
Autor:
TSTS

Do uzávierky aktuálneho ročníka súťaže Košický Zlatý poklad sa prihlásilo 161 súťažných piesní. Na základe kritérií súťaže vybrala výberová komisia dve skupiny postupujúcich piesní. Do prvej skupiny vybrala 6 piesní, ktoré priamo postupujú do finále súťaže. Do druhej skupiny vybrala 11 piesní, ktoré budú v semifinálovom kole prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko súťažiť o postup do finále súťaže.

Začiatkom mája košické štúdio Rozhlasu a televízie Slovenska vyhlásilo už 34.ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad, ktorého finálový koncert sa uskutoční 20. októbra. Hlavným zámerom populárnej súťaže je prezentácia a propagácia mladých talentovaných autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby.

Výberová komisia, ktorá rozhodovala o postupujúcich do októbrového finále bola v zložení: Peter Bič a Viktória Vargová zo skupiny Peter Bič projekt, Igor Timko a Roman Timko zo skupiny No Name a Rasťo Kopina zo skupiny Noc a deň spolu s redaktormi Štúdia RTVS Košice.

„Do aktuálneho už 34. ročníka Košického zlatého pokladu sa okrem nových autorov a interpretov do súťaže pravidelne hlásia aj finalisti predchádzajúcich ročníkov. Je to pre nás pozitívna spätná väzba a jasný signál, že súťaž má svoju atraktivitu a kvalitu. Žánrový záber bol naozaj veľký, od folkovo ladených skladieb cez pop-rock až po heavy metal. Texty piesní boli väčšinou o živote a samozrejme v nich prevažovala večná téma lásky. Prvá šestica finalistov je známa a som zvedavý, ktorých šesť semifinálových skladieb doplní finálovú dvanástku,“ uviedol riaditeľ súťaže Ing. Juraj Hidvéghy.

Finálový koncert sa uskutoční 20. októbra o 19:00 v košickom Kulturparku. RTVS odvysiela priamy prenos v éteri Rádio Slovensko a televízny dokument z podujatia odvysiela Dvojka.

Autori a interpreti víťazných skladieb si odnesú finančné ceny:
1. miesto 1.000 EUR
2. miesto 750 EUR
3. miesto 500 EUR

„Košický zlatý poklad má svoju históriu, výsledky a rovnako aj budúcnosť. Teší nás fakt, že počet prihlásených súťažných piesní za posledné roky neustále rastie. Podpora pôvodnej slovenskej hudobnej tvorby je aj jednou z úloh RTVS a preto považujem súťaž za zmysluplnú a dôležitú, “ povedal výkonný riaditeľ Štúdia RTVS Košice PhDr. Jozef Puchala PhD.

Absolútny víťaz získa bezplatné poskytnutie nahrávacieho štúdia v Slovenskom rozhlase na realizáciu profesionálnej nahrávky víťaznej piesne. Viac informácií o súťaži na adrese www.rtvs.sk

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 02:58