Redakčný tím Seesame (zľava)Seesame: redaktorka Dominika Pišťanská, šéfredaktor Tomáš Grečko, redaktorka Natália Mrázová a kameraman a fotograf Peter Višňovský
StoryEditor

Redakcia Seesame posilnila v minulom roku videostorytelling v natívnej reklame

22.02.2019, 10:51
Autor:
TSTS
Z mnohých značiek sa postupne stávajú médiá. Publikujú obsah písaný redakčným štýlom (tzv. natívnu reklamu), spravujú vlastné blogy, online a printové magazíny a produkujú originálny video obsah. Redakčný tím agentúry Seesame vytvoril v minulom roku takmer tri stovky takýchto textov a videí.

Redakčný tím Seesame pokrýval najmä témy z oblastí mestského rozvoja, urbanizmu, zdravotníctva, technológií, vedy a inovácií, dizajnu, života v centrách zdieľaných služieb a CSR projekty firiem.

Okrem lifestyle obsahu tvorili v roku 2018 viac ako tretinu projektov videá a pop-vedecké texty o odborných témach. „Sme tu na to, aby sme značkám pomocou storytellingu umožnili prerozprávanie tém, ktoré sú v ich odbornom jazyku buď príliš zložité, alebo, v tom opačnom prípade, vyznievajú príliš všedne. My za každou vecou a produktom hľadáme príbeh. Príbeh ľudí, ktorí ich vynašli, vytvorili alebo nimi žijú. Každá téma má mnoho uhlov pohľadu, vrstiev a perspektív,” hovorí Tomáš Grečko, Head of Editorial Team Seesame.

Témy, ktoré značky vo svojich príbehoch otvárajú, ukazujú nové trendy, prinášajú aktuálne dáta alebo vypovedajú o správaní spotrebiteľov a náladách v spoločnosti.

Prehľad vybraných projektov redakcie Seesame si môžete pozrieť tu.

Videopríbehy budujú značky

Medzi špeciálne projekty redakčného tímu patril videostorytelling. Pre občianske združenie Amazonky vytvorila redakcia príbehy pacientiek, ktoré bojujú s rakovinou prsníka. Séria videí na portáli SME.sk o učiteľoch a dobrovoľníkoch, ktorí sa venujú mimoškolskej činnosti na základných a stredných školách zase vznikla pre Cenu Dionýza Ilkoviča. „V tíme máme profesionálnych redaktorov s viacročnými skúsenosťami s prácou v televíznych newsroomoch. Video obsah vieme produkovať veľmi rýchlo a tak, aby mal myšlienku, pointu aj emóciu a naozaj si ho človek zapamätal. Naším cieľom nie je totiž obsah na jedno použitie ale taký, ktorý sa stane strategickou súčasťou marketingu značky a vytvorí okolo nej komunitu fanúšikov,” upresňuje Tomáš Grečko.Značky cez vlastné médiá ovplyvňujú viac než len nákupné správanie

Pokles dôvery v tradičné médiá a sociálne siete postavil pred firmy novú výzvu. Ponúknuť svojim fanúšikom, komunitám a „followerom” informácie spracované v žurnalistickej kvalite. „Ak značka využije vhodné formáty, je schopná priniesť obsah na najvyššej žurnalistickej úrovni miliónom ľudí, ovplyvniť ich správanie alebo vkus,” vysvetľuje Tomáš Grečko. „Takýto obsah vie byť pre čitateľa alebo diváka zmysluplný, užitočný, dokáže ho inšpirovať alebo zabaviť.”

Nové trendy v spôsobe akým informácie prijímame si vyžadujú využívať čoraz viac druhov storytellingu - vytvoriť nielen texty, ale aj videá, využívať takzvaný „vizuálny storytelling” alebo nové formáty ako napríklad „Slide Stories”. Uplynulý rok sa takto redakcii Seesame podarilo spracovať príbeh storočnej histórie vzťahov Slovenska a USA a prerozprávať ho na stránke odvahabytslobodni.sk.

Dôveryhodný obsah pomáha budovať reputáciu

V minulosti sa viedli medzi značkami a marketingovými odborníkmi diskusie o tom, či označenie článkov a videí ako komerčných znižuje ich dôveryhodnosť. Dnes je situácia opačná - transparentné označovanie pomáha budovať dôveru v značku. Spojenie firmy s užitočným obsahom, ktorý spracovaním spĺňa aj žurnalistické kritériá, získava značke fanúšikov a vytvára okolo nej dlhodobú komunitu. Takíto zákazníci sú ochotnejší kupovať jej produkty a odporúčať ich svojmu okoliu.

Vlastný profi tím, ktorý sa inšpiruje progresívnymi svetovými online médiami

Redakčný tím Seesame má troch vlastných interných redaktorov vrátane šéfredaktora. Špecialistu na video obsah dopĺňa sieť externých producentov. Práca tímu sa riadi redakčnými štandardmi. Obsah musí spĺňať najprísnejšie kritériá kvality, takže je zaručené, že čitateľ alebo divák ho nezatvorí po pár sekundách. Inšpiráciou je produkcia progresívnych online médií v zahraničí, napr. Quartz, The Monocle alebo VOX.

Redakcia Seesame spolupracovala doteraz s klientmi ako napríklad Accenture, Adidas, Adient, AIFP, Dell, Henkel, IKEA, Isover, MSD, YIT a organizácie a občianske združenia - OZ Amazonky, OZ Vagus a Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

Svoje skúsenosti s komerčným storytellingom a natívnou reklamou môžu redaktori oprieť o expertízu ďalších ľudí z agentúry Seesame - konzultantov, odborníkov na Employer Branding, Public Affairs, kreatívcov a špecialistov na produktovú a lifestyle komunikáciu.

Agentúra s vyše dvadsaťročnou históriou

Seesame je jednou z najväčších komunikačných agentúr na Slovensku a Agentúrou roka 2017 vo východnej Európe podľa hodnotenia The Holmes Report.

Jej príbeh sa začal písať ešte v roku 1996. K tradičným PR službám postupne pridala ďalšie a dnes zabezpečuje pre slovenské aj globálne spoločnosti tiež marketing, digitálne a integrované kampane a služby Public Affairs. Okrem toho v tréningovom centre pripravuje klientov na to, ako sa rozprávať s novinármi, zákazníkmi alebo biznis partnermi. Poslaním agentúry je svojou činnosťou zlepšovať podnikateľské prostredie, zvyšovať transparentnosť a férovosť vo verejnom živote. Seesame je partnerom viacerých občianskych projektov a iniciatív.

Agentúra dnes zamestnáva viac ako štyri desiatky konzultantov na externú a internú komunikáciu značiek, komunikačných stratégov, kreatívcov, špecialistov na tvorbu obsahu a multimédií, event manažérov a expertov na Public Affairs a research.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 07:04