LEVICKÉ MLIEKÁRNE
StoryEditor

Výrobky z oblasti TEKOVA spája bohatá tradícia a skvelá chuť

02.04.2019, 20:26
Autor:
TSTS
Mlieko a mliečne výrobky sú pevnou súčasťou jedálnička väčšiny Slovákov. Mlieko a výrobky z neho majú bohaté zastúpenie v takmer každej kuchyni či domácnosti – našťastie! Mlieko ako prirodzený zdroj vápnika a ďalších živín by mal byť neoddeliteľnou súčasťou vyváženej stravy.

Ako bohatý zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov nám poskytuje aj celý rad ďalších dôležitých látok, vďaka ktorým je pre ľudské telo nielen významným zdrojom výživy, ale podieľa sa aj na prevencii viacerých ochorení (napr. osteoporóza, trombóza, vysoký krvný tlak či onkologické ochorenia). Odborníci mlieko označujú za komplexnú, niektorí dokonca za „takmer dokonalú potravinu“.

Napriek tomu, že mlieko a mliečne výrobky sa v našich zemepisných šírkach tešia všeobecnej obľube, v ich spotrebe za okolitým svetom stále zaostávame. Kým v roku 2016 bola podľa údajov Štatistického úradu SR spotreba 176,2 kg na osobu za rok, v roku 2017 to už bolo 174,6 kg (teda o 1,6 kg menej). Údaje za rok 2018 zatiaľ nie sú známe. Pre porovnanie: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča 220 kg na osobu/rok. Naši severní susedia limit do bodky spĺňajú (Poľsko – 222 kg/osoba/rok) a v susedných Čechách je konzumácia až na úrovni 247,5 kg na osobu! Podľa najnovších zistení pritom v prevencii kardiovaskulárnych ochorení pomáhajú predovšetkým plnotučné mliečne výrobky. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia všetkých druhov mliečnych výrobkov sa spája s menším rizikom srdcovo-cievnych ochorení, mŕtvice a predčasnej smrti. Najnovšie vedecké dôkazy hovoria jasne: ľudia, ktorí konzumujú plnotučné mlieko a výrobky z neho, sú vystavení menšiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky 2. typu než tí, ktorí konzumujú nízkotučné druhy mliečnych výrobkov. Vyplýva to zo štúdie kanadských vedcov, ktorá sa uskutočnila na rozsiahlej vzorke viac ako 130 tisíc dospelých ľudí z piatich kontinentov. 

Doprajte si prvotriednu kvalitu a lahodnú chuť!

Široký sortiment mlieka a mliečnych výrobkov prináša na náš trh už viac ako 60 rokov spoločnosť LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s. so sídlom v Leviciach. Denne spracúva 100 000 litrov kravského mlieka, ktoré dodávajú výlučne slovenskí producenti z oblasti Tekova. Spoločnosť zamestnáva vyše 170 zamestnancov. V chladiacich boxoch predajní po celkom Slovensku sú pevne etablované predovšetkým značky BABIČKA, NIVA ORIGINÁL A TEKOV.

V tomto roku prišiel tradičný slovenský výrobca s novinkou, ktorou reaguje na špeciálne požiadavky trhu – uvádza široký rad čerstvých mliečnych výrobkov s nálepkou „DELAKTO“. Nový delaktózovaný rad vyhovie všetkým, ktorí si kvôli intolerancii mliečneho cukru – laktózy, musia odoprieť klasické mlieko a mliečne výrobky. Konzumácia kravského mlieka a výrobkov z neho spôsobuje ľuďom s laktózovou intoleranciou tráviace problémy (nafukovanie, hnačky, črevný diskomfort). Ani s týmto zdravotným problémom však neprichádzajú o všetky benefity mlieka – „delakto“ totiž neznamená bez mlieka, iba bez laktózy. Laktózová intolerancia nie je dôvod, aby ste sa o lahodnú chuť mlieka a mliečnych výrobkov pripravili úplne!

Kefír, tvaroh, kyslá smotana

Pod značkou BABIČKA pribudol do rodiny výrobkov Levických mliekarní Delakto kefír s obsahom tuku 1,1%. Predáva sa v litrovej PET fľaši s uzatvárateľným vrchnákom. V delaktózovanej forme nájdete v obchodoch aj BABIČKA Delakto Kyslú smotanu 14% a Delakto tučný tvaroh. Všetky výrobky z delaktózovanej línie spoľahlivo rozoznáte od ostatných výrobkov tyrkysovou etiketou s oranžovým pásikom. Pri nákupe sa tak v regáloch ľahko zorientujete. Ďalšou skvelou novinkou v obchodných sieťach je TEKOV Syr Delakto. Dostupný je údený aj neúdený, a to vo forme plátkov alebo v 200g blokoch. Tekov syr sa vyrába podľa tradičnej receptúry a aj vo verzii „delakto“ vás príjemne prekvapí bohatou lahodnou chuťou.

Opäť treba zdôrazniť, že „delakto“ neznamená žiadne ochudobnenie. Vysvetľuje MUDr. Marián Šolty, generálny riaditeľ spoločnosti LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s.: „Konzumáciou delaktózovaného mlieka a mliečnych výrobkov neprichádzate o benefity z produktov, vyrobených z kravského mlieka. Všetky dôležité živiny v ňom ostávajú. Ich chuť je iba jemne sladšia oproti tým „mliečnym“, ktoré si kvôli zdravotným ťažkostiam nemôžete dopriať. Rozdiel takmer ani nespoznáte. Do výrobkov sa v procese výroby pridáva enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu na jednoduchšie cukry. Stanú sa tak ľahšie stráviteľnými a sú vhodné na konzumáciu aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. Súčasné technologické postupy nám umožňujú ponúknuť konzumentom delakto výrobky v prvotriednej kvalite a s chuťou, ktorá je takmer na nerozoznanie od klasických mliečnych výrobkov.“ Ak tráviace problémy komplikujú život iba jednému členovi domácnosti, nie je dôvod, aby ste kupovali mlieko a mliečne výrobky „dvojmo“. Už po prvom vyskúšaní noviniek z delaktózovaného radu od spoločnosti LEVICKÉ MLIEKÁRNE sa presvedčíte, že celá rodina si môže plnohodnotne pochutiť aj na výrobkoch s minimalizovaným množstvom mliečneho cukru – laktózy (obsah laktózy je menej ako 0,01 g na 100g výrobku).

Intoleranciou laktózy trpí podľa dostupných údajov každý piaty až šiesty človek. Predstavuje to zhruba 20% populácie, čo nie je zanedbateľné číslo. Bezprostredne po konzumácii mliečnych výrobkov pociťujú ľudia vyššie spomínané ťažkosti, prípadne kŕče, bolesti brucha – škála prejavov je rôznorodá a môže byť individuálna. Na vine je buď úplná absencia alebo nedostatočná aktivita enzýmu laktáza, ktorého úlohou je štiepenie mliečneho cukru – laktózy. S pribúdajúcim vekom klesá schopnosť tráviaceho traktu „popasovať“ sa s laktózou, lebo aktivita enzýmu prirodzene klesá. Nie je preto neobvyklé, že sa tráviace problémy objavia u ľudí až vo vyššom veku. Laktózová intolerancia pritom nie je to isté ako alergia na bielkovinu kravského mlieka, ktorou podľa štatistík trpia max. 3% populácie. Intoleranciu nesprevádzajú také búrlivé reakcie, aké sú pozorovateľné pri alergii.

Odporúčané maloobchodné ceny radu LEVMILK DELAKTO:

Babička Delakto kefír 250g 1,79 €

Babička Delakto smotana kyslá 200g 0,89 €

Babička Delakto tvaroh tučný 250g 1,79 €

TEKOV Syr Delakto neúdený blok 200g 2,95 €

TEKOV Syr Delakto údený blok 200g 2,95 €

TEKOV Syr Delakto neúdený plátky 100g 1,85 €

TEKOV Syr Delakto údený plátky 100g 1,85 €

Okrem nových a chutných delaktózovaných výrobkov prinášajú LEVICKÉ MLIEKÁRNE denne na váš stôl aj produkty značiek BABIČKA, NIVA ORIGINÁL A TEKOV. Chcete sa o nich dozvedieť viac? Navštívte www.levmilk.sk  

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:35