StoryEditor

ITAS víta prijatie Stratégie digitálnej transformácie Slovenska do roku 2030: Dúfame, že jej napĺňanie neostane len na papieri

09.05.2019, 08:55
Autor:
TSTS

IT Asociácia Slovenska (ITAS) ako najväčšie slovenské profesijné združenie najvýznamnejších domácich a zahraničných spoločností pôsobiacich v oblasti informačných a komunikačných technológií víta schválenie Stratégie digitálnej transformácie Slovenska do roku 2030.

Materiál bol schválený v utorok 7. mája na rokovaní vlády Slovenskej republiky, predkladateľom bol Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. ITAS dokument považuje za kľúčový pri tvorbe digitálnej budúcnosti Slovenska. Experti ITAS na príprave materiálu aktívne spolupracovali a pripomienkovali viaceré dôležité oblasti, ktoré sú v Stratégii obsiahnuté.

„Sme presvedčení, že aj vďaka nášmu prispeniu sa podarilo dospieť k zásadným obsahovým zlepšeniam materiálu. Všetkým nám záleží na tom, aby sme do budúcnosti dokázali nastaviť vhodné podmienky na rozvoj digitálneho priemyslu na Slovensku. Vítame, že v texte sú identifikované viaceré technologické výzvy, ktorým bude Slovensko čeliť v najbližšom období – využitie umelej inteligencie, digitálne inovačné huby či high-performance computing. Rovnako je nesmierne dôležité, že v materiáli je veľká pozornosť venovaná aj rozvoju digitálnych zručností a kompetencií,“ uviedol prvý viceprezident ITAS Mário Lelovský.

„Z nášho pohľadu je prijatie Stratégie dôležitým krokom. Ide o dokument so širokým záberom, ktorý je veľmi odborný a jeho realizácia si vyžiada zapojenie jednak verejných inštitúcií, ale aj firiem. Bez prispenia súkromných spoločností sa totiž digitálna transformácia našej krajiny nedá posúvať vpred,“ povedal prezident ITAS Emil Fitoš.

Podľa neho sa nedá hovoriť iba o nakupovaní a nasadzovaní digitálnych technológií, transformáciu je potrebné chápať v plnom rozsahu. „Týka sa to aj verejnej správy, kde môže dôjsť k vážnym zmenám procesov a kompetencií,“ dodal.

„Tiež treba brať do úvahy, že napĺňanie Stratégie presahuje niekoľko volebných období, som preto presvedčený, že digitálna transformácia našej krajiny sa musí stať jedným z najdôležitejších politických cieľov. Bez ohľadu na to, kto sedí vo vláde. Dúfam, že politici si uvedomujú dôležitosť tejto témy, aby napĺňanie Stratégie neostalo len na papieri,“ skonštatoval prezident ITAS.

01 - Modified: 2020-04-30 17:33:26 - Feat.: - Title: Veľký európsky prieskum o dopadoch Covid-19 na digitálny sektor 02 - Modified: 2020-03-19 17:15:45 - Feat.: - Title: Funkčné IT a komunikačné služby potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Členovia ITAS sú k dispozícii
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 01:02