Beiersdorf Slovakia
StoryEditor

NIVEA SUN – krásne opálenie bez rizika

09.05.2019, 09:45
Autor:
TSTS
Leto a dovolenka sú jednými z najkrajších období roka, ku ktorému patrí hlavne slnko. To je dobrý sluha, ale zlý pán. Preto je dôležité myslieť na kvalitnú slnečnú ochranu pre celú rodinu a užiť si tie najkrajšie chvíľky v zdraví, naplno a s ohľadom na životné prostredie.

Čo sa deje s pokožkou na slnku?

Pokožka je jemná a reaguje na zmeny. K tomu môže prispievať rad vonkajších faktorov - jedným z nich je slnečné žiarenie. Nadmerné slnenie bez ochrany môže spôsobovať spálenie pokožky, vrásky, starecké škvrny, hyperpigmentáciu a ďalšie negatívne účinky: 80% vrások je spôsobených UVA žiarením a až 90 % rakoviny kože má na svedomí pôsobenie slnka. Pokožka má svoj vlastný obranný mechanizmus. UVB lúče spúšťajú v bunkách produkciu melanínu - kožného farbiva, ktoré obklopuje jadro bunky a chráni ho tým, že absorbuje UV žiarenie, ktoré pokožkou preniká. Ale iba do určitej miery.

Lúče, ktoré kožu poškodzujú

Slnečné žiarenie sa skladá z niekoľkých rôznych typov lúčov, z ktorých UVA a UVB lúče sú najznámejšie. 90% UV žiarenie môže dokonca prenikať slabými mrakmi.
UVA lúče majú na svedomí dlhodobé poškodenie, napríklad starnutie pokožky.
UVB lúče spôsobujú spálenie pokožky a môžu tiež viesť k ďalším zdravotným problémom v neskoršom veku - majú vysokú energetickú hladinu a po preniknutí do pokožky môžu poškodiť bunkovú DNA.

Pri opakovanom poškodení bunky strácajú schopnosť vlastnej obnovy. Ak sa poškodená bunka ďalej množí, stúpa riziko vzniku rakoviny kože. A práve z tohto dôvodu môže byť nadmerné slnenie bez slnečnej ochrany pre našu pokožku a náš celkový zdravotný stav v dlhodobom horizonte naozaj nebezpečné. Preto je veľmi dôležité používať kvalitnú slnečnú ochranu, ktorá tiež nepoškodzuje životné prostredie.

NOVINKA: Ochrana pokožky, ale aj planéty

V poslednej dobe je kladený stále väčší dôraz na ochranu životného prostredia a udržateľnosť. Značka NIVEA nepoužíva vo svojich výrobkoch slnečnej ochrany UV filtre oktinoxát a oxybenzon, a tým je v súlade s právnym predpisom na Hawaii - Hawaii Reef Bill, ktorý zakazuje používanie UV filtrov, ktoré majú neblahý dosah na podmorské prostredie a koralové útesy.

3 najčastejšie chyby pri slnení

Chyba č. 1: Zlá voľba slnečného faktora
Ľudia si neuvedomujú, že keď chcú na slnku stráviť viac hodín, musia úmerne tejto dobe tiež zvýšiť použitý OF. Pre ochranný faktor, ktorý chráni proti UVB žiareniu, sa na obale výrobku používa skratka OF či SPF, číslovka potom uvádza výšku ochrany. Ochrana pred UVA je označená piktogramom UVA v koliesku. A všeobecne platí, že čím vyššiu ochranu použijete, tým lepšie – teda čím vyšší je ochranný faktor opaľovacieho prípravku, tým dlhší pobyt na slnku bez rizika poškodenia kože. Napríklad opaľovací krém označený OF 10 by mal predĺžiť bezpečný pobyt na slnku, bez toho, že sa spálite, asi 10-krát.

Chyba č. 2: Nedostatočné množstvo aplikovaného prípravku
I ten najúčinnejší systém UV filtrov bude optimálne fungovať iba vtedy, ak ho použijete v dostatočnom množstve a rovnomerne nanesiete na pokožku. „Rad výskumov odhalil, že užívatelia často nanesú iba polovičné množstvo prípravku, než je v skutočnosti nevyhnutné. To potom znižuje účinnosť, napr. z OF 50 na OF 30 a menej,“ hovorí Dr. Katja Warnke z oddelenia výskumu a vývoja slnečnej kozmetiky NIVEA. Napríklad dospelý človek by na jednu aplikáciu mal použiť 30 ml opaľovacieho krému – to sú približne dve plné polievkové lyžice. Skvelým vodidlom je tiež naša dlaň. Skúste viesť od zápästia až do polovice prostredníčka stredne hrubú linku opaľovacieho krému. Toto množstvo je vhodné pre jednu ruku, na tvár alebo na krk. Na nohy použite dvojnásobné množstvo. Nezabúdajte tiež na miesta, ktoré vás často natrieť ani nenapadne: nos, uši, pery, zátylok, boky, spodná časť chrbta, priehlavky a zadná strana kolien a nebojte sa pri aplikácii opaľovacieho prípravku požiadať o pomoc.

Chyba č. 3: Nepoužívanie opaľovacích prípravkov mimo pláže
Problémom zostáva ochrana kože pri bežných aktivitách na slnku, ako sú prechádzky, šport a najmä práce v záhrade. V týchto prípadoch si muži i ženy potrebu ochrany pred slnečným žiarením príliš nepripúšťajú, pritom práve tu slnko pôsobí úplne rovnako, ako na pláži alebo pri vode.

Novinky od značky NIVEA SUN PRE DETI:

Detské mlieko na opaľovanie v guľôčke OF 50+ (NIVEA SUN, 50 ml, 5,45 Eur) Hravý, neparfumovaný, farebný roll-on ( v zelenom alebo ružovom variante ),  ktorého aplikácia je zábavná a presne vidíte, kde ste ho naniesli. Má praktické balenie, ktoré môžete mať kedykoľvek so sebou. Má vysokú UVB i UVA ochranu a je extrémne vodoodolný.

Detský sprej na opaľovanie OF 30  (NIVEA SUN, 300 ml, 15,55 Eur), Detský sprej na opaľovanie OF 50+  (NIVEA SUN, 300 ml, 18,09 Eur)  Majú veľké, 300 ml balenie v praktickom dávkovači, ktorý zaisťuje rovnomernú aplikáciu. Hydratujúce zloženie ošetruje jemnú detskú pokožku. Znižujú riziko vzniku slnečných alergií, zabraňujú poškodeniu kože, vzniknutému slnečným žiarením. Majú vysokú UVB i UVA ochranu a sú extrémne vodoodolné.

PRE DOSPELÝCH:

Sprej na opaľovanie Sensitive OF 50+  (NIVEA SUN, 200 ml, 15,55 Eur) Špeciálna ochrana pre citlivú pokožku, ktorá býva slnkom podráždená alebo máva alergickú reakciu. Má ľahké zloženie bez parfumu, obsahuje aloe vera, pantenol a licochalcon A. Dermatologicky testované a schválené.

Sprej na opaľovanie Sensitive OF 30  (NIVEA SUN, 200 ml, 13,99 Eur) Jemná ochrana pre citlivú pokožku, ktorá má sklon k slnečnému podráždeniu. Ľahké zloženie bez parfumu obsahuje aloe vera, pantenol a jojobový olej, ktorý pokožku upokojuje. Dermatologicky testované.

Hydratačný sprej na opaľovanie OF 20  (NIVEA SUN, 300 ml, 13,99 Eur) Veľké, 300 ml balenie s praktickou pumpičkou je nový spôsob nanášania s rovnomernou aplikáciou. Dlho a intenzívne hydratuje pokožku. Znižuje riziko vzniku slnečných alergií, zabraňuje poškodeniu kože, vzniknutému slnečným žiarením. Vodoodolné zloženie.

01 - Modified: 2020-11-04 10:57:10 - Feat.: - Title: NIVEA predstavila nové obaly produktov 02 - Modified: 2020-03-20 11:04:59 - Feat.: - Title: Nivea predstavuje nové produkty 03 - Modified: 2017-12-20 17:50:33 - Feat.: - Title: Ronaldo na fotke pre Nike v mikine Adidas, Tesco Vianoce s moslimami a ďalšie nepodarky v reklamách 04 - Modified: 2017-10-24 07:27:57 - Feat.: - Title: Niveu označili za rasistickú. Už druhýkrát tento rok 05 - Modified: 2016-07-08 12:59:08 - Feat.: - Title: Nivea má najhlúpejšiu reklamu, akú ste kedy videli
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:25