StoryEditor

Slovenské osobnosti: „Zistili sme, čo to znamená byť ako v zlom sne“

15.05.2020, 15:40
Autor:
TSTS
Úsmev ako dar v deň rodiny apeluje na ľudí. Ku známym osobnostiam sa pridala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Až 8000 rodín sa počas pandémie koronavírusu ocitlo v náhlej núdzi. Ide o najhoršie možné situácie, v ktorých jeden z rodičov, prípadne samoživiteľ stratil pravidelný a často jediný príjem. Najviac zasiahnuté rodiny pochádzajú z chudobnejších častí východného Slovenska. Medzi rizikovú skupinu patria aj matky – samoživiteľky, ktoré prišli o prácu. Bez financií samoživitelia nie sú schopní zabezpečiť svojim deťom stravu a hrozí im aj strata bývania.

Radko Dráb, manažér pobočky Úsmev ako dar pre východné Slovensko vysvetľuje: „Situácia, v ktorej sa naša krajina ocitla spôsobila to, že chudobní sú ešte chudobnejší. Viacerí jednoduchí pracujúci rodičia, ktorí žijú iba z mesačnej výplaty, doslova z úst do úst, prišli zo dňa na deň o celý svoj príjem.“ Najväčším rizikom pre tieto rodiny je pritom akútna hrozba straty bývania, ktoré udržiava rodinu pokope.

Najdôležitejšie je zostať spolu

V prípade, že rodičia alebo samoživiteľ nie sú schopní zvládnuť základnú starostlivosť, hrozí, že bude dieťa rodičom odobraté do náhradnej starostlivosť. Najčastejšie ide o problémy so zabezpečením stravy, základných hygienických potrieb, ako aj stabilnej strachy nad hlavou. V časoch globálnej krízy je preto dôležité postarať sa o to, aby rodiny v núdzi mohli zostať spolu.

„Keď človek príde o prácu zo dňa na deň, ide o rovnaký pocit, ako keď príde o blízku osobu. V čase krízy spôsobenej koronavírusom a predbežných opatrení malých a stredných firiem sa to môže stať hocikomu. Takáto situácia je okrem náhlej a nečakanej straty príjmu spojená aj s emočným vypätím a strachom. Najmä keď má rodič deti a budúce zamestnanie je v nedohľadne,“ tvrdí MUDr. Monika Guľašová, psychologička pracujúca s ohrozenými rodinami.

K súčasnej situácii sa vyjadrila aj Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky: „Dnes je deň rodiny. Mnohé slovenské rodiny teraz prechádzajú ťažkou skúškou. Hoci sa zdá, že s pandémiou sme si dokázali poradiť, s jej dôsledkami sa budeme vyrovnávať ešte dlho. Viem, že sa obávajú neistej budúcnosti. Na Slovensku je veľa rodín, ktoré sa nedokážu vyrovnať s neplánovanými výdavkami, náhlou stratou príjmu a aj samotné náklady na bývanie pre nich predstavujú veľkú záťaž. Zvlášť sa to týka rodín s deťmi. Organizácia Úsmev ako dar je jednou z organizácii, ktoré pravé takýmto rodinám dlhodobo pomáha. Napríklad platbou účtov za bývanie, nákupom potravín, hygienických potrieb alebo liekov. Práve cez takéto organizácie môžete pomôcť rodinám, ktoré sa ocitli v ťažkej situácii, aby mohli zostať spolu a nestratili strechu nad hlavou.“

Ako môžeme pomôcť uskutočniť #KoniecZlýmSnom?

Úsmev ako dar počas pandémie koronavírusu pomohol finančnými a materiálnymi prostriedkami už 333 rodinám. Sami však nedokážu pomôcť všetkým, preto potrebujú pomoc nás všetkých. V rámci kampane #KoniecZlýmSnom sa preto rozhodli poukázať na to, aké hrozné je stratiť dieťa a byť odlúčení.

​Úsmev ako dar chce pomôcť aj ďalším rodinám vo všetkých regiónoch na Slovensku, preto vyzýva všetkých ľudí, aby finančne prispeli rodinám, ktoré sú priamo ohrozené pandémiou koronavírusu na usmev.sk/podporte. Vďaka vašej finančnej pomoci tak môžu rodinám poskytnúť nielen finančnú, ale aj materiálnu pomoc.

Z online zbierky až priamo k ohrozeným rodinám

Úsmev ako dar pomáha rodinám s úhradou nákladov za lieky a zdravotnícke pomôcky, ako aj s platbami za energie ľuďom žijúcim v sociálnych domoch. Okrem toho organizuje spolu zbierky potravín a hygienických potrieb vrátane dezinfekcie. Pomocou služobného vozidla prebieha aj denný rozvoz obedov, získaných potravín a hygienických potrieb. V ohrozených komunitách spoločnosť pomáha s dodržiavaním hygienických opatrení.

#KoniecZlýmSnom môžeme uskutočniť iba spoločne. Do našej výzvy sa preto zapojili aj známe slovenské osobnosti ­– Martin Nikodým, Rytmus, Katka Brychtová, Majk Spirit, Lukáš Dóza, Becca_to je ona, Wejka a mnohí ďalší. Spoločnosť Úsmev ako dar verí, že výzva na pomoc pre rodiny v núdzi v čase pandémie koronavírusu, sa prostredníctvom sociálnych sietí známych slovenských osobností rozšíri a dostane do povedomia čo najväčšieho počtu ľudí. 

Kampaňové video vytvorila agentúra Respect APP.

01 - Modified: 2020-01-14 08:21:14 - Feat.: 0 - Title: Reklama ako z hororu. Z billboardu mizne malé dievčatko
01 - Modified: 2021-11-19 14:53:03 - Feat.: - Title: Deti v núdzi musí byť počuť, zhodujú sa známe osobnosti 02 - Modified: 2021-06-21 06:58:59 - Feat.: - Title: Úsmev ako dar priniesol netradičné predstavenia talentovaných detí 03 - Modified: 2021-03-01 14:28:13 - Feat.: - Title: Úsmev ako dar vyzýva ľudí, aby 2 percentá venovali tým, ktorí sa majú radi 04 - Modified: 2020-11-13 11:34:37 - Feat.: - Title: Vráťme rodinám v núdzi dôvod na úsmev 05 - Modified: 2020-11-03 05:08:11 - Feat.: - Title: Orbit podporil Úsmev ako dar v kampani s názvom Pomôžte im zažiariť
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:25