CE.ZA.AR
StoryEditor

RTVS odvysiela udeľovanie cien za architektúru CE.ZA.AR 2020

06.10.2020, 16:55
Autor:
TSTS
Slávnostného udeľovania cien za architektúru CE.ZA.AR 2020 odvysiela Dvojka v stredu 7. októbra.

Slovenská komora architektov vyhlásila 19. ročník Ceny Slovenskej komory architektov (SKA) za architektúru CE.ZA.AR 2020. Tradícia ocenenia CE.ZA.AR, ktorou sa oceňujú výnimočné profesionálne výkony – architektonické diela členiek a členov Slovenskej komory architektov, je dnes už pevne ukotvená v kultúrnom živote na Slovensku, ako aj v širšom stredoeurópskom priestore.

To najlepšie zo súčasnej slovenskej architektúry si diváci môžu pozrieť počas slávnostného udeľovania cien za architektúru CE.ZA.AR 2020 už v stredu 7. októbra o 20.10 h. na Dvojke.

Cieľom ocenenia CE.ZA.AR je prezentovať tvorbu autorizovaných architektov navonok, voči verejnosti a teda aj voči potenciálnym investorom. Ukázať, akým spôsobom môže architekt vytvoriť optimálny návrh, propagovať kvalitné riešenia a vzdelávať širokú verejnosť o postavení a poslaní architektov v spoločnosti.

V dvadsaťosemročnej histórii Slovenskej komory architektov sa nenájdu obdobné okolnosti, ktoré by architektov či investorov, stavali do podobnej neľahkej situácie. Celá spoločnosť prechádza ťažkou situáciou v súvislosti s vírusovou pandémiou COVID-19. Práve preto sa tvorcovia rozhodli pokračovať v realizácii ocenenia CE.ZA.AR a podporiť tak kvalitnú domácu architektúru a jej tvorcov.

Medzinárodná porota navštívila a hodnotila diela v zložení:

  • Peter Moravčík - Slovenská republika, predseda poroty
  • Peter Jurkovič - Slovenská republika
  • Antonín Novák - Česká republika
  • Ľubica Segečová - Slovenská republika
  • Kay Strasser - Rakúsko
  • Táňa Buijs-Vítková – Holandsko

Porota vybrala v prvom kole 30 diel, ktoré osobne navštívila v posledný júlový týždeň, po piatich dňoch obhliadok naprieč celým Slovenskom rozhodla o nominácií 21 diel, ktoré sa uchádzajú o ocenenia 19. ročníka CE.ZA.AR 2020 v šiestich kategóriách:

1. Rodinné domy
2. Bytové domy
3. Občianske a priemyselné budovy
4. Interiér
5. Exteriér
6. Fenomény architektúry

Galaprogram moderuje Peter Moravčík - architekt a zároveň predseda poroty. Nepôjde o klasickú formu moderovania, skôr o odborný prínos a charakteristiku ocenených projektov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:16