StoryEditor

V roku 2014 bol najcitovanejším analytikom Ján Baránek

10.02.2015, 14:11

Ján Baránek, politický analytik a majiteľ agentúry Polis Slovakia, vyhral rebríček citovanosti už po piaty krát.

Spoločnosť NEWTON Media predstavuje rebríček citovanosti analytikov za rok 2014.

„Výnimočné udalosti v roku 2014, predovšetkým prezidentské voľby a konflikt na Ukrajine, zmenili medziročné poradie citovanosti analytikov. Ako jediný zo sedemdesiatky preverovaných analytikov dosiahol viac ako 300 citácií politický analytik Ján Baránek, ktorý už piatykrát za sebou vyhral rebríček citovanosti,“ upresnil jednoznačné prvenstvo Baránka Martin Gonda, mediálny analytik NEWTON media.

Baránek opäť vyhral

Jána Baránka citovali médiá v roku 2014 v 338 príspevkoch. Medziročne mu stúpla citovanosť o viac ako 80 príspevkov. Z denníkov ho citujú Plus JEDEN deň, Hospodárske noviny – napríklad v článkoch novinára Petra Kováča, Nový Čas – najčastejšie v článkoch, ktorých autorom je “sid”, v denníku Pravda ho oslovuje novinár Igor Stupňan. Najmenej citácií v rámci denníkov mal politický analytik Baránek v SME. V televíziách sa vyskytuje najmenej na Jednotke, pomerne rovnako často ho oslovujú JOJ a Markíza. TA3 Baránka sporadicky pozýva do Témy dňa, objavuje sa aj v Rádiu Lumen, a to v sobotnej diskusii s názvom Zaostrené.

Nováčik ankety Jozef Badida skončil druhý

S odstupom 129 príspevkov skončil na druhom mieste energetický analytik Jozef Badida. Médiá ho citovali v 209 príspevkoch, najčastejšie tak robil denník Hospodárske noviny (43% všetkých citácií). Do záujmu médiá sa analytik Badida dostal hlavne pre stúpajúci záujem o témy energetickej bezpečnosti Slovenska a dodávok plynu z Ukrajiny. Často bol medializovaný aj v spravodajských reláciách Rádia Slovensko (24% všetkých citácií).

Výrazne si polepšil aj Martin Slosiarik

Tretie miesto osadil sociológ z agentúry Focus Martin Slosiarik. V predchádzajúcich rebríčkoch osciloval okolo desiateho miesta. Citovanosť mu stúpla aj pre prezidentské voľby. 45% všetkých citácií mal v denníku SME, takmer vôbec ho necitovali bulvárne denníky (Nový Čas, Plus JEDEN deň). Tam, ako uvádzame vyššie, bol citovaný najmä Baránek. Pravda, RTVS, Hospodárske noviny a Televízia Markíza ho v roku 2014 citovali približne rovnako často.

Martin Klus, ešte ako politológ, skončil na štvrtom mieste

Politológ Martin Klus sa v roku 2014 dostal z druhej desiatky, kde sa umiestňoval v predchádzajúcich troch rokoch, až na štvrté miesto. V decembri 2014 posilnil stranu SaS,  tieto príspevky boli z jeho medializácie vyradené. Klus sa pritom ešte v júni vyjadroval k tejto strane: „Ja si myslím, že ani SaS ani NOVA ešte nepovedali posledné slovo. A SDKÚ-DS takisto robí všetko preto, aby sa ešte udržali nad vodou,“ povedal pre TV JOJ dňa 8.6.2014 vo Veľkých novinách. Z vývoja medializácie nevyplýva, že by sa Klus tesne pred decembrom z médií stiahol. V novembri ho médiá citovali ešte v 23 príspevkoch. V roku 2014 politológa Klusa vôbec neoslovil denník SME, spomenul ho len v článku, kde informoval, že posilní rady SaS. Tento bol na základe metodiky vyradený.

Duleba poskočil na piate miesto

Medziročne vysoko rástol aj záujem o názory analytika Alexandra Dublebu. V roku 2013 sa nedostal do top 20-tky, v roku 2014 bol na piatom mieste.  Najčastejšie bol oslovovaný reportérmi z RTVS (televízia aj rozhlas) a z denníka SME.

Nováčikovia

V roku 2014 sme pridali aj nové mená. Ich kompletný zoznam je na konci príspevku. V top 20-tke sa z nováčikov umiestnil na šiestom mieste analytik Michal Páleník, Dušan Zachar na deviatom mieste, Karel Hirman na štrnástom, Marián Majer na pätnástom mieste a Jaroslav Naď na osemnástom mieste.

Politológovia

Ak by sme sa na rebríček pozreli len z pohľadu politológov, najcitovanejší by ostal Ján Baránek, druhý by bol Martin Klus a tretí Michal Horský.

Sociológovia

Najmedializovanejším sociológom by bol Martin Slosiarik, druhá skončila Silvia Porubänová a tretia Zuzana Kusá.

Názoroví lídri

Ak by sme sa na rebríček pozreli z pohľadu analytikov, ktorí komentujú naše vnútorné občianske a spoločenské témy, tak názorovým lídrom je Gabriel Šípoš, riaditeľ Transparency International Slovensko. Nasleduje Dušan Zachar z INEKO a Zuzana Wienk, programová riaditeľka Aliancie Fair-Play.

Bezpečnosť, iné

Ak by sme sa na rebríček pozreli z pohľadu analytikov, ktorí komentujú bezpečnostné, zahranično-politické a iné otázky, napríklad zamestnanosť, na prvom mieste skončil Jozef Badida, nasleduje Alexander Duleba a Michal Páleník.

Tabuľka: Poradie v roku 2014

 

Poradie rok 2014

 

 

1.

Baránek Ján

338

politický analytik

2.

Badida Jozef

209

energetický analytik

3.

Martin Slosiarik

192

sociológ, Focus

4.

Martin Klus

188

politológ

5.

Alexander Duleba

171

analytik

6.

Páleník Michal

157

analytik, Inštitút zamestnanosti

7.

Michal Horský

153

politológ

8.

Gabriel Šípoš

145

riaditeľ, TIS

9.

Zachar Dušan

144

analytik, INEKO

10.

Zuzana Wienk

140

Aliancia Fair-play

11.

Ivo Samson

133

bezpečnostný analytik

12.

Milan Žitný

132

bezpečnostný analytik

13.

Silvia Porubänová

124

sociologička

14.

Hirman Karel

120

energetický analytik

15.

Majer Marián

118

bezpečnostný analytik, CEPI

16.

Zuzana Kusá

109

sociologička, SAV

17.

Pavel Haulík

106

sociológ, MVK

18.

Naď Jaroslav

101

bezpečnostný analytik, CEPI

19.

Miroslav Kusý

89

politológ

20.

Juraj Marušiak

87

politológ, SAV

 

Zoznam preverovaných analytikov, ktorí sa v roku 2014 nedostali do TOP 20 (uvedení sú bez poradia): Jozef Vozár, právnik, SAV; Radovan Geist, Euractiv; Ctibor Košťál, SGI; Martin Bútora, sociológ, IVO; Pavol Marchevský, politológ, Prieskumy; Jozef Klavec, politológ; Renáta Králiková, SGI; Juraj Rizman, ekológ; Ivan Kuhn, politológ; Rastislav Tóth, politológ; Samuel Abrahám, sociológ; Ivan Rončák, TIS; František Škvrnda, analytik; Erik Láštic, politológ; Peter Horváth, politológ; Ladislav Polka, bezpečnostný analytik; Eduard Chmelár, politický analytik; Oľga Gyárfášová, sociologička, IVO; Tomáš Strážay, SFPA; László Öllős, politológ; Zuzana Tučeková, analytička euractiv.sk; Šarlota Pufflerová, Občan, demokracia a zodpovednosť; Zsolt Gál, politológ; Jozef Lenč, politológ; Tomáš Zálešák, politológ; Svetozár Krno, politológ; Eva Vozárová, Aliancia Fair-play; Andrej Findor, politológ; Darina Malová, politologička; Gabriel Eštok, politológ; Marcela Gbúrová, politologička; Michal Vašečka, sociológ; Kamil Gregor, politológ; Kalman Petőcz, politológ; Peter Spáč, politológ; Bohumil Búzik, sociológ; Tibor Madleňák, volebný geograf; Ľubomír Falťan, sociológ; Michal Cirner, politológ; Marcel Martinkovič, politológ; Milan Fico, sociológ; Milan Zeman, sociológ; Ivan Dianiška, sociológ Focus.

Pridaní v roku 2014, ktorí skončili mimo TOP 20: Matúš Mišík, katedra politológie UK Batislava; Imrich Gazda, cirkevný analytik – Svet kresťanstva; Ján Dinga, analytik INESS; Zuzana Gábrižová, analytička euractiv.sk; Zuzana Zimenová, analytičká Nové školstvo; Katarína Skybová, analytička HPI; Vladimír Bilčík, analytik SFPA; Andor Šándor, bezpečnostný analytik; Zuzana Dančíková, analytička TIS; Zora Bútorová, sociologička IVO; Miroslav Tížik, sociológ SAV; Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik; Lenka Ferenčáková, analytička energia.sk; Tomáš Zaťko, bezpečnostný analytik; Angelika Szalayová, analytička HPI; Stanislav Buchta, sociológ; Katarína Klingová, analytička TIS; Martin Dargaj, energetický analytik; Robert Ondrejcsák, analytik CENAA; Lukáš Visinger, vojenský analytik; Zuzana Lukáčová, analytička Energy analytics; Jarmila Filadelfiová, sociologiľka; Michael Augustín, politológ.

Pridaní v roku 2014 a sú v TOP 20: Michal Páleník, analytik Inštitútu zamestnanosti; Dušan Zachar, analytik INEKO; Karel Hirman, analytický analytik; Marián Majer, bezpečnostný analytik CEPI; Jozef Badida, energetický analytik Energia pre vás; Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik CEPI.

Metodika: Jeden príspevok znamená citáciu analytika v jednom článku alebo v jednej televíznej alebo rozhlasovej reportáži, účasť analytika v diskusnej relácií, otázka(y) pre analytika. Vyradené boli autorské príspevky analytikov, stĺpčeky, komentáre, pretože štatistika je orientovaná cielene na spontánne citovanie analytikov. Vyradené boli príspevky, ktoré informovali o tom, čo číta analytik, kde a ako pracuje a pod. Vyradené boli aj príspevky, v ktorých mimovládne organizácie komunikovali svoje analýzy, výskumy a projekty. Príspevky, v ktorých sa vyjadrovali sociológovia v mene svojich výskumných agentúr boli relevantné. Vyhodnotené dáta uvádzajú, koho najčastejšie oslovujú médiá. Nedá sa úplne vylúčiť, že časť príspevkov obsahuje vyjadrenie analytikov, ktorých prvotne oslovili agentúry SITA alebo TASR. 

Sledované zdroje: Relevantné spravodajské, ekonomické a diskusné relácie: Jednotka, Dvojka, TA3, Markíza, JOJ, Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Expres, Rádio Viva, SME, Pravda, Hospodárske noviny, Týždeň, Trend. V roku 2013 sme sledované zdroje rozšírili o tri tituly: Plus JEDEN deň, Nový čas a Plus 7 dní. V roku 2014 sme sledované zdroje rozšírili o Rádio Lumen.

Zdroj: NEWTON Media

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:19