StoryEditor

Ministerstvo zdravotníctva podáva trestné oznámenie na portál Bádateľ

28.08.2020, 00:00
Rezort považuje obsah niektorých príspevkov za nepravdivý a nezodpovedný.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy. Ide o informácie publikované prostredníctvom internetovej stránky Bádateľ, ktoré občanov nabádajú k občianskej neposlušnosti, mareniu prijatých opatrení na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19, odmietaniu očkovania a podobne.

Podľa ministerstva takéto správy môžu vyvolať vážnu obavu, znepokojenie u obyvateľstva, pretože sú v rozpore so skutočnosťami, bez odborných a vedeckých podkladov. Ministerstvo zdravotníctva ako ústredný štátny orgán, ktorý určuje zásadné priority a smery štátnej zdravotnej politiky na úseku verejného zdravia, považuje obsah niektorých príspevkov za nepravdivý a nezodpovedný.

„Webová stránka Bádateľ dlhodobo šíri medicínske nezmysly a hoaxy, často sú to napríklad dezinformácie o vakcinácii alebo o liečbe rakoviny. Lacnými nadpismi ľudí najprv šokuje a potom na nich zarába peniaze tým, že im ponúkajú výživové doplnky a rôzne produkty," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí a následne zdôraznil, že „v poslednom čase tento portál prekračuje všetky hranice. V čase, kedy nám rastie počet nových prípadov nakazených koronavírusom, táto stránka straší ľudí klamlivými správami o nosení rúška, ktoré opakovane vyvracajú naši odborníci a lekári. V uplynulých dňoch dokonca otvorene navádza ľudí, aby obchádzali a nedodržiavali opatrenia. Zarábať na strašení verejnosti lacnými lžami ešte aj uprostred pandémie, kedy najviac potrebujeme zodpovednosť ľudí, je ľudsky odporné, medicínsky toxické a verím, že aj právne neakceptovateľné.“

Rozhodli sme sa podať trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy na stránke Bádateľ. „Rešpektujem slobodu slova, ale aj tá musí mať určité hranice. Hlavnou úlohou Ministerstva zdravotníctva je chrániť verejné zdravie a my urobíme všetko preto, aby sme zvládli aj druhú vlnu pandémie koronavírusu. Kontaktovali sme aj predstaviteľov Facebooku a apelujeme na nich, aby si plnili svoje sľuby, že budú vytláčať a mazať škodlivé a lživé príspevky o koronavíruse a chceme od nich, aby to robili aj na Slovensku. Na náš podnet už vymazali niekoľko hoaxov a v komunikácii s nimi budeme pokračovať,“ popísal minister.

Ako ďalej uviedol, rezort chce proti dezinformáciám bojovať predovšetkým aktívnou komunikáciou. „V poslednom období sa snažíme zintenzívňovať komunikáciu na sociálnych sieťach a vyvracať šíriace sa hoaxy a dezinformácie. Aj ja osobne sa budem snažiť čo najviac vysvetlovať rôzne nedorozumenia a mýty, ktoré tu kolujú. Ale pri tých najextrémnejších prípadoch využijeme všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii. Chcem vás preto poprosiť, pokúste sa aj vy komunikovať so svojimi známymi, priateľsky ich upozornite, keď zdieľajú nedôveryhodný zdroj a nasmerujte ich napríklad na stránky ministerstva zdravotníctva,“ vyzval M. Krajčí.

Podľa neho iba takto môžeme zvládnuť druhú vlnu koronavírusu - „keď si budeme pomáhať a keď budeme zodpovední. Pandémia koronavírusu stále trvá, preto je dôležité, aby sme sa všetci správali zodpovedne a dodržiavali hygienické opatrenia. Kľúčová je v tomto najmä zásada R.O.R., teda dôkladné umývanie rúk, dostatočný odstup a nosenie rúška na verejných miestach v interiéroch, ako je napríklad mestská hromadná doprava. Len takto môžeme druhú vlnu pandémie zvládnuť,“ uzavrel šéf rezortu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
21. apríl 2024 13:29