Reuters
StoryEditor

Riziko krvných zrazenín je vyššie pol roka po covide. Po ťažkom priebehu je až takmer tristonásobné

11.04.2022, 07:00
Autor:
redred
Podľa výskumu rastie v prvých troch mesiacoch od nákazy aj pravdepodobnosť hlbokej žilovej trombózy. Dva mesiace od choroby je tiež zvýšené riziko vnútorného krvácania, napríklad mŕtvice.

Tí, ktorí prekonali Covid-19, majú vyššie riziko výskytu krvných zrazenín a pľúcnej embólie šesť mesiacov od infekcie. Vyplýva to zo štúdie, ktorá vyšla v odbornom časopise British Medical Journal. Informovala o tom Česká televízia ČT24 na svojej stránke. 

Podľa výskumu rastie v prvých troch mesiacoch od nákazy aj pravdepodobnosť hlbokej žilovej trombózy.

Dva mesiace od choroby je tiež zvýšené riziko vnútorného krvácania, napríklad mŕtvice. Ako uviedla ČT24, Anne-Marie Forsová Connollyová z univerzity vo švédskom meste Umea a jej kolegovia merali riziko vzniku hlbokej žilovej trombózy, pľúcnej embólie a rôznych typov krvácania, ako je krvácanie do zažívacieho traktu alebo prasknutie cievy v mozgu, u viac ako jedného milióna ľudí s potvrdeným covidom.

Ich záznamy porovnali s údajmi viac ako štyroch miliónov ľudí, ktorí chorobu neprekonali. „Napriek tomu, že pravdepodobnosť týchto zdravotných ťažkostí bola najvyššia u pacientov, ktorí prekonali ťažký priebeh choroby, aj ľudia, ktorí sa s Covidom-19 stretávali len mierne, mali trikrát vyššie riziko hlbokej žilovej trombózy a sedemkrát vyššie riziko pľúcnej embólie,“ citovala vedcov na svojom webe Česká televízia. 

Vedci u pacientov so závažným priebehom Covid-19 zistili, že riziko vzniku krvnej zrazeniny stúplo až 290-krát oproti obvyklému stavu. 

Vysvetlenie krvných zrazenín 

„Pľúcna embólia môže byť smrteľná, preto je dôležité si toto riziko uvedomiť. Ak sa náhle ocitnete s dýchavičnosťou, ktorá neprejde, a nakazili ste sa koronavírusom, potom by bolo vhodné vyhľadať pomoc, pretože toto zvýšené riziko pozorujeme až po dobu šiestich mesiacov,“ upozornila Forsová Connollyová.  

Podľa autorov štúdie je preto dôležité nechať sa proti vírusu očkovať. Krvné zrazeniny sa môžu vyskytnúť aj po očkovaní, ale riziko je oveľa menšie, zistila už predtým iná rozsiahla britská štúdia. 

Štúdia, ktorú publikoval odborný časopis BMJ, by mohla pomôcť vysvetliť dvojnásobok prípadov krvných zrazenín aj úmrtí na túto príčinu, ktoré vedci zaznamenali v Anglicku v porovnaní s obdobím 2018 až 2019. 

Podľa ČT24, predchádzajúce výskumy naznačovali, že prekonanie Covid-19 je spojené s vyšším rizikom krvných zrazenín, ale nebolo jasné, ako dlho toto riziko pretrváva. Vedci tiež nevedeli, či krvné zrazeniny ohrozujú aj ľudí, ktorí mali mierny priebeh choroby. 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 13:45