StoryEditor

Európska komisia konzultuje, ako viesť boj proti dezinformáciám. Vyjadriť sa môžu aj občania

17.11.2017, 16:05
Autor:
ČTKČTK
Iniciatíva proti šíreniu falošných správ na internete je jednou z priorít EÚ na rok 2018.

Európska komisia zahájila 13. novembra verejnú konzultáciu ohľadom šírenia dezinformácií na internete. Buduje tiež expertnú skupinu, v ktorej budú zastúpení akademici, zástupcovia webových platforiem, spravodajských médií a občianske spoločnosti, ktoré majú pomôcť s vypracovaním protiopatrení. Tie majú byť predstavené na jar budúceho roka, informovala komisia v tlačovej správe.

"Žijeme v dobe, keď sme doslova zaplavení informáciami, a to pravdivými i klamlivými. Preto musíme dát občanom k dispozícii nástroje, aby dokázali rozpoznať falošné správy a informácie, ktoré získavajú, a aby sa celkovo zvýšila dôvera na internete," prehlásil prvý podpredseda komisie Frans Timmermans.

​Popredseda komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip dodal, že je potrebné nájsť rovnováhu medzi slobodou prejevu, pluralitou médií a právom občanov na prístup k rôznorodým a spoľahlivým informáciám. "Do riešenia tejto problematiky by sa mali zapojiť všetky zainteresované subjekty, okrem iných aj online platformy a spravodajské médiá," zdôraznil Ansip. Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnost Marija Gabrielová upozornila, že chce "v prvom rade brániť právo občanov na kvalitné informácie".

Celospoločenská diskusia

K problematike sa môžu v rámci verejnej konzultácie organizovanej komisiou vyjadriť občania, sociálne médiá a spravodajské organizácie, teda prevádzkovatelia rozhlasového a televízneho vysielania, tlačené médiá, tlačové agentúry, internetové médiá a subjekty overujúce faktickú správnosť údajov. Zapojiť sa môžu i výskumní pracovníci a štátne orgány, a to až do polovice februára 2018.

"Cieľom je zistiť, aké opatrenia by sa podľa respondentov mohli na úrovni EÚ prijať, aby občania dokázali ľahko rozpoznať spoľahlivé a overené informácie a vedeli sa lepšie vysporiadať s nástrahami digitálnej éry," upozornila komisia vo svojom komuniké.

"Predmetom tejto konzultácie sú len také falošné správy a dezinformácie šírené po internete, ktorých obsah nie je sám o sobe protiprávny, a nevzťahujú sa na ne existujúce legislatívne či samoregulačné opatrenia na úrovni EÚ alebo jednotlivých členských štátov," dodalo tlačové oddelenie komisie.

V júni 2017 prijal Európsky parlament uznesenie, v ktorom Európsku komisiu vyzval, aby vykonala dôkladnú analýzu súčasnej situácie a právneho rámca z hľadiska falošných správ a aby overila, ako by bylo možné šírenie nepravdivého obsahu obmedziť legislatívne. Komisia potvrdila, že túto tému vníma ako prioritu a že iniciatívu proti šíreniu falošných správ na internete zahrnula do svojho pracovného programu na rok 2018.

01 - Modified: 2022-03-16 07:52:23 - Feat.: - Title: Po proteste producentky v ruskej televízii sa na sociálnych sieťach vyrojili jej falošné účty 02 - Modified: 2021-06-13 12:40:20 - Feat.: - Title: Křetínský chce vo Francúzsku vydávať nový týždenník odhaľujúci fake news 03 - Modified: 2021-02-26 15:24:59 - Feat.: - Title: Na internete sa opäť objavila falošná správa o úmrtí Milana Kunderu 04 - Modified: 2020-05-06 06:38:38 - Feat.: - Title: Facebook prvýkrát zablokoval konšpiračné stránky priaznivcov Donalda Trumpa 05 - Modified: 2021-02-26 15:23:57 - Feat.: - Title: Aj rozumní ľudia veria mýtom o koronavíruse. Oddeliť fakty od fikcie je náročné
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 09:52