StoryEditor

Týždeň v médiách: Kabaret ministra Lajčáka, Plavčanove hobby a jeden zlatý padák

23.07.2016, 21:10
Svet sa zbláznil, ale iný nemáme. Fullstop.

Máme za sebou ďalší týždeň, keď lokálna frustrácia jedinca vyústila do masového zabíjania. Hoci udalosti tentoraz ranili jednu krajinu v priebehu týždňa až dvakrát (aktualizácia, už štyrikrát), mnohí občania nevenovali svoje profilovky nemeckej trikolóre, ale tvári Melanie Trump.

Manželka Donalda Trumpa si náš imaginárny online súcit zaslúži. Ešte nikomu sa totiž v tak rekordne krátkej dobe nepodarilo spropagovať neduhy plagiátorstva podobne, ako slovinskej kráske. Tá totiž časť svojho prejavu, ktorým otvorila Národný zjazd Republikánskej strany, okázalo prebrala od prvej dámy Michelle Obamovej. A médiá blčali. Za Osobnosť mediálneho týždňa tak vyhlasujeme Melaniu Trump a srdečne blahoželáme. O to viac, že jej na päty šliapala silná konkurencia zo Slovenska.

Úskalia diplomatického matadora

Letná grilovacia sezóna je v plnom prúde, svoje by vedel naznačiť aj Miroslav Lajčák. Práve ten sa dostal do rúk Londýnčana Tima Sebastiana, moderátora a zakladateľa kultovej relácie HARDtalk na BBC. Zatiaľ čo doma poznáme „hardtalk“ (rozhovor jeden na jedného) v podobe Anjelov strážnych Aleny Heribanovej, zahraničie má svoje roastovacie šou o čosi šťavnatejšie.

Moderátor Tim Sebastian sa počas dlhej kariéry stretol s politickým všehodruhom. Svojimi otázkami by dokázal prebudiť aj Jána Figeľa, a to by sa ho ani nemusel pýtať na bývalú hovorkyňu. Hoci v slovenských reáliách hravo postačí, ak politik na nepríjemnú otázku mávne rukou a prezradí akurát podmanivé „ale, pán redaktor,“ v tomto prípade to postačujúce nebolo. Sebastian sa neprestával pýtať ďalej.

Kľúčový moment rozhovoru nastal pri otázke o monitorovaní slovenských moslimov, ktoré vo svojich predvolebných teátrach prezradil Robert Fico. Lajčák zahabkal. Vernosť svojmu premiérovi či sľubná kariéra v medzinárodnej inštitúcii? Ako kandidát na tajomníka OSN je aktuálne Lajčák vo svete monitorovaný silnejšie, ako moslimovia na Slovensku. Diplomatický chameleón sa začal potiť.

Obnaženie Lajčákovej dvojtvárnosti je milé a čakali sme naň všetci. Ak neviete po anglicky, vôbec to nevadí. Tu hravo stačí aj obraz.Ponaučenie? Ak neveríte na Osudy, Karmy, Nirvánu a iné vesmírne nadsily, Miroslav Lajčák už verí.

Všetky momenty majú zväčša aj svoje temnejšie odtiene. Človek tak môže byť aj v rámci aktuálneho marazmu rád, že na OSN zatiaľ neašpiruje ego Richarda Sulíka. Komplexnosť geopolitického diania imigračnej krízy vie tento praktický muž vo svojich statusoch vtesnať do amerického vývozu demokracie rýchlejšie, ako Lajčák meniť utečeneckú rétoriku. Fullstop.

Hádanka: Ktorý minister si najviac užíva slovenské predsedníctvo? (Pozn.: je na obrázku).

Krátko zo sveta:

- šéf republikánskej spravodajskej televízie Fox News Roger Ailes odstúpil po tom, čo ho niekoľko žien obvinilo zo sexuálneho obťažovania, medzi inými aj známe moderátorky Gretchen Carlson a Megyn Kelly. Ailes obvinenia popiera a rozhodol sa odniesť si so sebou zlatý padák vo výške 40 miliónov dolárov. Bývalý politický poradca prezidentov Richarda Nixona či Georga H. W. Busha minulý týždeň rokoval s Donaldom Trumpom. Uvidíme, či sa špekulácie potvrdia a starý pán bude republikánskeho kandidáta sprevádzať v najvyššom politickom ringu.

- fenomén Pokémon Go naďalej rozdeľuje spoločnosť viac, ako Nedvědovci pred Bonaparte. Najväčšiu radosť však má otec Google. To, čo v okolí nedokázali zmapovať jeho autíčka, teraz šťastne spravia sami chodci. Tí sa presúšajú po mestách, sú online až do smrti batérie a veľkému gigantovi tak nepretržite servírujú dáta. Google sa tým dostáva nie len na nové miesta, vďaka pripojeniu má zachytené aj podrobné správanie užívateľa. Neviete, koľko vám napríklad priemerne trvá cesta do práce? Google to vie a čoskoro začne svoje nové komplexné dáta aj šikovne využívať.

- Donald Trump sa stal tento týždeň oficiálnym republikánskym kandidátom na post prezidenta Spojených štátov, stretne sa tak v boji s Hillary Clinton. Súčasné dianie reflektuje aj trh. A to by bolo na tento týždeň všetko. S dávkou mediálno - politickej satiry sa teda uvidíme opäť v nedeľu. Vaše tipy, triky a konštruktívne hejty nám dovtedy pokojne zasielajte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Pozdravuje aj aktuálny postpučový turecký kabinet. Krásny letný týždeň!

01 - Modified: 2016-07-20 10:30:35 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Vystreliť či nevystreliť? Ako Osuský a Pokémoni rozvírili facebookové hladiny 02 - Modified: 2016-07-11 20:09:10 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Rétorický puč Andreja Danka či komunikačné eso Tesca
01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:55