wikipedia.org
StoryEditor

Nad českými televíziami sa zmráka. Slováci môžu prísť aj o stanice ČT

10.04.2017, 12:23
Autor:
hrnhrn
TV JOJ poslala operátorom výzvu, aby vypli všetky české kanály, ktoré šíria na Slovensku.

Televízia JOJ poslala televíznym operátorom výzvu, aby vypli všetky české kanály, ktoré šíria na Slovensku. Informoval o tom portál zive.sk. Už v minulosti JOJ vyzvala operátorov, aby vypli kanály Primy, ktoré sú na Slovensku dostupné. Okrem slovenskej verzie Prima Plus sú však bežne dostupné aj programy Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom alebo Prima Max, na ktoré však operátori súhlas českého vysielateľa nemajú.

„JOJ dlhodobo bojuje proti nekalým praktikám v televíznom biznise. Vždy sme deklarovali, že budeme ochraňovať svoje práva,“ uviedla televízia pre Živé.sk v reakcii na medializáciu výzvy.

Na Slovensku už skončili s vysielaním stanice Nova, Nova 2, Nova Action, Nova Cinema a Nova Gold. Televízni poskytovatelia na začiatku marca zaradili namiesto nich do ponuky slovenskú verziu Nova International.

Po Prime aj Česká televízia

Po žiadosti o vypnutie všetkých kanálov Primy okrem legálne šírenej slovenskej verzie Prima Plus, prišla JOJ s novou výzvou na zrušenie staníc Českej televízie. Tie majú v ponuke takmer všetci operátori. Problémom je, že Česká televízia nakupuje akvizičné tituly – zahraničné filmy či seriály, ktoré majú platnú licenciu len pre Českú republiku a operátori by ich mali počas vysielania na Slovensku blokovať. To ale nerobia.

Spoločnosť Mac TV, ktorá prevádzkuje stanice JOJ a Slovenská produkčná, ktorá vyrába pre jej kanály obsah, podala minulý rok žalobu na operátora Satro, ktorý šíril stanice TV Prima bez súhlasu.

Problematický program v archíve

Vypínanie českých staníc nebolo jedinou požiadavkou televízie. Od poskytovateľov žiada aj to, aby v televíznom archíve zneprístupnili veľkú väčšinu vysielania kanálov televíznej skupiny JOJ. V archíve by mala zostať len pôvodná tvorba televízie bez prebratých programov.

Tretia výzva sa týka predaja televíznych produktov pre právnické osoby. Televízie majú nakúpené televízne práva iba pre fyzické osoby a programy by tak nemali byť šírené napríklad v rôznych baroch či reštauráciách.

Aké budú ďalšie kroky televíznej skupiny JOJ, je zatiaľ otázne. Postupovať môže podobne, ako v prípade operátora Satro.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 03:14