Dva a pol chlapa (Two and a Half Men)
StoryEditor

6 seriálov a šou, ktoré zrušili. Aj slovenským divákom

22.05.2015, 16:23
Dva a pol chlapa, CSI, Doktorka Zoe, Glee, Stúpenci, Áno, šéfe USA... Amerika rušila programy, ktoré vysielajú aj naše televízie.

Americké stanice NBC, CBS, Fox, ABC a The CW oznámili, aké seriálové novinky chystajú na budúcu sezónu a ktoré tituly, naopak, rušia. Medzi tými zrušenými je niekoľko seriálov a šou známych aj slovenskému divákovi z obrazoviek Markízy či Joj.

Stratégie sa zamerali práve na ne a pozreli sa na dôvody ich zrušenia. Prečo skončili Dva a pol chlapa, C.S.I.: Kriminálka Las Vegas, Doktorka Zoe, Glee, Stúpenci a kuchárska šou Áno, šéfe USA? Prečítajte si našu analýzu.

 

 

Stúpenci (The Following)

Seriál s Kevinom Baconom, známy z obrazoviek Markízy, mal v Amerike rýchly spád: za dve sezóny dokázal stratiť rovnú polovicu divákov v skupine 18-49.

Prvá séria dosahovala na stanici Fox v priemere 11,9-miliónovú sledovanosť v skupine 2+ a 4,3-percentný rating v reklamne dôležitej cieľovke 18-49. The Following sa tak stal najsledovanejšou seriálovou novinkou sezóny 2012/2013 spomedzi všetkých veľkých terestriálnych staníc. Druhá séria síce klesla v mladej cieľovke o viac než štvrtinu, ale stále prinášala Foxu nadpriemeru. V sezóne 2014/2015 však nasledoval opäť prudký pád, Stúpenci stratili ďalších 30 % divákov a ich rating 1,9 % bol len na úrovni sezónneho priemeru Foxu. Séria číslo 4 by pri takomto tempe dosiahla neuspokojivé čísla, Fox preto Stúpencov zrušil.

 

Dva a pol chlapa (Two and a Half Men)

Televízia CBS povedala už vopred, že sitkom Dva a pol chlapa v aktuálnej sezóne skončí.

Hlavné dôvody sú dva: seriál síce vždy prinášal sledovanosť vyššiu, než boli priemery CBS, ale klesal. A to najmä po odchode Charlieho Sheena. Jeho "nástupca" Ashton Kutcher priniesol spočiatku dobrú medializáciu, ale tá vyprchávala. Navyše rovnako ako ostatné seriály, ktoré majú päť a viac sérií, bol drahý. Dva a pol chlapa preto zrušili. Na konte však má úctyhodných 12 sérií, respektíve 262 epizód.

 

C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation)

Kedysi to bol najsledovanejší seriál na svete. V prípade lasvegaského CSI platí to isté ako pri Dva a pol chlapovi: je drahý, produkčné náklady každou sezónou rastú a na druhej strane mu postupne klesá sledovanosť. S poslednou sériou mal rating 2,1 % v 18-49, dve desatiny bodu pod priemerom CBS. Stanica na jeseň prinesie už iba záverečný televízny film, ako informuje The Hollywood Reporter, a tým sa lasvegaské CSI rozlúči. Jediným zástupcom značky CSI na televíznych obrazovkách tak bude CSI: Cyber s Patriciou Arquette. Cyber mal, mimochodom, s prvou sériou tiež "iba" 2,1-percentný rating. Je však výrazne lacnejší ako Las Vegas, keďže náklady čiastočne znáša štúdio.

 

Glee

Skutočnosť, že šiesta séria bude pre Glee posledná, bolo známe už dlho. Otázkou ostávalo, či dostane klasických 22 epizód alebo menej. Niekdajší seriálový hit rýchlo strácal divákov; minulú sezónu 2013/2014 dosahoval rating 1,8 % v cieľovej skupine 18-49, čo bolo pre 2,4-percentný Fox podpriemerné. Záverečná šiesta séria mala uzavrieť dejové línie a priniesť fanúšikom obstojnú rozlúčku. Nakoniec dostala len 13 častí, vysielala sa v divácky slabý deň - piatok - a nezaujala. Rating bol iba 1,2 %, teda sedem desatín bodu pod priemerom Foxu. Seriálu tak ostal len zlomok divákov, ktorých mal kedysi. Glee bol zrušený právom, zo sezóny na sezónu slabol.

 

Doktorka Zoe (Hart of Dixie)

Doktorka Zoe, ktorá s číslami prvej série príjemne prekvapila na Doma, v Amerike nikdy nepatrila k väčším diváckym hitom. Spravidla bola kdesi okolo priemerov materskej stanice The CW. V jej prospech však hovorilo viacero faktorov, napríklad podľa The Hollywood Reporter dobre fungovala v online videoslužbe Hulu, užitočnom nástroji na zásah dôležitej skupiny ľudí od 18 do 34 rokov. Pre stanicu bola jedným z menej dôležitých seriálov, napokon skončila v piatky a najmä ako výplň medzi silnými sezónammi. Lúči sa po štyroch sériach, čiže 76 častiach.

 

Áno, šéfe USA (Kitchen Nightmares)

Gordon Ramsay je pre americký prime-time dôležitý a jeho šou Áno, šéfe patrila k televíznym veteránom. Už v lete 2014 oznámil, že s ňou končí - a to s britskou aj americkou verziou. Posledná americká séria mala na jar 2014 rating 1,3 % v 18-49, čo bolo pre Fox málo, a tak na jeseň nasledovala už iba jedna rozlúčková epizóda. Ramsay však má dôležitejšie projekty Pekelná kuchyňa / Už dosť, šéfe! (Hell's Kitchen) a MasterChef.

 

zdroj dát: Nielsen. Všetky dáta sú za cieľovú skupinu 18-49 aj zahŕňajú aj divákov sledujúcich zo záznamu do 7 dní.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

 

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 05:47