Chicago Fire
StoryEditor

TV Barrandov sa mení: Analýza programových noviniek

14.02.2014, 16:04
Televízia, ktorú vedie Vladimír Železný, v marci upravuje večerný program. Prečítajte si komentáre Stratégií.

Televízia Barrandov predstaví v marci prvú väčšiu programovú zmenu pod vedením Vladimíra Železného. Stratégie prinášajú analýzu jej novej prime-time štruktúry.

V marci mizne z Barrandova večerný blok animovaných seriálov Animáček a namiesto neho sa každý deň o 19:15 bude vysielať turecký Sultán alias Velkolepé století. Barrandov tiež od pondelka 3. marca predĺži správy a zmení ich dramaturgiu. Pridá aj novú americkú seriálovú akvizíciu Chicago Fire.

V programe už nefiguruje kadernícka šou Ostříháno! ani pôvodný barrandovský seriál Ona a on.

Podvečer cez pracovné dni:

17:15 Babinec (dámska jazda v "netradičnom poňatí")

17:50 Kašpárku, vař! (kuchárska šou)

18:30 Naše zprávy

19:15 Velkolepé století III. (Magnificent Century)

Večer:

Pondelok - 20:15 Kurňa, co to je? 21:20 Sejdeme se na Cibulce 22:25 Český film

Utorok - 20:15 Třicet případů majora Zemana 21:40 Film

Streda - 20:15 Vtip za stovku! 21:20 Chicago Fire I. 22:15 112

Štvrtok - 20:15 Třicet případů majora Zemana 21:30 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti VII. (Law & Order: Special Victims Unit) 22:25 Film

Piatok - 20:15 Film 21:55 Intim 22:35 Film

Sobota20:15 Miniséria 22:00 Exkluziv! 22:40 Sejdeme se na Cibulce (repríza)

 

Prečítajte si tiež:

 

Čo na to Stratégie:

Naše zprávy - nový názov spravodajskej relácie Barrandova je z marketingového hľadiska skvelý, bude sa s ním dať široko pracovať. Televízia pripravila novú dramaturgiu, správy budú mať inú štruktúru, majú byť viac komentované, predstavia sa noví moderátori.

Z hľadiska možnej sledovanosti zvolil Barrandov momentálne najlepšie programingové riešenie. Štartujú skôr ako hlavné spravodajské relácie ČT, Primy a Novy a predĺženie až do 19:15 môže pomôcť vytvoriť plynulejší prechod medzi správami a nasledujúcim programom. Keby sa končili o 19:00, zvýšilo by sa riziko prepínania na ČT. Podobne postupovala v minulosti u nás STV, keď spustila súťaž 5 proti 5 a potom jej dávala čoraz lepší čas, až napokon dobre konkurovala správam Markízy a Joj a presahovala za 19. hodinu. O to isté sa snaží Barrandov.

Etablovanie správ bude beh "na dlhú trať", stačí si spomenúť na Joj, keď o 19. hodine spúštala Krimi. Trvalo niekoľko mesiacov, kým si vybudovala divácku základňu, výsledkom v strednodobom horizonte však bolo výrazné posilnenie slotu. Očakávame teda, že Barrandov bude pri ďalších zmenách programingu správ konzervatívna a po čase skúsi kvalitatívnymi metódami zisťovať odozvu ľudí.

Zrušenie večerného Animáčka - Ide už o druhý prípad, keď Barrandov z 19. hodiny škrtá animovaný blok. Prvý prípad sme kritizovali a stále na tom trváme: zrušiť funkčný blok a nahradiť ho "spravodajskou hodinou" - teda žánrovo úplne rovnakým programom, aký majú v danú hodinu iné oveľa väčšie stanice, bol krok mimo. Vladimír Železný chce riešiť zlú, respektíve žiadnu nábehovú krivku, akú spôsoboval Animáček hlavným programom o 20. hodine. Stiahnutie Animáčka je prirodzený ťah.

Sultán/Velkolepé století - túto prime-timovú stratégiu bude treba vyhodnocovať v dvoch rovinách: prvou je samotný výkon tureckého seriálu medzi 19:15 a 20:15, druhou ako Sultán pomôže nasledujúcim večerným programom. Nasadiť turecký seriál do konkurencie správ je zaujímavý ťah - ak nevyjde, bude to znamenať definitívny koniec tureckých akvizícií v dobrých časoch. Ak sa podarí, Barrandov môže nakupovať ďalšie tituly a má "vystarané" na niekoľko kvartálov.

Barrandov sa pravdepodobne spolieha na to, že Sultán bude mať svojho lojálneho diváka, ten oželie správy na konkurenčných staniciach a zostane aj na večerný program. "Vernosť" istej skupiny divákov Sultánovi možno očakávať i v Česku, avšak predpokladáme, že ani tretia séria nebude taký hit ako inde. Dokazuje to aj história seriálu na samotnom Barrandove, ktorému nevyšiel experiment s 20. hodinou. Podiely nad 5 % v 15+ budú pre Barrandov v tomto slote mimoriadnym úspechom.

Hlavné programy o 20:15 - Veríme, že Barrandov bude ako prvá televízia v Česku kopírovať zahraničné trendy a medzi Sultánom a večerným programom nepôjde žiadna reklama. A chcelo by to tiež odstrihnúť titulky Sultána.

Třicet případů majora Zemana - jeden z pozostatkov minulých manažmentov. Vladimír Železný tento seriál nechce. Otázne je, čím ho nahradí v extrémne ťažkom slote proti Ordinácii v ružovej záhrade. Sultán, ktorý mu predchádza, má šancu najmä u žien 40+, takže do hlavného vysielacieho času by sa mali zaraďovať najmä univerzálne programy. Klasické ženské žánre - romantické filmy apod. - môžu v utorok a štvrtok naraziť na problém, keďže aj samotná Ordinácia je silná u žien. Ťažko si po Sultánovi predstaviť akčný film alebo sitkom, to by príliš nededilo. V prípade akvizícií sú vhodné napríklad aj rodinné žánre či kriminálky (tento žáner je ako taký obľúbený u žien), takže očakávame, že akvizičné nákupy Barrandova pôjdu v budúcnosti takýmto smerom.

Chicago Fire - najviac zo všetkého nás zaujímalo, akú avizovanú akvizíciu od US majors kúpil Barrandov. Chicago Fire je vhodná voľba, ktorá predčila naše očakávanie. Televízia tento seriál získala od distribučnej spoločnosti NBCUniversal International Television Distribution. V Amerike na NBC dosahuje veľmi dobré výsledky sledovanosti, s aktuálnou druhou sériou má v reklamne dôležitej cieľovej skupine 18-49 rating 3,3 % (zdroj Nielsen, ukazovateľ Most Current), čo ho zaraďuje do prvej dvadsiatky najsledovanejších programov sezóny. U mladých má podobné čísla ako Myšlienky vraha (Criminal Minds) alebo Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. a iba o tri desatiny nižšie ako NCIS. Prekračuje sezónny priemer samotnej NBC o štyri desatiny bodu. A na Barrandov sa žánrovo hodí: z nových seriálov veľkej americkej päťky (ABC, CBS, NBC, Fox, The CW) je azda najvhodnejší. Ide o seriál z dielne Dicka Wolfa (Zákon a poriadok) z prostredia požiarnikov. NBC naňho nadviazala aj spin-offom z policajného prostredia Chicago PD, ten je pre Barrandov tiež vhodný. Na Barrandov pasujú "klasické" seriály CBS a NBC, tie však spravidla predávajú majors a dostať sa k nim bude finančne náročne. Alterantívu predstavuje britská produkcia, ktorá takisto obsahuje niekoľko zaujímavých, cenovo prijateľnejších a z hľadiska súčasných dealov v Česku aj dostupnejších seriálových kúskov.

http://youtu.be/LMsFkhXFknY

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 10:40