StoryEditor

Cannes Lions 2016: Lidl vybabral so svetovou smotánkou. Najlepšie reklamy sveta (3. časť)

22.06.2016, 17:52
Pozrite si výber.

Pozrite si ďalší sumár Grand Prix ocenení a vybraných zlatých ocenení z kategórií Cyber, Innovation,  Mobile, Media a Creative Data. Z poslednej kategórie si odniesla agentúra Wiktor Leo Burnett bronzového leva. 

 

 

Kategória: Cyber

Cena: Grand Prix

The Next Rembrandt

V tejto kampani odhalili nový Rembrandtov obraz. Vznikol s pomocou 3D tlačiarne, dát zo všetkých Rembrandtových obrazov a zložitých algoritmov. Tento obraz trvalo vytvoriť dva roky, ale výsledok je neuveriteľne podobný obrazom, ktoré namaľoval počas svojho života sám majster. Práca má Grand Prix i v kategórii Creative Data. 

 

Justino

Reklama na španielsku vianočnú lotériu mala minulý rok podobu krátkeho animovaného filmu. Hlavnou postavou je muž, ktorý pracuje ako nočný strážca v továrni na figuríny. Počas dlhých nočných služieb mu figuríny nahrádzajú ľudských kolegov. Neskôr figuríny naaranžuje tak, aby každé ráno jeho kolegov nejako potešili. Za to sa mu v závere dojemného videa odvďačia výherným tiketom a spoločnou oslavou.

 

Cena: Gold

Slide Amazing In Motion

Zlato získalo jedno z videí Lexusu zo série Amazing In Motion. Vo videu známi skateboardisti predvádzajú hoverboard od Lexusu na špeciálne postavenej dráhe.

 

Colormaps

Táto kampaň pochádza z Mexika a bola navrhnutá pre výrobcu farieb. Aby si ľudia mohli lepšie predstaviť širokú ponuku farieb z ich katalógu, spravili si katalóg z ulíc. Všetky budovy na uliciach, ktoré boli pomenované po nejakej farbe touto farbou aj namaľovali. Túto výraznú zmenu zdokumentovali aj Google Street View autá a používatelia si tak mohli pozrieť cez Google Maps ako tieto farby skutočne vyzerajú.

 

Clever Kash

Táto kampaň novozélandskej banky ASB vznikla pre to, aby sa deti naučili šetriť peniaze. V dobe platobných kariet si už mnohé deti nevedia predstaviť peniaze a ich hodnotu a často nedostanú včas svoje vreckové, lebo rodičia už pri sebe nenosia hotovosť. Clever Kash je pokladnička, do ktorej sa deťom cez aplikáciu v smartfóne rodiča ukladajú nasporené peniaze. V aplikácii vidia, ako minca vyzerá a jedným klikom ju odošlú do svojej pokladničky, ktorá im na malej obrazovke oznámi, koľko peňazí majú ušetrených.

 

I am a Witness

Kampaň I am a Witness predstavuje prvú emoji ikonu, ktorá má za cieľ zastaviť šikanovanie. Kampaň nie je zameraná na obete šikanovania, ale na tých, ktorí sú toho svedkami, aby niečo robili alebo aspoň vyjadrili svoju podporu obetiam šikany.

 

Kategória: Innovation

Cena: Grand Prix

Google DeepMind AlphaGo

Go je strategická spoločenská hra, ktorej počítačové verzie predstavujú výzvu pre umelú inteligenciu. Stratégia hry je veľmi komplexná a v tomto videu po prvý raz stroj porazil človeka.

 

 

Kategória: Mobile

Cena: Grand Prix

NYT VR

Vďaka nedeľnému vydaniu New York Times si mohli čitatelia vyskúšať virtuálnu realitu. K novinám dostali pribalené kartónové okuliare na virtuálnu realitu od Googlu a mohli si stiahnuť špeciálnu aplikáciu. New York Times im dopriali zažiť dobrodružstvá spolu s ich najlepšími reportérmi.

 

Cena: Gold

#ComeOnIn

Kampaň pre operu v Sydney pozýva návštevníkov pozrieť sa dovnútra. Po tom, čo ľudia zverejnili fotku budovy opery na Instagrame, dostali videopozvánku od niektorého zo zamestnancov opery a tí im spravili súkromnú exkurziu.

 

Samsung Blind Cap

Samsung Blind Cap je plavecká čiapka pre nevidiacich plavcov. V čiapke je zabudovaný vibračný senzor, ktorý plavca upozorní, keď sa priblíži k stene bazéna a má sa otočiť. Doteraz aj na paralympiáde museli tréneri poklepať plavca paličkou, keď sa už blížil k stene. Teraz mu môžu pomáhať prostredníctvom hodiniek, ktoré sú s technológiou v čiapke spojené pomocou Bluetooth.

 

Hashtags for Life

Kampaň Červeného kríža v Peru mala za cieľ zvýšiť počet darcov krvi, ktorých bol v krajine prudký nedostatok. Stačilo, aby používatelia na Facebooku, Twitteri alebo Instagrame postli špeciálne pripravený hashtag doplnený o ich krvnú skupinu.

 

Whatsgerman

Pre milióny utečencov, ktorí prišli do Nemecka, je jediným spojením s rodinou ich mobil a aplikácia Whatsapp. Aby sa ľahšie naučili jazyk, každý deň im bola poslaná jedna správa, ktorá obsahovala písmeno abecedy a pár základných slovíčok začínajúcich týmto písmenom.

 

Kategória: Media

Cena: Grand Prix

McWhopper

Kampaň od Burger Kingu navrhuje McDonald’s, aby sa spojili a vytvorili jeden spoločný burger, ktorý by bol kombináciou toho najlepšieho z oboch značiek. Stať sa tam malo v deň, keď Amerika oslavuje deň mieru. McDonald's však povedal NIE. Kampaň dostala i Grand Prix v kategórií Print/publishing.

 

Čítajte tiež:

 

Cena: Gold

100% Kosher Head & Shoulders

Head & Shoulders vďaka kreatívnej kampani rozdával testovacie pásiky proti lupinám priamo v synagógach. Túto aktivitu spojili s jedným z rituálov slávenia Pesachu.

 

Songs of Violence

Songs of Violence je kampaň z Brazílie, ktorá upozorňuje na násilie páchané na ženách. Nápad fungoval tak, že Shazam dokázal rozoznať texty piesní, ktoré propagovali násilie na ženách a priradil ich k svedectvu ženy, ktorej sa vec z piesne naozaj stala. Používatelia si mohli vypočuť jej svedectvo a finančne podporiť neziskovú organizáciu, namiesto toho, aby tie isté peniaze minuli na nákup piesne s takýmto textom.

 

Life Saving Stickers

Táto austrálska kampaň bola zameraná na bezpečnosť detí na cestách. Pred začiatkom školského roka, kedy sa zvýši počet detí hrajúcich sa a prechádzajúcich cez cestu, ľudia nalepili na smetné koše obrázky detí a tiež najvyššiu povolenú rýchlosť. Za každým, čo boli odpadkové koše pred domami, vodičom pripomenuli, že majú spomaliť.

 

Le Bon

Aby zmenil zmýšľanie Švédov o svojej značke, pozval Lidl obyčajných ľudí na slávnostný banket s tou najlepšou večerou. Banket sa konal v rovnaký deň ako odovzdávanie Nobelových cien. Keďže na túto udalosť sa nedostane len tak hocikto, Lidl postavil presnú repliku miestnosti a podával to isté menu ako na odovzdávaní Nobelových cien, vyrobené zo surovín z Lidlu. Finančný výťažok bol venovaný na charitu.

 

Kategória: Creative Data

Cena: Grand Prix

The Next Rembrandt

V tejto kampani odhalili nový Rembrandtov obraz. Vznikol s pomocou 3D tlačiarne, dát zo všetkých Rembrandtových obrazov a zložitých algoritmov. Tento obraz trvalo vytvoriť dva roky, ale výsledok je neuveriteľne podobný obrazom, ktoré namaľoval počas svojho života sám majster. Práca má Grand Prix i v kategórii Cyber. 

 

Cena: Gold

Gascale

Gascale je špeciálna elektronická váha, ktorá dokáže človeka upozorniť na nedostatok plynu v plynovej bombe. Zariadenie je cez WiFi spojené s aplikáciou v smarfónoch a upozorní používateľov, kedy treba nádobu na plyn vymeniť.

 

The Emotional Trailer

Medzinárodný filmový festival v Melbourne použil netradičné trailery na prilákanie divákov. Najprv nechali popredných kritikov, aby počas sledovania týchto filmov zaznamenávali do aplikácie niektorú zo šiestich základných emócií. V ďalšom kroku nechali dobrovoľníkov prostredníctvom elektrosimulátorov prežiť všetky emócie z filmu už za jednu minútu. Ich výrazy tváre použili ako trailery pre jednotlivé filmy vysielané na festivale.

 

The Second Scoreboard

Táto kampaň vznikla v Kostarike a jej cieľom je znižovanie domáceho násilia. Ohlásené prípady domáceho násilia stúpali najmä počas futbalových zápasov. Preto televízny kanál, ktorý tieto zápasy vysielal, zriadil tabuľku na druhé skóre. Táto tabuľka merala počet oznámení domáceho násilia počas zápasu. Cieľom bolo udržať nulové skóre na tejto tabuľke čo najdlhší čas.

 

The Field Trip To Mars

Spoločnosť Lockheed Martin sa deťom postarala o nezabudnuteľný zážitok. Nasadili ich do školského autobusu a vydali sa na zdanlivo obyčajný výlet. Po určitom čase sa z autobusu stalo médium pre virtuálnu realitu a krajina za oknami sa zmenila na Mars. Práca má tiež zlato v Kategórii Promo Activation. 

Zdroj: Erika Brindzová, Cannes

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 13:29