StoryEditor

Týždeň v médiách: Téma Saganovcov pokračuje a aj zebra môže byť falošná

29.07.2018, 09:45
Autor:
pzpzrmrm
Prehľad udalostí minulého týždňa.

Médiá s veľkým záujmom ďalej špekulovali nad dôvodmi rozpadu vzťahu Saganovcov a rozobrali manželov doslova na drobné. Neštítili sa zverejniť aj foto mamy cyklistu z domu seniorov, ktoré „trhajú srdce“. Svoje rady pre záchranu manželstva dokonca poskytla známa televízna svokra Gizka. No skutočne výživná téma pre médiá, skoro na úrovni aktuálnej Tour de France.

Okrem úžasných výsledkov Petra Sagana sa totiž prostredníctom celosvetovo ostro sledovaného preteku zviditeľnili demoštrujúci francúzski farmári. Asi sa inšpirovali protestom slovenských farmárov, ktorí nedávno obsadili Bratislavu s asi päťdesiatkou traktorov. No zďaleka nedosiahli takú spontánnu a dokonca celosvetovú publicitu, ako tí francúzski, ktorým stačilo pár balíkov slamy a cesta šestnástej etapy bola zablokovaná. Polícia situáciu upokojila slzným plynom, ktorý však zasiahol aj viacerých cyklistov. Asi striekali proti vetru...

​SaS, konkrétne poslankyňa Jana Cigániková, navrhuje, aby sa po skončení štúdia na vysokej škole vytvoril virtuálny účet v hodnote štúdia medicíny. Ak by však absolvent medicíny odišiel po škole pracovať do zahraničia, a nevráti sa do piatich rokov, jeho virtuálny účet by sa stal reálnym a musel by ho zaplatiť. Celý nápad neznie koncepčne a minimálne sa natíska otázka, prečo sa bavíme len o študentoch medicíny? Alebo inak. Ak zostaneme pri lekároch, čo ak budú vykonávať inú profesiu, ktorú majú lepšie zaplatenú, ale zostanú na Slovensku? A teda neliečia? Budú peniaze za štúdium tiež vracať? Asi viacerých z nás napadá tisíc ďalších otázok alebo nedostatkov, ktoré možno tomuto návrhu vytknúť. Ale na rozprúdenie uhorkovej sezóny a nakopnutie médií je to určite dobrý impulz:)

Veľkú popularitu a záujem médií získal študent Študent Mahmoud A. Sarhani, ktorý pri návšteve egyptskej zoo v Káhire zbadal čosi podozrivé na tamojšej „zebre“. Vyzeralo to skôr tak, že zoo zebru nezohnalo a tak pomaľovali somára. Neuvedomili si však, že farba sa môže pri vysokých teplotách roztápať. Napriek všetkému treba uznať, že tvorcovia sa pri napodobnení pruhov naozaj snažili:), ale, samozrejme, trvajú na tom, že zebra je pravá.

Facebook

Zuckerberg s hlavou v smútku oznámil, že nebude rásť tak, ako sa očakávalo. Hospodárske výsledky za druhý štvrťrok spôsobili silnú reakciu na burze. Akcie firmy po uzatvorení oficiálnych obchodov v New Yorku klesli v stredu neskoro večer až o 20 percent, čo znížilo hodnotu majetku Zuckerberga o 16,8 miliardy USD. Náklady firmy sa vyšplhali na 7,4 miliardy dolárov, čo je o 50 percent viac než v rovnakom období vlani. Tržby Facebooku rástli najpomalšie za bezmála posledné tri roky. A nárast používateľov sa znížil z 13 percent v prvom štvrťroku na 11 percent v druhom.

​Obrovský záujem médií vyvolal Donald Trump aj tento týždeň. Po tom, ako o ňom písali médiá kvôli stretnutiu s Putinom sa teraz vyfarbil inak. Do Bieleho domu na tlačovú konferenciu odmietol pustiť spravodajkyňu americkej televíznej stanice CNN. Dôvodom bola údajne skutočnosť, že pred konaním politikov kládla prezidentovi "nevhodné" otázky. Spravodajkyňa CNN Kaitlan Collinsová počas krátkeho stretnutia Trumpa a Junckera s novinármi pred začiatkom ich rokovania o budúcnosti euro-amerických obchodných vzťahov prezidentovi niekoľkokrát položila otázku, ktorá sa týkala jeho bývalého právnika Michaela Cohena. Prezident na ňu neodpovedal. Podľa Collinsovej bola práve skutočnosť, že kládla Trumpovi zjavne nepríjemný dotaz, dôvodom, prečo ju zamestnanci Bieleho domu odmietli následne vpustiť na tlačovú konferenciu v Ružovej záhrade. "To, že je Bielemu domu niektorá otázka týkajúca sa aktuálnych udalostí nepríjemná, ešte neznamená, že tá otázka nie je dôležitá a nemala by byť položená," uviedla Collinsová v reakcii na kauzu CNN.

Hodnota Britskej spoločnosti Sky rastie. Platená televízia získala vo fiškálnom roku viac ako 500 tisíc zákazníkov. Príjmy teda zvýšila o päť percent na 13,6 miliardy libier. Prevádzkový zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi sa zvýšil o deväť percent na 2,35 miliardy libier.

Netflix prichádza na európsku pôdu.  V Španielsku sa rozhodol otvoriť prvé európske produkčné centrum. Dôvodom je rozhodnutie rozšíriť svoju ponuku relácií o ďalšie jazyky a tak prinášať zákazníkom originálnejší obsah v španielčine, vrátane nových aj existujúcich titulov.

Newyorský denník Daily News bojuje s prudkým poklesom príjmov z reklamy aj čitateľskej základne. Rozhodol sa preto prepustiť a to rovno 50 percent svojich zamestnancov. "Redakčný tím znižujeme asi o 50 percent a veľkú časť svojho talentu zameriame na aktuality, najmä v oblasti kriminality, občianskej spravodlivosti a verejnej zodpovednosti," uvádza sa v správe vlastníka novín, spoločnosti Tronc, ktorú zaslal zamestnancom. Najväčší náklad mali noviny v roku 1947, kedy sa predávalo 2,4 milióna výtlačkov denne. Boli aj časy, keď bol tento denník najpredávanejší v USA. Do minulého roka, kedy denník kúpila spoločnosť Tronc za jeden dolár, sa náklad znížil na 200-tisíc.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 18:03