StoryEditor

Týždeň v médiách: namiesto úcty a rešpektu k umelcovi, smutná politická "podívaná". Úmrtie Karla Gotta bolo top témou všetkých médií

06.10.2019, 08:04
Úmrtie Karla Gotta bolo top témou všetkých médií.

Smrť speváckej legendy Karla Gotta bola ako sa dalo predpokladať top témou vo viacerých médiách. Asi oprávnene, pretože sa asi zhodneme v tom, že niet väčšieho umelca, ktorý by sa toľké roky udržal na vrchole popularity a nielen v Slovensku či Česku, a to naprieč generáciami. Nemusíte byť zrovna hudobný fajnšmeker, aby ste hneď vedeli vymenovať minimálne päť jeho hitov a asi sa zhodneme aj v tom, že Karel Gott vedel spievať. To, že pre bulvárne časopisy a noviny, to bude téma, to sa čakať dalo. Čo je smutné, že sa k tejto téme, bez taktu pridali aj niektoré mienkotvorné médiá, ktoré tému patriacu do kultúry preniesli na oddelenie domáceho spravodajstva.

Len krátko po prvej správe o úmrtí umelca, Denník N oprášil starý článok, ktorý vydal niekedy v lete tohto roka. To, že v titulku použil odkaz na Kunderu, je jedna vec, druhá je tá, že nadpis tohto príspevku v kontexte situácie vyznel mimoriadne netaktne a neúctivo.

Denník N

​Denník N okamžite po upozornení čitateľmi, titulok prepísal a svojim čitateľom sa ospravedlnil.

Denník N

​Iná hystéria sa medzičasom strhla v susednom Česku. Pred vilou, kde Gott býval už stáli kamery a čitateľom sprostredkovávali situáciu "naživo". To ale nie je asi nič v porovnaní s tým, aká potýčka sa strhla v médiách na tému či Karel Gott má, alebo nemá mať štátny pohreb. Napriek tomu, že sa umelec politike vyhýbal, nakoniec sa jeho smrť stala politickou otázkou. 

Česká vláda štátny pohreb schválila  a čakala na rozhodnutie najbližších. Nakoniec sa ale tejto myšlienky vzdala. Karel Gott nebude mať štátny pohreb, ale pohreb so štátnou poctou. Najvýraznejšie proti myšlienke štátneho pohrebu  vystúpil katolícky kňaz Tomáš Halík: „Prejaviť úctu k umeleckému talentu mŕtveho je jedna vec, šialený a nevkusný nápad so štátnym pohrebom zas druhá. Ide o ďalší pokus zatiahnuť náboženské a cirkevné symboly do politiky zemanovsko-babišovského populizmu,“ napísal profesor Halík. Podľa neho je štátny pohreb pre Karla Gotta prejavením hrubej neúcty nielen voči hrdinom, ale aj k skutočným umelcom, išlo by o devalváciu hodnôt a morálny gýč.

Karlovi Gottovi sa venoal napríklad aj šéfredaktor českého denníka  FORUM 24 Pavel Šafr, ktorý okrem iného napísal: "Gott se jednoducho správal ako  komunistický lokaj prvej triedy. Ako bol grandiózny jeho hlas a jeho vzostup, tak bol hlboký jeho morálny pád. Bol akýmsi predskokanom dnešnej éry dezinformácií, klamstiev a šírenia nezmyslov."

Už len perličkou je informácia, že hnutie Klausa juniora prišlo s návrhom premenovať pražské letisko Václava Havla na Letisko Karla Gotta. Informácia prichádza približne v čase, kedy by Havel oslavoval svoje narodeniny.

Nedá sa nesúhlasiť v tomto prípade s vyjadrením Karla Schwarzebergra a dovolíme si citovať: "V posledních dnech se odehrává opravdu poněkud smutná podívaná." 

  • V slovenských médiách naďalej rezonuje Threema, v uplynulých dňoch bola zverejnená komunikácia, z ktorej vyplýva, že bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer a sudkyňa Monika Jankovská riadila podľa Kočnerových pokynov sudkyňu
  • Polícia má stále málo dôkazov
  • Televízia JOJ uviedla minulý týždeň ďalšiu sériu kriminálky Za sklom, a vzápätí silnú politickú satiru Ministri so silným odkazom na súčasné politické dianie.
  • Zaujíma to ešte niekoho?
  • Bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika sa na chvíľu stal súčasťou kandidátky strany SaS. Miesta na kandidátke sa po troch dňoch vzdal, pretože nechcel byť terčom hier "demokratického jadra" strany SaS na čele s Ľubomírom Galkom
  • Čo vyskúša Václav Mika nabudúce?
  • Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala tri návrhy zákona týkajúce sa médií
  • Po novom nebudú platiť koncesionárske poplatky pre RTVS seniori ani ľudia v hmotnej núdzi.
  • Prezidentka podpísala aj zákon týkajúcich sa rozdielnych DPH pre noviny a magazíny. Zatiaľ čo pre noviny bude platiť znížená 10 percentná DPH, pre magazíny zostáva 20 percentná DPH.
  • To je ako na chlieb platiť desať percent a na rožky 20 percent DPH
  • Rovnako podpísala diskutovaný zákon týkajúci sa práva na odpoveď aj pre politikov. Predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa odpovedať na hodnotiace úsudky.
  • Tak zvýhodnená DPH iba pre noviny, ako aj právo na odpoveď pre politikov bolo kritizované Asociáciou pre tlačené a digitálne médiá.
  • Tá spoliehala na zdravý rozum, že prezidentka navrhovaný tlačový zákon a zvýhodnené DPH vráti naspäť...
  • Nestalo sa tak.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 16:33