DVTV
StoryEditor

Týždeň v médiách: Médiá kritizujú herca Dušeka za šírenie neprávd o liečení koronavírusu. Kramára za to, že zaspal v minulom storočí

14.06.2020, 09:11
A popritom, sa udial na mediálnej scéne vážny obchod. Zoznam má nového majiteľa. Minister Krajčí hovorí o mediálnom lynči médií z Penty.

Uplynulý týždeň sa média venovali veľmi smutnej tragédii vo Vrútkach. Páchateľ tam na smrť dobodal zástupcu školy, učiteľka a dve deti sú stále prijaté v nemocnici. Túto situáciu využili niektoré alternatívne stránky ako aj Milan Mazurek z Kotlebovej strany ĽSNS, aby na sociálnych sieťach šírili nezmysly a dezinformácie, tak ako im to vyhovuje. Nesprávnosť šírených správ dementovala polícia. Mazurek síce svoj status poopravil a sporné pasáže vymazal, ale predtým tam písal  aj o tom, že "zástupcu riaditeľa dobodal Róm". A ten istý poslanec, v statuse "všetkým ľuďom dôrazne odporúča, aby si vybavili zbrojné preukazy". A potom nás táto strana  bude presviedčať, že v ich stanovách je dané aj to, že sú proti všetkým formám násilia a nespravodlivosti a ako dôležité je to pre členov strany.

V susednom Česku je zasa sporné video Jaroslava Dušeka. Herec, ktorý hviezdil napríklad v Pelíškach, rád chodí bosý a hovorí, že neberie lieky. Ešte v marci natočil video s Milanom Calábkom, v ktorom sa okrem iného hovorí, že proti koronavírusu sa dá liečiť alternatívnym spôsobom ako napríklad tinktúrou z badiánu či koreňom šalvie. Video zo svojich stránok stiahli napríklad český Seznam, Uložto či Yutube, Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám českého ministerstva vnútra apelovalo na viaceré portály, aby urobili rovnako. U susedov ale existujú odporcovia, ktorí kroky ministerstva neschvaľujú a tvrdia, že ide o cenzúru.

Informácie vo videu bráni aj samotný Dušek. Ten pre DVTV televíziu hovoril o tom, že "video bolo zmazané zo strachu a keby mal COVID-19, išiel by si kúpiť melatonín." Napriek konfrontáciou s moderátorkou Emmou Smatanou, si herec bránil svoju "pravdu".

Dušek nie je jediný, ktorý šíri neoverené informácie o pandémii. EÚ uviedla, že pandémia koronavírusu sprevádza rozsiahla vlna falošných alebo zavádzajúcich informácií vrátane pokusov zahraničných aktérov ovplyvňovať občanov EÚ a verejnú diskusiu. EÚ tiež skonštatovala, že nesprávne informácie môžu aj zabíjať. Ide o infodémiu, proti ktorej je nevyhnutné bojovať, skonštatovala EÚ.

Hádam najväčším hoaxom v súčasnosti je ten, ktorý podceňuje koronavírus, dokonca až tak, že tvrdí, že žiaden COVID-19 nikdy nebol. Riadiť sa heslom, to čo sa nás netýka neexistuje, je samozrejme ďalšia dezinformácia, to na margo neexistencie koronavírusu.

Zvýšená pozornosť slovenských médií sa ušla v uplynulom týždni hercovi Marošovi Kramárovi. Televízia JOJ totiž odvysielala po relácii Inkognito krátke video v štýle "čo sa nedostalo na obrazovku",  v ktorom Maroš Kramár len tak v dobrej nálade "pohladkal po zadku maskérku". V čase keď sa mení to, čo je ešte vhodné a čo už naopak zďaleka nie, herec svoj čin obhajoval ako správnu reakciu. Zďaleka tejto veci bolo v médiách venovanej viac pozornosti ako by si zaslúžila. Stačilo, aby tvorcovia relácie viac dávali pozor na to, čo sa objaví na obrazovke. A ak sa niečo takéto aj stane, už len z pohľadu toho, že televízia reprezentuje slogan "rodinná televízia", by mala televízia zareagovať skôr a zamedziť zbytočnému šíreniu ďalšej pozornosti.

​Ale zasa práve v týchto chvíľach vidíme ako myslia niektorí, svojho času významne uznávané osobnosti, ktoré si dokonca nezabudli hovoriť, že im v žilách koluje modrá krv.

Na slovenskom mediálnom trhu sa udiala omnoho výnimočnejšia udalosť na úrovni vlastníckych zmien, a síce predaj spoločnosti Zoznam. Zoznam je jeden z najnavštevovanejších prevádzkovateľov a zuby si naň brúsilo niekoľko iných subjektov. Medzi nimi vraj aj finančná skupina Penta, a to je dôvod, prečo sa o tom ako o novom majiteľovi šepká opäť. Slovak Telekom, dnes už bývalý majiteľ Zoznamu, však médiám oznámil, že novým majiteľom Zoznamu je jeho doterajší šéf, Martin Mác. S Martinom Mácom pripravujeme rozhovor, kde odpovedá aj na otázku, či naozaj za kúpou nie je v pozadí finančná skupina Penta. Rozhovor prinesieme v krátkej budúcnosti.

​Keď už píšeme o finančnej skupine Penta, na mediálny lynč médií vydavateľstva NMH (PLUS 7 dní, Plus jeden deň, Pluska.sk a ďalšie), ktoré patria Pente, sa sťažoval minister zdravotníctva, Marek Krajčí. Nepáčilo sa mu, že médiá tohto vydavateľstve pranierovali videá o jeho viere, ktoré sa šírilo internetom. Pán minister by však mal vedieť, že články o spomínanom videu sa objavili nielen na portáloch médií, ktoré vlastní finančná skupina Penta.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:58