Andy Hryc
StoryEditor

Rádio Twist chýba v éteri

30.10.2013, 07:06
Spomienka na rádio, ktoré by dnes nemohlo existovať. Dalo Slovensku nielen Andyho Krausa.

Už roky mám pocit, že mi niečo chýba. Nie, nie je to nadšenie bojovať za svetový mier. Chýba mi Rádio Twist.

Chýba mi Andy Kraus ako šikovný mladý rozhlasový spíker. A neskôr Andy Kraus s Petrom Marcinom, keď robili Twister - popri vystúpeniach Ivana Gašparoviča to najzábavnejšie, čo kedy slovenské médiá ponúkli. Chýba mi Noga, Skrúcaný, Piško, Radič a Filip. Chýba mi legendárna nedeľná hitparáda s Dášou Čurikovou. Chýbajú mi noví moderátori, ktorí rastú spolu s rádiom a stanú sa z nich značky. Vlado Voštinár, alebo aj taký Gregor Mareš. Jeho ranné relácie, keď telefonoval s Petrom Jurčovičom, vymieňali si pranostiky a spolu vedeli ako jediní hovoriť o počasí tak, že som nezaspal, sú nezabudnuteľné. A chýba aj Štefan "emsi" Vadocz, keď ešte nemal Neopublic. Áno, on bol tiež v Twiste.

Rádio Twist by dnes nemalo šancu prežiť. Robiť projekt súkromnej rozhlasovej stanice, ktorá postaví svoju štruktúru na spravodajstve a reláciách typu Pekná hudba, sa v súčasnosti rovná finančnej samovražde. Reklamný trh uživí maximálne prúdové vysielanie s čítanými agentúrnymi správami. Škoda.

Tak, ako mne chýba Rádio Twist, dovolím si tvrdiť, že súčasnej mediálnej brandži chýba niekto ako Andy Hryc. Človek, ktorý išiel za svojou víziou. Investoval čas a schopnosti do niečoho, čo bolo odsúdené skončiť s finančnými problémami - ale zato dalo slovenskému éteru slobodu a mediálnej brandži profesionálov, bez ktorých by dnes bola celá oveľa nižšie. Jeho kniha Inventúra je presne ako Twist - priama, s vlastným názorom. Lepšiu som ešte nečítal (PS: Na pasáži o Pavelekovcoch som sa zasmial najviac :-)

Na záver by sa patrilo dodať, že dnes je to presne X rokov, odkedy Twist vznikol, a treba o ňom napísať niečo pekné. Ale nie, prišlo to len tak samovoľne. Na všetko dobré twisťácke si vždy rád zaspomínam. Aj vy?

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 07:09