BitcoinReuters
StoryEditor

Aké vianočné darčeky kupujú milionári?

14.12.2017, 09:36
Autor:
redred
Mnohí z nich vyhľadávajú aj investičné príležitosti, najnovšie napríklad investovanie do bitcoinov.

Milionári si aj počas Vianoc doprajú dávku luxusu. Medzi vianočnými darčekmi, ktoré kupujú svojej rodine či blízkym nechýbajú obrazy, drahé umelecké predmety, mince, staré autá a motocykle, hodinky, šperky, drahé vína a koňaky či starožitnosti.

Ako vyplýva z analýzy spoločnosti Across Private Investments, mnohí z nich počas vianočného obdobia vyhľadávajú aj investičné príležitosti - investovanie do akcií či najnovšie aj do bitcoinov.

„Milionári vyhľadávajú možnosti, ako svoj majetok neustále zhodnocovať. Investujú do vecí, ktoré v dlhodobom horizonte naberajú na cene. Rovnako sa snažia o to, aby svoj majetok ešte viac rozširovali, a to napríklad investovaním do akcií“ povedal Maroš Ďurik, CEO investičnej skupiny Across Private Investments.

Napríklad len v oblasti umenia padali v tomto roku cenové rekordy. Koncom novembra 2017 si neznámy superboháč kúpil obraz Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho za 450 miliónov dolárov. Rekord doteraz držal Picassov obraz Les Femmes d’Algers, ktorý sa predal pred dvoma rokmi za 179 miliónov dolárov. Podľa Maroša Ďurika v tomto prípade platí, že investovanie do umenia prináša z dlhodobého pohľadu slušné zhodnotenie.

Na ilustráciu, celkový obrat na svetovom trhu s umením bol v minulom roku 64 miliárd dolárov. Kumulovaná ročná miera zhodnotenia za 15 rokov prekonala o jedno percento akcie v S&P 500 indexe. Napríklad cena obrazov impresionistu Clauda Moneta narástla za posledných 10 rokov o 133 percent.

„Podstatou investovania nielen slovenských milionárov je zhodnocovanie majetku. Tak, ako pri väčšine profesií či činností, tak aj pri investovaní platí, že zbohatnúť sa nedá zo dňa na deň. Aj Warren Buffett, najznámejší investor na svete, nahromadil väčšinu svojho majetku až po svojich 50. narodeninách,“ skomentoval Maroš Ďurik.

Mnohí slovenskí milionári investujú do nehnuteľností. Tie však podľa Maroša Ďurika nie sú najvýhodnejším spôsobom investovania: „S investíciou do nehnuteľností je spojené riziko, ktoré je porovnateľné s mierou rizika dlhodobých dlhopisov (30 rokov a viac.“

Príklady vianočných darčekov, ktoré si kupujú milionári:

  • Šperky a drahé hodinky
  • Drahý alkohol
  • Starožitnosti
  • Staré autá a motocykle
  • Umelecké predmety a mince
  • Investovanie do akcií a bitcoinov

01 - Modified: 2018-03-21 07:18:15 - Feat.: - Title: Across zjednodušuje pohľad na investovanie. V kampani od Wiktor Leo Burnett
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 13:30