StoryEditor

Barbie sa púšťa do boja proti sexistickým predsudkom. Bude propagovať ženské pozitívne vzory

10.10.2018, 15:25
Autor:
ČTKČTK
Výrobca bábik Mattel finančne podporí výskum spôsobov, akými sú ženy znázorňované.

Bábika Barbie sa vydá do boja proti sexistickým predsudkom. Jej výrobca firma Mattel finančne podporí výskum sexistických stereotypov a spôsobov, akými sú ženy znázorňované. Zámerom niekoľkoročného programu s názvom "Dream Gap" (Priekopa snov) je zamerať pozornosť verejnosti na najrôznejšie "faktory, ktoré malým dievčatám bránia rozvinúť naplno svoj potenciál", uviedol vo svojom vyhlásení známy výrobca hračiek, ktorého cituje denník Le Figaro.

Podľa štúdií, ktoré ešte budú ďalej rozpracované, majú už päťročné dievčatká tendenciu považovať ženy za menej inteligentní a začínajú strácať vieru vo svoje schopnosti. A prestávajú snívať o tom, že z nich jedného dňa bude vedkyňa alebo kozmonautka. Chlapci žiadny takýto problém nemajú, a tak sa medzi oboma pohlaviami roztvára Dream Gap. Tento fenomén podporujú kultúrne stereotypy, sexistické predsudky a spôsob, akým sú ženy a muži zobrazovaní v médiách, uvádza Mattel vo svojej správe.

Mattel

​Aby sa táto priekopa pomohla zasypať, firma finančne podporí výskum popísaného javu a bude sa snažiť propagovať ženské pozitívne vzory, aj prostredníctvom založenia podpornej komunity. Do takéhoto pozitívneho modelu má byť pretvorená aj samotná bábika Barbie. Tá predstavovala pri svojom vzniku v roku 1959 vysokú dlhovlasú blondínku, postupom času ale vznikli aj jej ďalšie emancipovanejšie verzie.

​Mattel v lete oznámil, že globálne zruší 2200 pracovných miest z celkovo 28-tisíc v reakcii na výraznú štvrťročnú stratu. Okrem bábik Barbie vyrába napríklad aj hračky pre predškolské deti Fisher-Price alebo autíčka Hot Wheels a Matchbox. Novo zakladá aj filmovú divíziu, ktorá bude natáčať snímky založené na jej populárnych výrobkoch.

01 - Modified: 2021-08-05 10:53:27 - Feat.: - Title: Barbie si uctila pandemické hrdinky. Bábiky reprezentujú odborníčky na covid 02 - Modified: 2018-09-08 12:18:40 - Feat.: - Title: Barbie mieri do Hollywoodu. Výrobca hračiek Mattel zakladá filmovú divíziu 03 - Modified: 2018-04-22 11:47:52 - Feat.: - Title: Barbie znázorňujúca Fridu Kahlo sa nesmie v Mexiku predávať 04 - Modified: 2018-03-09 10:33:36 - Feat.: - Title: Týždeň v reklame o tom, ako značky Mattel, HP, Lancome a ďalšie podporili Medzinárodný deň žien
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:25