StoryEditor

Ako sú Slováci spokojní s končiacim sa rokom 2018?

31.12.2018, 15:28
Autor:
rmrm
Najväčší vplyv na hodnotenie má zlepšenie finančnej situácie domácností. Ukazuje to prieskum spoločnosti Go4Insight.

Prieskumná agentúra Go4insight zisťovala, ako sú obyvatelia Slovenska spokojní s končiacim sa rokom 2018. Rok 2018 podľa hodnotení obyvateľov Slovenska dopadol pozitívne, dokonca o niečo lepšie ako ten predchádzajúci.

Takmer tridsať percent obyvateľov Slovenska (29%) považuje z pohľadu svojho osobného života rok 2018 za lepší, ako očakávali na jeho začiatku. Naopak, o niečo menšia skupina (približne 20%) považuje rok 2018 za horší, ako si mysleli na jeho začiatku. Pre približne polovicu obyvateľstva (51%) bol rok približne rovnaký v porovnaní s očakávaniami v januári 2018.

Rok 2018 predčil očakávania takmer všetkých skupín obyvateľstva. Pozitívne ho hodnotili ľudia zo všetkých slovenských regiónov aj všetkých sociálnych skupín. Zásadným faktorom, ktorý vplýva na spokojnosť s končiacim sa rokom, je však vek. Go4Insight

Štyria z desiatich (44%) respondentov prieskumu sa tešili zo zlepšenia svojej finančnej situácie. Vyše dve pätiny (43%) bolo spokojných s rokom z pohľadu svojej rodiny, či partnerských vzťahov. Takisto dve pätiny (39%) bolo spokojných s oblasťou svojho osobného života. Pre viac ako tretinu (35%) bolo dôležitým zdrojom spokojnosti zlepšenie v pracovnej oblasti.
Symptomatické pre súčasnú situáciu na Slovensku je, že zlepšenie všeobecnej nálady na Slovensku alebo politickej situácie v krajine bolo dôvodom optimizmu len pre menej ako 10% spokojných.

Prečo bol rok 2018 horší, ako sme očakávali? Najviac z tých ľudí, ktorí považovali rok 2018 za horší, ako očakávali, spomenulo zhoršenie svojho zdravotného stavu (48%). Finančná situácia je druhým najdôležitejším dôvodom negatívneho hodnotenia uplynulého roka, takto to vníma  42% tých, pre ktorých bol rok 2018 menej priaznivý. Práve faktor nespokojnosti s finančnou situáciou znamenal tento rok významný pokles. Takmer jedna tretina (31%) spomenula ako dôvod negatívneho hodnotenia roka 2018 zhoršenie politickej situácie na Slovensku a štvrtina (28%) všeobecnú negatívnu náladu v slovenskej spoločnosti Go4Insight

​Najdôležitejšími oblasťami, ktoré spôsobujú spokojnosť alebo nespokojnosť s rokom, sú osobná oblasť, finančná situácia, zdravotný stav a rodinná situácia.  

Osobná oblasť (vzdelanie, zážitky, skúsenosti, viera...) dominuje u mladých ľudí do 30 rokov. Pre ľudí v strednom veku začína rásť dôležitosť úspechov v práci a s tým spojené zlepšenie finančnej situácie. Situácia v rodine a vo vzťahu je dôležitá pre všetky vekové skupiny, najviac však pre ľudí vo veku 25 – 40 rokov, kedy sa najviac stabilizuje rodinný život a prichádzajú na svet deti. S rastúcim vekom je dôvodom pozitívneho hodnotenia uspokojivý zdravotný stav, čo je aj najdôležitejším dôvodom spokojnosti u ľudí vo veku nad 70 rokov.

Naopak, finančné problémy sú dôvodom nespokojnosti s rokom 2018 u všetkých vekových kategórií približne narovnako. Dôležitosť zdravotného stavu ako kľúčového aspektu nespokojnosti rastie výrazne s vekom. Od veku 50 rokov sa stáva prakticky najdôležitejším dôvodom nespokojnosti a v najvyššom veku úplne dominuje. 

O prieskume: Všetky uvedené informácie pochádzajú z kvantitatívneho reprezentatívneho prieskumu na populácii SR vo veku 15-79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na vzorke 1 000 respondentov na prelome novembra a decembra 2018.

01 - Modified: 2019-04-19 08:15:57 - Feat.: - Title: Prieskum: Veľkonočný zvyk oblievať a šibať dievčatá vnímajú Slováci pozitívne. Aj ženy
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:16