Dreamstime
StoryEditor

Europoslani schválili nové pravidlá pre nakupovanie na internete. Budú rovnaké v celej EÚ

26.03.2019, 15:25
Autor:
ČTKČTK
Nová úprava má priniesť jednoduchšie pravidlá pre streaming hudby, hry, cloudové služby či on-line videá a zvýšiť ochranu spotrebiteľov.

Európsky parlament dnes schválil nové pravidlá, ktorých cieľom je zvýšiť ochranu spotrebiteľov, ktorí nakupujú cez internet v inej členskej krajine, a pomôcť firmám rozšíriť internetový predaj. Nová úprava, ktorú ešte musia schváliť členské štáty, sa týka predovšetkým poskytovania digitálneho obsahu a digitálnych služieb, čo je napríklad streaming hudby, hry, cloudové služby či on-line videá. Spotrebitelia sa budú môcť lepšie brániť v prípadoch, keď digitálny tovar zakúpený v inej krajine má iné než ponúkané vlastnosti.

Jednotné pravidlá v celej EÚ

S iniciatívou prišla v roku 2015 Európska komisia (EK). Poukázala na to, že elektronický obchod rastie, ale firmy ani spotrebitelia stále nevyužívajú jeho potenciál v plnom rozsahu. Nové pravidlá tak majú prispieť k odstráneniu hlavných prekážok cezhraničného elektronického obchodovania v EÚ. Tými sú podľa EK predovšetkým roztrieštenosť spotrebiteľského zmluvného práva a z toho plynúce vysoké náklady pre najmä malé a stredné firmy a nedôvera spotrebiteľov k internetovému nakupovaniu cez internet v inej krajine.

"Keď si stiahnete film alebo hudbu, musí sa dať prehrať. Pokiaľ to tak nie je, mali by ste mať možnosť od zmluvy odstúpiť a dostať svoje peniaze späť," vysvetlil už skôr podpredseda EK pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip.

Nové pravidlá by tak mali spotrebiteľom poskytnúť lepšiu ochranu, napríklad pokiaľ obchodník službu či obsah nedodá alebo ju treba reklamovať. Podľa novej smernice získajú spotrebitelia právo na vyriešení takéhoto problému a v prípade, že to nie je možné či oprava nebola uspokojivá, tiež právo na zľavu či odstúpenie od zmluvy a na vrátenie celej čiastky.

Spoločnostiam, obzvlášť tým najmenším, má nová úprava umožniť pôsobiť za hranicami s menšími nákladmi vďaka spoločným európskym pravidlám, ktoré nahradili nesúrodú právnu úpravu jednotlivých krajín. Firmy majú tiež ťažiť z väčšej právnej istoty a spravodlivej hospodárskej súťaže.

"Podnikatelia sa nebudú musieť prispôsobovať 28 odlišným režimom zmluvného práva. A spotrebitelia získajú istotu, že nakupovanie v akomkoľvek e-shope v rámci EÚ bude rovnako jednoduché, ako keby nakupovali doma," uviedol český europoslanec Jiří Pospíšil, ktorý pôsobí vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 14:32