StoryEditor

Čechom sa nepáči reklama Adidasu s černochom. Čo vám to pripomína?

05.06.2019, 11:41
Autor:
(pš)(pš)
V reklame je športovec, ktorý s Adidasom spolupracuje od roku 2015.

Značka Adidas uverejnila na svojej Facebookovej stránke príspevok, v ktorom upozornila na fakt, že tento rok oslavuje 70. výročie inovácií. Značka nabáda, aby fanúšikovia využili extra zľavu v outlete a ukázali svoje prúžky. Text je doplnený obrázkom Afroameričana, ktorý je odetý do mikiny Adidas a ukazuje na typický symbol Adidasu - tri prúžky. 

Fakt, že v reklame, ktorá je cielená na českých občanov, sa vyskytuje občan tmavej pleti, pobúril českú verejnosť, píše portál Lidovky.cz. Niektorí fanúšikovia značky sa ostro vyhradili voči reklame, vedú voči nej ostré invektívy, píšu negatívne komentáre, odmietajú jej výrobky.

Jeden z komentujúcich odporúča, aby sa tí, ktorým reklama neprekáža, vybrali za svojimi miláčikmi do Afriky, "keď ich tak majú radi, a za Čechov sa hanbia". V ďalšom príspevku sa dočítame o tom, že "výber modela Afroameričana nie je vôbec náhodný, ide o politicko-ideovú masáž, ktorá už veľa ľudí štve", príklad uviedol portál tn.nova.cz.

Na druhej strane je veľa príspevkov, ktoré s týmto statusom nemajú žiaden problém. A kto sa vlastne objavil na obrázku? Je to americký basketbalista NBA James Harden, ktorý je tvárou Adidasu od roku 2015, kedy podpísal kontrakt na viac ako trinásť rokov na sumu 200 miliónov dolárov.

Nie je to prvýkrát, kedy Česi na sociálnych sieťach výrazne protestujú proti osobe tmavej pleti v reklame. Prednedávnom s týmto bojoval Lidl, ktorý sa nevyhol xenofóbnym reakciám, pretože na svojom letáku umiestnil fotografiu modela tmavej pleti.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 02:11