Via Bona
StoryEditor

Súťaž Via Bona Slovakia pozná finalistov

19.02.2020, 13:00
Autor:
TSTS
Mená víťazov vyhlási Nadácia Pontis 28. apríla 2020.

Nadácia Pontis každoročne oceňuje výnimočné projekty a zodpovedné prístupy firiem, ktoré menia Slovensko k lepšiemu. Do 20. ročníka Via Bona Slovakia sa prihlásilo celkovo 38 malých, stredných i veľkých firiem.

Najvyšší počet prihlášok prišiel do kategórií Zelená firma a Dobrý partner komunity. Z 52 prihlásených projektov rozhodli nezávislé hodnotiace komisie o 17 finalistoch v 6 kategóriách. Mená víťazov vyhlási Nadácia Pontis 28. apríla 2020 na slávnostnom galavečere Via Bona Slovakia 2019.

Hlavné ceny hodnotia komplexný prístup k zodpovednému podnikaniu

V kategórii Zodpovedná veľká firma, ktorá hodnotí komplexný a výnimočný prístup k zodpovednému podnikaniu, sa stali finalistami spoločnosti ESET, Tesco Stores a Nestlé.

ESET sa v rámci  stratégie zodpovedného podnikania zameriava na bezpečnejšie technológie, kvalitnejšie vzdelávanie, ale aj na zmierňovanie dopadu klimatických zmien. Dlhodobo podporuje popularizáciu vedy a výskumu.

Spoločnosť Nestlé sa sústreďuje na podporu vzdelávania detí v oblasti zdravého životného štýlu, ale aj na podporu diverzity a zamestnávania mladých ľudí do 30 rokov.

Tesco Stores sa zameriava na riešenie sociálnych a environmentálnych výziev, akými sú boj proti plytvaniu potravín, znižovanie negatívneho dopadu obalov potravín na životné prostredie a klimatické zmeny. 

O titul Zodpovednej malej/strednej firmy sa uchádzajú spoločnosti Deutschmann Internationale Spedition, Lyra Group a Profesia.

Firma poskytujúca medzinárodnú kamiónovú dopravu Deutschmann Internationale Spedition kladie dôraz na ľudský prístup v podnikaní, najmä smerom k zamestnancom, ktorým poskytuje mnohé benefity – jedným z nich je aj možnosť firemnej pôžičky či pomoc pri vysporiadaní dlhov.

Výrobca kvalitnej čokolády Lyra Group vo výrobnom procese využíva energeticky úsporné technológie i ekologickú likvidáciu odpadu. V rámci sociálnych aktivít podporuje mentálne znevýhodnených ľudí na Slovensku i miestnych farmárov v Kolumbii.

Zodpovedné podnikanie spoločnosti Profesia spočíva najmä v inkluzívnom prístupe a podpore diverzity – vytvára príležitosti pre zdravotne znevýhodnených, podporuje rodovú rovnosť i kultúrnu rozmanitosť.

Najviac zastúpenou kategóriou bola Zelená firma

Do kategórie Zelená firma, zameranej na obehové hospodárstvo, prihlásili slovenské firmy celkovo 10 projektov. Spolu s Dobrým partnerom komunity išlo o najviac zastúpenú kategóriu. Nezávislá hodnotiaca komisia vybrala do najužšieho výberu dvoch finalistov.

Jedným z nich je spoločnosť Cila Atelier, ktorá na problémy v módnom priemysle reaguje cirkulárnym prístupom a filozofiou tzv. kapsulového šatníka. Využívaním nadčasových strihov, kvalitných materiálov a upcyklácie tak ponúka alternatívu k fast fashion.

Druhým finalistom je spoločnosť JRK, ktorá vyvinula inovatívne a edukatívne riešenie ELWIS – spravodlivý systém evidencie odpadov. Monitorovaním zberu nádob a vriec s odpadom a následnou analýzou týchto dát umožňuje samosprávam nielen získať prehľad o reálnych množstvách odpadu, ale najmä nastaviť svojim občanom spravodlivý systém poplatkov za odpad a jeho lepšie triedenie.

Nadštandardné vzdelávanie zamestnancov, podpora dobrovoľníctva či rozmanité pracovisko

Dôležitou súčasťou stratégie zodpovedného podnikania firiem je aj férový prístup k zamestnancom. Z 9 prihlásených firiem v kategórii Skvelý zamestnávateľ posunula komisia do finále tri – Slovenské elektrárne, VÚB a Whirlpool Slovakia.

Spoločnosť Slovenské elektrárne spustila, ako reakciu na výsledky prieskumu spokojnosti zamestnancov, Univerzitu Slovenských elektrární – interný vzdelávací program pre viac ako 600 pracovníkov. Firma tak chce prepojiť jednotlivé útvary riadiacich pracovníkov, a tým aj lepšie umožniť im pochopiť fungovanie spoločnosti i kľúčové rozhodnutia.

Všeobecnej úverovej banke sa podarilo v roku 2019 naštartovať dobrovoľnícke aktivity svojich zamestnancov zamerané na podporu komunít. Do dobrovoľníctva sa ich podarilo zapojiť viac než 10 percent, čo vzhľadom na celkový počet zamestnancov predstavuje jednu stredne veľkú firmu.

Spoločnosť Whirlpool Slovakia, ako jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku, dlhodobo presadzuje diverzitu a inklúziu na pracovisku. Dokazuje to aj zloženie zamestnancov – z celkového počtu tvoria 40 percent ženy, 18 percent zamestnancov pochádza z marginalizovanej skupiny Rómov a 7 percent zamestnancov tvoria zdravotne znevýhodnení. 

Dobrý partner komunity bude veľká firma

Finalistami v kategórii Dobrý partner komunity, ktorým Nadácia Pontis každoročne oceňuje firmy za strategickú podporu okoliu, sa stali ESET, Lidl a Tesco Stores.

Jedným z hlavných pilierov spoločnosti ESET je podpora vedy a výskumu na Slovensku. Ocenením vedcov ESET Science Award sa snaží nielen o zvyšovanie postavenie vedcov na Slovensku, ale aj o otvorenie verejnej diskusie na tému vedy, ktorá je dlhodobo na okraji spoločnosti.

LIDL realizuje v rámci stratégie zodpovedného podnikania množstvo dlhodobých aktivít na podporu komunít. Vybudoval moderné a bezpečné ihriská v mestách po celom Slovensku, poskytol základným školám prostriedky na nákup športových potrieb a daroval nemocniciam set život zachraňujúcich prístrojov pre novorodencov.

Spoločnosť Tesco Stores pomáha prostredníctvom Potravinovej zbierky Tesco ľuďom v núdzi – zákazníci môžu popri bežnom nákupe nakúpiť potraviny a drogériu naviac a odovzdať ich dobrovoľníkom z partnerských charitatívnych organizácií. V roku 2019 tak vyzbierali viac ako 171 ton potravín a drogérie v celkovej hodnote 260 000 eur. 

Mapa bezbariérovosti, bezdotyková klávesnica či rekvalifikačné centrum

O ocenenie v kategórii Sociálne inovácie zabojujú spoločnosti LETMO SK, Martin Belavý a Whirlpool Slovakia, za ich aktivity zamerané na inovatívne riešenia spoločenských problémov.

Spoločnosť LETMO, poskytujúca pomôcky a poradenstvo pre zdravotne znevýhodnených ľudí, vytvorila unikátnu mobilnú aplikáciu VozickarMAP, ktorá monitoruje bezbariérovosť objektov.

Firma Martin Belavý vyvinula inovatívnu klávesnicu HandCubeKeys určenú špeciálne pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Možno ju ovládať bezdotykovo pomocou rúk, lakťov a hlavy s použitím snímača alebo svetelného zdroja, jej používanie je vhodné aj pre ľudí trpiacich autizmom.

Inovatívnym riešením je aj rekvalifikačné a tréningové centrum, ktoré spoločnosť Whirlpool Slovakia vybudovala priamo v areáli svojho závodu. Jeho cieľom je stabilizovať vysokú mieru fluktuácie najmä nízko-kvalifikovaných zamestnancov. Dlhodobo nezamestnaní či ľudia zo sociálne znevýhodneného prostredia tak majú možnosť adaptovať sa do komunity pracujúcich vo výrobnom sektore, a to bez rozdielu pohlavia, vzdelania či rasy. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 11:43