StoryEditor

Odborník na falošné videá: Nebezpečenstvo deepfake? Ukradne vám identitu

30.05.2021, 12:56
V podvodom videu môže ktokoľvek predstierať, že je niekto iný, hovorí v rozhovore Martin Spano.

V uplynulých dňoch odštartovala kampaň operátora O2 Slovakia, ktorá v rámci iniciatívy Dátuj zodpovedne varuje ľudí, že hoaxy môžu ublížiť im aj ich blízkym. A robí to na základe videa s moderátorkou TV Markíza, Zlaticou Puškárovou. V skutočnosti však nejde o moderátorku Markízy, ale o falošné video vytvorené pomocou umelej inteligencie - takzvaného deepfake videa. Zlatica Puškárová sa vo videu postupne mení na herečku Kristínu Tormovú, ktorá vysvetľuje, že sa nedá veriť všetkému. Na tvorbe tohto videa spolupracoval Martin Spano, informatik a popularizátor umelej inteligencie. Hovorili sme s ním o tom, ako vzniklo samotné video so Zlaticou Puškárovou, ale aj o téme deepfake videí.

Čo si môžeme predstaviť pod technológiou deepfake?
Deepfake je druh syntetických médií. Sú to médiá, ktoré boli zmanipulované alebo úplne vytvorené umelou inteligenciou. Je to spojenie deep zo slovného spojenie deep learning (z angl. hlboké učenie) a fake (z angl. falošný). Hlboké učenie je práve metóda z oblasti umelej inteligencie, ktorá sa pri vytváraní deepfake videí používa.

V čom vidíte pozitíva a v čom negatíva, prípadne možnosť zneužitia takýchto videí? Kedy je to ešte zábava, kedy už nie?

Deepfake zlepšuje a demokratizuje pre nás všetky nástroje, ktoré boli predtým vyhradené pre hollywoodske trháky. Vo filme The Irishman je použitá tradičná technológia CGI (angl. Computer generated imagery) na “zostarnutie” hercov. Stálo to mnoho peňazí a úprimne povedané veľmi sa to nepodarilo. Tri mesiace po uvedení filmu sa na YouTube objavil klip s názvom The Irishman De-Aging: Netflix Millions VS Free Software! Anonymný YouTuber, ktorý vystupuje pod menom "iFake", použil bezplatný softvér umelej inteligencie, aby si poradil s problémom starnutia, ktorý trápil Scorseseho. Počas siedmich dní iFake vytvoril vynikajúci výsledok.
Syntetické médiá dokážu vzkriesiť historické postavy z mŕtvych trénovaním umelej inteligencie na ich podobe. To sa bude využívať aj v kultúre a umení. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 10:44