SLASPO
StoryEditor

Ruky preč od mojej poistky. Poisťovne reagujú na nový zákon

03.11.2016, 12:32
Poisťovne odmietajú návrh zákona o odvodoch z neživotného poistenia. Kampaň by mala zasiahnuť milión užívateľov.

Vláda v septembri 2016 zákonom schválila zavedenie 8 % odvodu z neživotného poistenia, ktoré je pre poisťovne, podľa Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) likvidačné. Zároveň má dopad na ľudí, keďže poisťovne budú skôr či neskôr musieť zvýšiť ceny poistenia.

SLASPO sa preto, v spolupráci s agentúrou Seesame, rozhodla odštartovať kampaň proti 8 % odvodu z neživotného poistenia. Jej cieľom je vysvetliť širokej verejnosti dopad navrhovaného opatrenia v praxi a zároveň získať jej nesúhlas s týmto zámerom vlády.

„Ide o skrytú daň, ktorú sa chystá vláda uvaliť na zodpovedných ľudí, ktorí dobrovoľne chránia seba a svoj majetok neživotným poistením. Štát ľuďom zoberie osem percent z ich poistného a za tieto peniaze im prinesie drahšie poistky. Považujeme za dôležité vysvetľovať ľuďom, čo tento zámer vlády pre nich bude znamenať a apelovať na poslancov, aby zabránili uvaleniu ďalšej dane na občanov tohto štátu,“ vysvetľuje zámer kampane generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní JUDr. Jozefína Žáková.

Agentúra Seesame postavila kampaň na dvoch princípoch. „Rozhodli sme sa vysvetliť skutočný dôsledok navrhovaného odvodu na ľudí cez princíp skrytej dane, ktorú vláda uvalí na všetkých zodpovedných ľudí. Zároveň sme prakticky ukázali, ktoré poistenia budú musieť v dôsledku zákona zdražieť a akú časť s poistného si zoberie štát,“ vysvetľuje uvažovanie agentúry Richard Menczer, Strategist & Partner Seesame.

Komerčné poistenie je však za bežných okolností téma, ktorá ľudí nezaujíma. Aby agentúra vtiahla ľudí do témy, rozhodla sa v kampani zosobniť dôsledky zákona na štyri skupiny ľudí, na ktorých najviac „dopadne“. „Myslíme si, že vysvetlením témy a stotožnením sa s bežnými ľuďmi v kampani sme dosiahli, že sa s témou dokáže stotožniť široká verejnosť,“ dodáva Richard Menczer.

Zo skúseností a na základe nastavenia kampane agentúra očakáva, že by mala dosiahnuť zásah približne milión užívateľov.

Kampaň prebieha na webstránke rukyprec.sk a samostatnom YouTube kanáli počas celého novembra. V závislosti od schvaľovania zákona v parlamente je možné aj jej predĺženie (parlamentná schôdza, kde zákon prechádza 2. čítaním je naplánovaná so začiatkom od 22. 11. 2016).

Ak by parlament schválil novelu zákona č. 39/2015 o poisťovníctve v znení, v akom ho schválila vláda, malo by to pre sektor poisťovníctva likvidačné následky, na ktoré by doplatili všetci poistení ľudia.

„Odvod je dvojnásobne vyšší ako marža poisťovní z neživotného poistenia. Keďže poisťovne sú viazané prísnymi pravidlami solventnosti podľa smernice EÚ Solventnosť II, nemajú inú možnosť, ako skôr či neskôr zvýšiť ceny,“ vysvetľuje Jozefína Žáková a dodáva: „Štát tým nielen nedosiahne sľubovaný príjem pre štátny rozpočet, ale, naopak, stratí. Po zdražení poistiek sa menej ľudí poistí, štát získa menej zo skrytej dane a navyše bude vystavený požiadavkám nepoistených ľudí na finančnú pomoc pri povodniach, víchriciach a iných katastrofách. A na platenie škôd sa budú skladať všetci ľudia zo svojich daní, vrátane tých, ktorí sú zodpovední a poistili sa.“

Na záver pre zaujímavosť. Podobné skryté zdanenie poistenia v tejto podobe v EÚ neexistuje. Ako povedal Richard Menczer, väčšina štátov informuje verejnosť o dani z poistenia (napr. je uvedená ako osobitná položka pri poistke) alebo štandardne umožňuje poisťovni zakalkulovať daň do poistného. Na Slovensku štát uvalil na poistenie skrytú daň so spätnou platnosťou (čiže už aj na existujúce zmluvy).

 

NBS: Zákon dostane odvetvie do straty, zvýši poistné a bude mať negatívny dopad na štát

Národná banka Slovenska v Správe o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok 2016 varuje, že navrhovaný 8 % odvod z poistného by výrazne zasiahol ziskovosť poistného sektora a viedol by k zvýšeniu cien. Podľa prepočtu na výsledky roku 2015 NBS uvádza, že:

  • celé odvetvie neživotného poistenia by skončilo v strate, najmä: havarijné poistenie, poistenie úrazu a choroby, asistenčné poistenie a poistenie právnej ochrany,
  • zvýšenie poistného je pravdepodobné, 
  • odvod bude mať negatívny dopad na dane a štátny rozpočet – odvod 8 % by spôsobil zvýšenie nákladov celého  sektora o 52,5 mil. eur. Zníženie zisku poisťovní z neživotných poistení sa odhaduje až k hranici 98 % ─ to znamená, že štát nezíska prakticky žiadne dane z príjmu a existujúceho osobitného odvodu zo zisku.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 07:50