Facebook/Nebbia Žilina
StoryEditor

S černochom v reklame majú problém aj Slováci. Žilinský obchod vyvolal rasistické komentáre

07.02.2017, 15:05
Autor:
hašhašČTKČTK

Nenávistné komentáre na sociálnej sieti vyvolala slovenská firmy so športovým oblečením, ktorá ako modela angažovala muža tmavej pleti. Spoločnosť sa černocha zastala. V Českej republike sa podobný prípad stal ohľadom černošského modela v letáku medzinárodného obchodného reťazca Lidl.

"Človek, ktorý je na našej fotke, je náš dobrý priateľ Dennis. Je to Európan, tak ako ty. Má vysokoškolské vzdelanie, postavu, akú ty nikdy mať nebudeš, doma krásnu ženu (je biela a je blond). Dennisova fantastická postava a športové výsledky boli dôvodom, že sme ho vybrali do nášho tímu," napísal výkonný riaditeľ firmy Nebbia Martin Pecko v reakcii na rasistické komentáre.

S dvadsaťosemročným Dennisom Johansenom, ktorý sa narodil v Keni a ktorý od svojich dvoch rokov vyrastal v Nórsku, slovenská spoločnosť spolupracovala už skôr. Pecko uviedol, že rasistické komentáre firmu sklamali. Podnik je na trhu už od roku 1997.

"Keď sú medzi nami ľudia, ktorí majú inú farbu pleti ako ty a pracujú desať hodín denne, trénujú oveľa tvrdšie ako ty a žijú podľa pravidiel tejto spoločnosti, nemáš právo sa takto o nich vyjadrovať!!! Rasizmus nemá miesto ani v športe, ani nikde inde," napísal Pecko.

"Jeden nás však potešil. Našiel sa jeden rasista, ktorý už nebude nosiť naše oblečenie. Tak to sme radi, aspoň sa nemusíme za neho hanbiť! Dokonca sme takí radi, že nechceme, aby dotyčný utrpel nejakú finančnú škodu, preto sme sa rozhodli, že od neho všetko naše oblečenie odkúpime!," napísal na svojom blogu Pecko. 

Okrem útokov sa však pod fotografiou objavilo aj veľké množstvo reakcií, ktoré sa spoločnosti zastávajú a rasizmus odmietajú. 

01 - Modified: 2020-06-15 07:43:27 - Feat.: - Title: Značka NEBBIA rozširuje produktové portfólio 02 - Modified: 2018-07-30 17:16:24 - Feat.: - Title: Po #MeToo sa v Nemecku začalo šíriť #MeTwo. Na začiatku kampane bol Özil
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 06:59