StoryEditor

Nevšedná dovolenka pri mori. Britská cestovná kancelária chystá cesty ponorkou k vraku Titanicu

24.03.2017, 08:38
Autor:
ČTKČTK
Číňania pripravujú lacnejšiu variantu, na replike Titanicu sa bude dať aj prenocovať.

Luxusná britská cestovná kancelária Blue Marble Private, ktorá sa špecializuje na nevšedné turistické zážitky, chystá výlety k Titanicu. Jej prvá cesta k najslávnejšiemu vraku lode pre rok 2018 už je obsadená, aj keď cena vychádza v prepočte na 96 tisíc eur na osobu. Záujemcovia ale nemusia vešať hlavu, ďalšiu cestu firma chystá na leto 2019.

"Vrak Titaniku videlo oveľa menej ľudí, než koľko ich bolo vo vesmíre alebo vystúpilo na Mount Everest," píše Blue Marble Private na svojich internetových stránkach. Okrem Američana Roberta Ballarda, ktorý vrak Titanicu v roku 1985 objavil, a rady ďalších vedcov, ho videlo aj niekoľko podmorských turistov. V minulosti usporiadala podobné cesty firma Deep Ocean Expeditions, ktorá tak urobila naposledy v roku 2012.

bluemarbleprivate.com

​Budúci rok vypraví britská Blue Marble Private špeciálnu ponorku s maximálne deviatimi ľuďmi, ktorá sa v Atlantiku ponorí do hĺbky 3,8 kilometra. Vrak Titaniku leží asi 600 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland, kde sa loď potopila po náraze do ľadovca v apríli 1912, štyri dni potom, čo sa vydala na plavbu z anglického Southamptonu do New Yorku. Vo vlnách oceánu zomrelo vtedy cez 1500 osôb, viac ako dve tretiny ľudí na palube.

wikipedia.org

​Záujemcovia o exotickú výpravu k vraku kedysi 270 metrov dlhej lodi by si mali však poponáhľať. Podľa vedcov sa vrak v hlbinách oceánu nezadržateľne rozkladá kvôli mikroflóre, slanej vode a korózii.

Nie je to originál, ale cena je "ľudová"

Tí, ktorí majú strach potopiť sa do tak veľkej hĺbky pod hladinu mora, budú môcť možno už budúci rok navštíviť v provincii S'-čchuan v strednej Číne repliku Titanicu. Tá bude ukotvená v tamojšej umelej nádrži na rieke Čchi-ťiang a má byť až na jednu výnimku (systém wifi) vernou kópiou zaoceánskeho parníka, ktorý sa potopil pred 105 rokmi na svojej prvej plavbe. Na lodi bude jedáleň, divadlo, luxusné kabíny aj bazén a návštevníci na nej budú môcť aj prespať.

Vstupenky na čínsku repliku sú podstatne lacnejšie ako cesta ponorkou k vraku Titaniku, vyjdú v prepočte zhruba na 400 eur za noc. A hoci presný dátum dokončenia repliky nie je zatiaľ istý, objednávky na vstupenky prichádzajú už od roku 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:35