StoryEditor

Týždeň v médiách: začínajú tu prevažovať emócie. Preto sme zabudli na výročie rozdelenia Česko-Slovenska?

27.08.2017, 08:31

Médiá tento týždeň zúfali. Koaličná kríza už trvá príliš dlho, dokonca aj pre premiéra Roberta Fica, ktorý neprišiel na ohlásený brífing. Po dlhej dobe čakania, ktoré trvalo viac ako hodinu a pol, predstúpil pred novinárov namiesto Fica slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Tak zatočil s novinármi v úvode týždňa náš premiér. Niet divu, že v médiách to začína bublať emóciami. Na všetky strany. Tam, kde by ste očakávali racio, sú emócie.

Možno aj preto sme akosi pozabudli na výročie rozdelenia Česko-Slovenska. Takáto udalosť si pravdepodobne zaslúži výraznejší mediálny priestor stále. Nestalo sa tak ale v susednom Česku, kde k tomuto ČT 24 pripravila špeciálny program. Našim médiám neostalo nič iné, iba citovať vyjadrenia z ČT 24.

​Ale späť na Slovensko. Všimli ste si napríklad ako sa menia komentáre a vyjadrenia jednotlivých polititológov? Čím dlhšie koaličná kríza trvá, tým častejšie sa ich snaha zhodnotiť  situáciu pragmaticky a racionálne menila na hodnotenie s výraznými psychologickými nazeraniami na vec. Tak napríklad: "Zrejme je to príznak toho, že emocionálne nezvláda vypäté situácie. Uvedomuje si, že je impulzívny, nevie s chladnou hlavou hneď prejsť možnosti a nakoniec vybrať tú, ktorá je najlepšia pre neho a stranu. Svojej prvej reakcii sám neverí a dobre robí."  Za tieto slová by sa nehanbil ani ten najlepší psychológ, ale sú od Mariána Leška. Takto zhodnotil správanie Andreja Danka pre Plus 7 dní. 

Ten istý týždenník  nechal plynúť svoje emócie a na titulke sa vrátil ku kauze Čistý deň  v plnej paráde:

Plus 7 dní

Tieto fotografie boli fotené pre pánsky slovenský magazín Playboy. Vydavateľ Playboya Johnny Kortis pre Plus 7 dní povedal, že "Simona (z Čistého dňa pozn.red.) sa nám ozvala sama s tým, že nikde, kam dala rozhovor, nedali von všetko. Podpísala čestné vyhlásenie, že si stojí za tým, čo povedala. Medzitým sa spýtala, či ju neodfotí  Mario Gotti. Vraj je to jej sen. Tak sme jej to dali ako darček." Uvidíme, či Plus 7 dni dostane po tomto ako darček od čitateľov aj výborný predaj.

Po svojom si vysvetlili situáciu aj denníky Nový čas a  Plus Jeden deň. Oba tituly mali v rovnaký deň na vec jasný názor. Akurát, úplne opačný. Veriť môžete komu chcete. Alebo aj nie.

Nový čas, Plus jeden deň

​Poďme na vážnejšiu tému. Vydavateľstvo denníka SME - Petit Press oznámilo, že predáva maďarskú divíziu Új Szó a Vasárnap spoločnosti News and Media Holding (NMH). V NMH  vychádza napríklad už spomínaný týždenník Plus 7 dní a denník Plus jeden deň. Maďarské periodiká odchádzajú z Petit Pressu po sedemnástich rokoch.  Petit Press výmenou za maďarské tituly získava majoritnú väčšinu vo vydavateľstve  - po novom 60 percent patrí Petrovi Vajdovi a spoločnosti PSIS, 40 percent Pente, ktorá mimochodom vlastní aj NMH. Z pohľadu zachovania nezávislosti pre Petit Press a SME, je táto výmena logická. Aj týždenník Trend (ktorý patrí NMH) premohla neskutočná radosť. Správu na Facebooku okomentoval  "trendovým" komentom:

Oficiálne sa tento týždeň otvorili obálky a zverejnili mená na pozíciu generálneho riaditeľa TASR. Verejnoprávnej inštitúcii chcú šéfovať dvaja ľudia. Iste, nejde tak ani o počet prihlásených ľudí. Ale o fakt, že pozícia generálneho riaditeľa TASR si vyžaduje mediálne zdatného odborníka. Pretože priestor na modernizáciu inštitúcie a jej služieb tam určite je a bolo by fajn dopredu vedieť, ako prostriedky od štátu mieni nový riaditeľ zmyslupne využiť. Preto veľká škoda, že je táto inštitúcia v tieni záujmu verejnosti. A aj odbornej.

Mimochodom, tešíte sa? Pevnosť Boyard, Nebezpečné vzťahy, Nikto nie je dokonalý, Všetko, čo mám rád, Malé lásky, Naši, Všetko alebo nič, Super karaoke, Tvoje tvář má známý hlas , Take me out, V siedmom nebi, Záhady tela, Súmrak bossov... jesenná sezóna prichádza do televízií. A zďaleka to nebude  o našej súčasnej politickej situácii...

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 13:35