StoryEditor

Popoluška sa vrátila do Markízy. Ako si televízie podelili českú klasiku?

03.10.2017, 22:09
Autor:
(pš)(pš)
Filmy sa už druhý rok delili na základe žrebovania.

Česká filmová klasika kam patria také tituly ako S tebou ma baví svet, Ako utopiť Dr. Mráčka či Tri oriešky pre Popolušku vie stále divákov prilákať k obrazovkám. Aj preto sa televízie každý rok snažia, aby obľúbené filmy mohli odvysielať na svojich obrazovkách. Minulý rok  Národní filmový archív prvýkrát zaviedol aj pre slovenské televízie takzvaný systém rotácie. Ide o model, ktorý má pri rozdeľovaní českých klasických filmov zabezpečiť väčšiu spravodlivosť. Rotácia prebieha na transparentnom systéme, kedy si vysielatelia najskôr vyžrebujú poradie, a na základe poradia si vyberajú jednotlivé tituly českej klasiky. Takto sa napríklad po niekoľkých rokoch dostala filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku na obrazovky JOJ-ky, ktorá ju odvysiela počas tohtoročných Vianoc. 

V uplynulé dni slovenské televízie absolvovali žrebovanie už druhýkrát, a to rozhodlo o tom, ktoré filmy českej klasiky budú vysielať. Na už spomínané Tri oriešky pre Popolušku získala právo televízia Markíza. Televízia JOJ zasa môže budúci rok vysielať nesmrteľnú komédiu S tebou ma baví svet či kultovú "Saxanu" teda Dívku na koštěti. Generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega výsledky žrebovania oznámil na svojej Facebookovej stránke. Na JOJ-ke si budúci rok diváci pozrú aj filmy Copak je to za vojáka, Sněženky a machři, film s mladým Michalom Dočolomanským Adéla ještě nevečeřela, ale aj klasickú rozprávku Byl jednou jeden král. 

Portál mediaboom.sk informoval o tom, že televízia Markíza odvysiela aj: Marečku, podejte mi pero!Traja veterániO statečném kovářiHonza málem králem, ale aj tradičné rozprávky ako Pyšná princezná a Princezná so zlatou hviezdou.

Na Slovensku existuje iný systém prerozdeľovania klasických filmov. Televízie získavajú tieto filmy na základe zmlúv so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ). Televízia Markíza má napríklad podpísanú zmluvu na najsledovanejšiu slovenskú rozprávku Perinbaba s SFÚ do januára 2024. Portál mediálne.sk informoval o tom, že slovenské televízie podpísali v týchto dňoch zmluvy s SFÚ. Pričom Markíza získlala práva k filmov Dáždnik svätého Petra, Falošný princ, Posledná bosorka, Zemianska česť, Utekajme, už ide! a Rabaka - na roky 2018 - 2019. Za práva podľa portálu zaplatí sumu 46 300 eur bez DPH. JOJ-ka nakúpila filmy Očovské pastorále a Jakubiskov seriál Pehavý Max a strašidlá - v hodnote 10 500 eur bez DPH.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:20