StoryEditor

Zlatému slávikovi pribudne do zbierky Zlatá sliepka

11.10.2017, 16:25
Autor:
ČTKČTK
Karel Gott získa významnú nemeckú mediálnu cenu Zlatá sliepka.

Nemeckú mediálnu cenu Zlatá sliepka (Goldene Henne) za celoživotné dielo tento rok získa český spevák Karel Gott. Ceny sa budú odovzdávať počas slávnostného večera v piatok 13. októbra v Lipsku. V roku 2009 ocenenie dostal napríklad i bývalý československý a český prezident Václav Havel.

"Karel Gott baví svojou hudbou a svojím nezameniteľným hlasom už viac než pol storočie ľudí naprieč generáciami," zdôvodnil rozhodnutie oceniť českého popového speváka Stefan Kobus, šéfredaktor časopisu Super-Illu, ktorý spolu so stanicami MDR a RBB cenu udeľuje.

mdr.de

​Osobnosti z oblasti športu, hudby a televíznej tvorby, ale i politici a zástupcovia občianskej spoločnosti dostávajú Zlatú sliepku od roku 1995. Ocenenie vo forme sliepky domácej je nazvané na počesť nemeckej speváčky a kabaretnej umelkyne Helgy Hahnemannovej, ktorá sa prezývala Sliepka.

mdr.de

V minulosti cenu dostal rad významných politikov. Okrem Václava Havla, nemeckých exprezidentov Romana Herzoga, Horsta Köhlera a Joachima Gaucka a bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla a jeho súčasnej nástupkyne Angely Merkelovej tiež napríklad bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov a poľský exprezident Lech Walesa. Zo športovcov sa môžu Zlatou sliepkou hrdiť rýchlokorčulierka Claudia Pechsteinová a tenistka Sabine Lisickiová, zo spevákov Udo Jürgens, Udo Lindenberg a Nena a z výtvarných umelcov napríklad Christo.

mdr.de

​​Sedemdesiatosem ročný Karel Gott, ktorého v Nemecku prezývajú Zlatý hlas z Prahy a poznajú ho okrem iného ako speváka úvodnej piesne seriálu Včielka Maja, by mal dostať Zlatú sliepku na piatkovom galavečere v Lipsku. Na akcii vystúpia aj David Garett či skupina The Kelly Family.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 19:19