Zameranie: mobilné technológie a komunikácia. Hodnota transakcie: 85,4 miliardy dolárov. Technologickú spoločnosť AT&T nie je potrebné predstavovať. Táto americká telekomunikačná spoločnosť funguje už od roku 1885, keď spravovala telefónne linky v ich prvopočiatkoch v Spojených štátoch. V oblasti telefónov, mobilnej komunikácie a internetu pôsobí dodnes. Spoločnosť sa tiež hrdí prvenstvom – ako prvá začala v roku 2007 predávať telefóny iPhone od spoločnosti Apple. Postupom času sa aj AT&T snaží o diverzifikáciu a rozvoj svojich aktivít. Práve preto sa po dlhom zvažovaní rozhodla kúpiť spoločnosť Time Warner. Tá sa zaoberá médiami, televíznou a vysielacou tvorbou, ako aj natáčaním seriálov a filmov. Transakcia mala hodnotu rekordných 85,4 miliardy dolárov. Kúpa ešte musí byť schválená americkými regulátormi.Reuters
StoryEditor

Vláda USA sa snaží zablokovať spojenie firiem AT&T a Time Warner

21.11.2017, 12:41
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump spojenie firiem pri svojej predvolebnej kampani kritizoval a sľuboval, že ho zablokuje.

Americké ministerstvo spravodlivosti podalo žalobu s cieľom zablokovať spojenie telekomunikačnej spoločnosti AT&T s mediálnou firmou Time Warner. AT&T sa vlani dohodla, že prevezme Time Warner za viac než 85 miliárd dolárov (72,2 miliardy eur). Podľa ministerstva by však transakcia obmedzila hospodársku súťaž a poškodila spotrebiteľa.

Americký prezident Donald Trump spojenie firiem pri svojej predvolebnej kampani niekoľkokrát tvrdo kritizoval a sľuboval, že ho zablokuje. Trump je hlasným kritikom spravodajskej stanice CNN, ktorá je súčasťou skupiny Time Warner.

Podľa agentúry AP vyvolali Trumpove výroky podozrenie, že prezident mohol postup ministerstva spravodlivosti ovplyvniť. Šéf antimonopolného odboru ministerstva Makan Delrahim uviedol, že mu prezident nehovorí, čo má robiť.

"Objavil sa rad správ a špekulácií, že je to celé o CNN. A úprimne povedané, neviem," uviedol generálny riaditeľ AT&T Randall Stephenson. Médiá skôr informovali, že ministerstvo spravodlivosti požaduje na schválenie fúzie predaj stanice CNN. Stephenson dal viacmenej najavo neochotu k takémuto kroku, píše server BBC.

Ministerstvo uviedlo, že zlúčenie firiem AT&T a Time Warner by "výrazne poškodilo amerických spotrebiteľov" nárastom účtov za televízne vysielanie a obmedzením inovácií, najmä v oblasti internetovej televízie. Dodalo, že AT&T by získalo možnosť účtovať konkurentom, napríklad káblovým operátorom, vyššie poplatky za produkciu firmy Time Warner. Tieto vyššie náklady by podľa ministerstva vo finále zaplatili spotrebitelia.

Hlavný právny zástupca AT&T David McAtee upozornil, že vertikálne fúzie, v ktorých sa spájajú firmy stojace na rôznych úrovniach cesty tovaru či služieb ku konečným odberateľom, sú v USA bežne schvaľované. "Nevidíme žiadny legitímny dôvod, prečo by sa k našej fúzii malo pristupovať odlišným spôsobom," prehlásil. Dodal, že AT&T verí v zamietnutie žaloby.

Administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu v roku 2011 schválila podobnú vertikálnu fúziu, v rámci ktorej káblová spoločnosť Comcast prevzala mediálnu firmu NBC Universal, pripomenula agentúra Reuters.

AT&T je druhým najväčším mobilným operátorom a najväčším prevádzkovateľom pevných liniek v USA. Vlastní i prevádzkovateľa satelitnej televízie DirecTV. Time Warner ovláda káblové televízie CNN a HBO, filmové štúdiá Warner Bros a je i hlavným akcionárom spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní i slovenskú televíziu Markíza a ďalšie stanice.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 19:56