Betarfi
StoryEditor

Rada udelila výnimku rockovým rádiám. Nemusia hrať toľko slovenskej hudby

21.12.2017, 20:18
Autor:
TASRTASR
Výnimky platia na rok 2018.

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa na svojom zasadnutí v stredu 20. 12. zaoberala aj žiadosťami rádií o udelenie výnimiek z dodržiavania kvót na stanovený podiel slovenských hudobných diel vo vysielaní.

Rada posúdila žiadosti ôsmich vysielateľov. Štyri rádiá požiadali o udelenie plošnej výnimky, ostatní žiadali len o čiastočnú výnimku. RTVS pre svoje programové okruhy udelenie výnimky na dodržiavanie podielu nových slovenských hudobných diel nepožiadal.

"V rámci povinnosti vysielať jednu pätinu slovenských diel nie starších ako päť rokov udelila RVR výnimku vysielateľom rockovo zameraných rádií Rádio Anténa Rock, Aligator – Classic rock radio, Radio One Rock a Radio One Retro a tzv. oldies rádií Rádio Vlna a Rádio Best FM," špecifikovala Lucia Michelčíková, hovorkyňa RVR. O udelenie tejto výnimky požiadalo aj Rádio 7, jeho žiadosť však rada zamietla.

​V prípade Rádio Anténa Rock, Aligator – Classic rock radio a Rádio Vlna ide len o čiastkové vyhovenie žiadosti, keďže radu žiadali o celkovú výnimku, na základe ktorej by vôbec nemuseli dodržiavať stanovenú kvótu.

O rovnakú výnimku požiadalo aj rádio Europa 2, jeho žiadosť však Rada pre vysielanie a retransmisiu komplexne zamietla, informovala hovorkyňa.

RVR udelila výnimky vysielateľom na obdobie roka 2018. Vysielatelia bez udelenej výnimky sú povinní dodržiavať zákonom stanovený podiel slovenskej hudby, ktorá má tvoriť štvrtinu vysielania hudobných diel za kalendárny mesiac, pričom jednu pätinu z nich majú tvoriť nové diela. Do podielu sa zaratúvajú len skladby odohrané medzi 06.00 h a polnocou. V minulosti udelené výnimky sú platné do konca tohto roka.

Prehľad rozhodnutí o jednotlivých žiadostiach a udelených výnimkách:

Žiadateľ Slovenské diela Nové slovenské diela
Rádio Anténa Rock žiadosť zamietnutá udelená výnimka
ALIGATOR – CLASSIC ROCK RADIO žiadosť zamietnutá udelená výnimka
Radio One Rock nepožiadal udelená výnimka
Radio One Retro nepožiadal udelená výnimka
Rádio Vlna žiadosť zamietnutá udelená výnimka
Rádio Best FM nepožiadal udelená výnimka
Rádio 7 nepožiadal žiadosť zamietnutá
Europa 2 žiadosť zamietnutá žiadosť zamietnutá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 05:55