StoryEditor

Smutný, veľmi smutný týždeň v médiách: momenty, ktoré sa nikdy nemali dostať do médií

04.03.2018, 07:05
Vražda Jána Kuciaka a jeho priateľky bola témou uplynulého týždňa.

Nikdy predtým sa týždeň v médiách nepísal tak ťažko. Nikdy predtým sme nepísali o vražde mladého novinára. Zo Slovenska.

Je pondelok ráno, médiá prinášajú informáciu o tom, že na Slovensku zavraždili novinára Jána Kuciaka aj s jeho priateľkou. Mal iba 27 rokov, pracoval pre portál Aktuality.sk a život pred sebou.

Policajný prezident Tibor Gašpar tvrdí, že išlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, motív ktorej mal súvisieť s prácou novinára. Posledný článok, na ktorom mladý Ján Kuciak pracoval vydali slovenské a niektoré zahraničné médiá naraz, týkal sa talianskej mafie Ndrangheta, ktorá má svoje chápadlá na východnom Slovensku a presah na úrad vlády. 

Nastali čierne dni pre slovenskú žurnalistiku. Všetky dôležité denníky venovali v utorok titulnú stranu Jánovi Kuciakovi. Téma nezmizla z titulných strán všetkých novín a portálov počas celého týždňa.

archív denníkov

​V médiách sa objavili informácie, obrázky a rozhovory, ktoré by sa za bežných okolností nikdy do médií dostať nemali. 

Prvé vystúpenie premiéra pred novinármi - možno sa očakávalo, že sa Rober Fico trošku posnaží upokojiť situáciu. Namiesto toho ju ešte viac rozvášnil. Na tlačovej informácii totiž ukázal novinárom ako vyzerá jeden milión eur, ktoré sľúbil ako odmenu pre toho, kto prinesie o vražde cenné dôkazy.

archív

Medzitým si to definitívne rozmyslel minister kultúry Marek Maďarič a podal demisiu. Aj tak chcel odísť už minulý rok, keď do funkcie šéfa RTVS zvolili Jaroslava Rezníka.​

Róbert Fico, napriek smutným udalostiam nezrušil úplne celý svoj program. Zorganizoval veľkolepé oslavy MDŽ. Známy karikaturista Shooty potom nášmu premiérovi podaroval takýto darček, s odkazom pre ľudí: „Sťahujte, tlačte, rozširujte!“

Shooty

V piatok sa konali vo viacerých mestách nielen na Slovensku tiché spomienkové pochody za Janka Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Útok na novinárov je útok na nás všetkých, je dobré aby sa to pamätalo. A tiež aj na to, že za každým článkom je práca konkrétneho človeka s konkrétnym menom. archív

Celkom zbytočne, sa strhla hádka medzi Robertom Ficom ​​a generálnym tajomníkom medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophom Deloire. Ten od premiéra chcel, aby sa  ospravedlnil za výroky z minulosti na adresu novinárov. Premiér odmieta, že by ho Deloire k niečomu podobnému vyzval. Ale Fico tak urobiť nemôže. Veď chápete, prečo. A chápete však  aj to, že načo by si Francúz vymýšľal, že niečo povedal?

Denník Plus jeden deň napriek upozorneniu a prosbe šéfa spoločnosti Ringier Milana Dubca, kde Ján Kuciak pracoval, aby sa neuverejňovali intímne fotografie z pohrebov, rešpektoval túto prosbu po svojom. "Vycapil" obrázky zavraždenej Jánovej priateľky rovno na titulnú stranu. Kto si naozaj nevie predstaviť ako vyzerala v svadobných šatách a v truhle, môže tak urobiť tu. A aby sme nezabudli, v ponuke mala tieto fotografie agentúra TASR, od ktorej ich na krátky čas prevzalo aj SME, to ich ale okamžite stiahlo.

V sobotu vo svojej pravidelnej relácii Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase položil  Braňo Dobšinský ministrovi vnútra SR Robertovi Kaliňákovi zásadnú otázku: "Koľkí musia ešte zomrieť, kým vyvodíte zodpovednosť?"  Minister ale odstúpiť nechce.

V médiách sa objavila celá kázeň z pohrebu Kuciakovej priateľky Martinky. Košický pomocný biskup Marek Forgáč vyslovil niekoľko smutných myšlienok: "Slovensko dnes nechce vidieť stôl preplnený balíčkami bankoviek. Veď to je ťažký cynizmus!", „Koreňom všetkého zla je láska k peniazom...“ Veď tu teraz ide o život, o hodnoty! Slovensko dnes nechce vidieť peniaze na stole."

V nedeľu večer vystúpia v RTVS na Jednotke traja naši najvyšší ústavní činitelia. Minimálne jeden z nich mal tak urobiť dávnejšie.  A nemyslíme tak ani na Roberta Fica, ani na Andreja Danka. Ale je pravda, že Andrej Kiska, bol prvý, ktorý o príhovor požiadal. A RTVS ako verejnoprávna inštitúcia im všetkým má vyhovieť, to je správne. 

Slovensko si všimol svet. Škoda, že to bolo práve kvôli takejto smutnej udalosti. BBC písalo o tom, že "sú to divné dni, ktorými žije Slovensko. Dvaja mladí ľudia zomreli a nie každý verí na náhody."

Talianska La Repubblica mala Róberta Fica rovno na titulnej strane. 

La Repubblica

Francúzsky Lexpress.fr, ktorý nezabudol vo svojom článku pripomenúť aj to, že Robert Fico novinárom vynadal do "prostitútok", nazval ich "hyeny a "slizské hady". Francúzsky portál zároveň pripomenul, že v týchto dňoch premiér novinárov ubezpečil, že "ochrana slobody prejavu a bezpečnosti novinárov je prioritou jeho vlády."

Témy vraždy Jána Kuciaka sa objavila na titulnej strane nemeckých novín Die Welt. Denník jej venoval aj niekoľko strán. Na svojom portáli zároveň priniesol rozhovor s eurokomisárom Güntherom Oettingerom, ktorý povedal, že si Európa posvieti na naše eurofondy.

Ani nemecký bulvárny Blick si nekládol servítku pre ústa:

Blick

​Nebolo nám treba tejto pozornosti. Toto sa stať jednoducho nemalo.

Česť pamiatke Jána Kuciaka a jeho priateľky.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 14:50