StoryEditor

Nemecký Bild končí s fotografiami modeliek hore bez

15.03.2018, 06:17
Autor:
TASRTASR
Tradícia polonahých modeliek trvala takmer tri desaťročia.

Najpredávanejší nemecký denník Bild končí s tradíciou zverejňovania fotografií polonahých modeliek. Rozhodnutie prijal symbolicky vo štvrtok 8.marca na Medzinárodný deň žien. Bild za 28 rokov zverejnil okolo 5 000 polooblečených a niekedy úplne nahých žien.

"Už nebudeme zverejňovať vlastné fotografie žien hore bez," uviedol Bild na začiatku týždňa. Dodal, že čoraz viac cíti, že "veľa žien považuje takéto fotografie za urážlivé alebo ponižujúce - tak tu v redakcii, ako aj medzi našimi čitateľkami".

Svoje rozhodnutie odôvodnil ako spontánny pokus mužského osadenstva redakcie oslabiť desiatky rokov "trápneho" sexizmu - aj keď komentátori uviedli, že je pravdepodobnejšie, že to bolo spôsobené obchodnými záujmami.

"Je to možno malý krok z hľadiska žien," píše Bild. "Ale je to veľký krok pre Bild a pre každého človeka v Nemecku."

Poslednú príležitosti ukázať sa na titulke poskytol Bild "krásnej Eve z Poľska" so slovami: "Ja som posledná."

bild.de

​Bild svoje rozhodnutie oznámil na strane deväť spoločne s ľahko odetou ženou "v novom, súčasnejšom fotografickom poňatí". Noviny už v roku 2012 presunuli rubriku s modelkami hore bez z titulnej strany do vnútra vydania.

Denník zároveň pripomenul, že aj keď s vlastnými fotografiami polonahých modeliek končí, "stále sú akty, o ktorých sa v krajine hovorí" a tie si cestu do Bildu nájdu.

Nemecký mediálny komentátor Christian Meier uviedol, že hoci Bild zostáva najvýnosnejším titulom pre spoločnosť Axel Springer, jeho čísla sa už roky znižujú a zúfalo potrebujú prilákať nových čitateľov, najmä žien. "Mať nahé ženy na titulnej stránke jednoducho nezodpovedá modernému obrazu", hovorí Meier.

Bild je nemecký bulvárny denník založený v roku 1952 vydavateľstvom Axel Springer. Krátko po založení sa stal najčítanejšími novinami v Nemecku a onedlho i v Európe, denník je s 5-timi miliónmi kusov siedmimi najväčšími novinami na svete, ktoré číta denne viac než 12 milónov čitateľov. Sídlo novín bolo až do roku 2008 v Hamburgu, v marci sa presunulo do Berlína.

01 - Modified: 2016-12-30 13:17:56 - Feat.: - Title: Nemecký Bild opúšťa jeho dlhoročný šéfredaktor
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 19:01