Reuters
StoryEditor

„Ospravedlňujem sa. Ja som zodpovedný za to, čo sa tu deje," povedal Zuckerberg pred senátom

10.04.2018, 21:54
Autor:
ČTKČTK
Zuckerberg sa pred senátom ospravedlnil za zneužitie dát.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg sa na dnešnej spoločnej schôdzi právneho a obchodného výboru Senátu Spojených štátov ospravedlnil za to, že spoločnosť nedokázala zaistiť bezpečnosť osobných dát užívateľov.

„Bola to moja chyba, ospravedlňujem sa. Ja som spustil facebook, ja ho prevádzkujem a ja som zodpovedný za to, čo sa tu deje," povedal senátorom.

Zuckerberg v úvodnom prejave, ktorý bol v predstihu zverejnený už v pondelok, zdôraznil, že Facebook podniká niekoľko krokov, aby sa podobný prípad, akým je škandál britskej firmy Cambridge Analytica, už neopakoval.

Firma Cambridge Analytica neoprávnene získala prístup až k 87 miliónom dát používateľov, údaje potom využila na podporu volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook sa o tom, že Cambridge Analytica neoprávnene získala dáta užívateľov, dozvedel v roku 2015. Prípad ale americkej Federálnej komisii pre obchod facebook neohlásil, povedal Zuckerberg.

​Na otázku, prečo vtedy žiadne kroky proti analytickej spoločnosti prevádzkovateľ sociálnej siete nepodnikol, Zuckerberg povedal, že britská firma vtedy nemala na facebooku žiadny profil a nevyužívala ani reklamu. „Nebola možnosť, ako ju zablokovať," povedal. Senátori od Zuckerberga chcú vysvetliť, ako sociálna sieť dbá o bezpečnosť dát svojich užívateľov.

Senátor Bill Nelson, ktorý je v obchodnom výboru vedúcim predstaviteľom demokratov, sa Zuckerberga opýtal, či bude musieť platiť za to, aby nebol príjemcom cielenej reklamy.

„Budem musieť platiť, aby ste mi nič s využitím mojich dát neposielali?" spýtal sa Nelson. „Áno, pán senátor," odpovedal šéf Facebooku. Uviedol tiež, že spoločnosť bude musieť pripraviť obchodný model facebooku bez reklám. Dodal však, že vždy bude verzia, ktorá bude zadarmo. Na mysli tým mal súčasný model facebooku, ktorý na cielených reklamách zarába.

Zuckerberg napriek škandálom, ktorým spoločnosť čelí, považuje sociálnu sieť za bezpečnú. „Facebook je bezpečný. Sám ho používam. Moja rodina ho používa a rovnako tak aj ľudia, ktorých mám rád a na ktorých mi záleží," povedal.

01 - Modified: 2020-06-22 10:04:35 - Feat.: - Title: North Face a Patagonia bojkotujú facebook. Stiahli všetky platené marketingové aktivity 02 - Modified: 2020-06-19 12:43:11 - Feat.: - Title: Sociálne siete opäť zasiahli proti príspevkom Donalda Trumpa 03 - Modified: 2020-06-18 09:15:32 - Feat.: - Title: Pozor na sociálne siete. Môžu kandidáta obrať o pracovnú príležitosť 04 - Modified: 2020-06-16 10:31:10 - Feat.: - Title: Američania neveria sociálnym sieťam pri moderovaní obsahu 05 - Modified: 2018-04-11 06:23:36 - Feat.: - Title: Zuckerberg sa so senátormi včera v noci doťahoval na slovíčku súkromie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 14:46