Hodnota majetku: 80 miliárd dolárov. Národnosť: americká. Zdroj bohatstva: Facebook.Reuters
StoryEditor

5 zásadných noviniek Facebooku na tento rok

03.05.2018, 00:00
Zmenou prejdú Messenger, Instagram, ale aj WhatsApp. Stanú sa z nich plnohodnotné platformy.

Každý rok v tomto čase sa koná jedna z najvýznamnejších konferencií F8. Ide o facebookovú konferenciu, kde šéf sociálnej siete Mark Zuckerberg pravidelne oznamuje ďalšie smerovanie Facebooku. Dvojdňová konferencia F8 sa konala aj tento rok v San Jose. A práve tento rok bola omnoho očakávanejšia aj v súvislosti so škandálom Facebooku a spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá nečistým spôsobom zneužila dáta z viac ak 80 miliónov facebookových účtov na ovplyvňovanie volieb. A nielen amerických prezidentských, ako sa predpokladalo na začiatku vypuknutia škandálu, ale po celom svete. Mark Zuckerberg už pri vypočúvaní pred americkým senátom hovoril o tom, že jedna z vecí, ktorú Facebook musí riešiť veľmi intenzívne v blízkej budúcnosti, je to, ako plánuje riešiť súkromie používateľov sociálnej siete. Už v úvode konferencie F8 Mark Zuckerberg priznal, že to bol preňho náročný rok. Avšak škandálu Cambridge Analytica sa ďalej nevenoval a pokračoval vo vymenúvaní noviniek. Tak, ako sú na to každý rok všetci zvyknutí.


1. Novinkou je funkcia „vymazanie histórie“
Ako sa očakávalo, lepšie zabezpečenie súkromných dát bolo jednou z tém konferencie F8. Mark Zuckerberg predstavil novú funkciu „Clear history“ – vymazanie histórie, ktorá umožní vymazať niektoré údaje, ktoré Facebook zhromažďuje o svojich používateľoch. Nová funkcia umožní používateľom zobraziť aplikácie a webové stránky, s ktorými nejakým spôsobom komunikovali: navštívili stránky, reagovali statusmi či inou interakciou.


2. Útok na Tinder
Novinkou, ktorú asi nikto nečakal, bolo to, že Facebook sa rozhodol zaútočiť na zoznamku Tinder. Zuckerberg síce konkrétne nepovedal, kedy sa „zoznamka od Facebooku objaví“, avšak všetkých uistil, že v novej aplikácii si bude možné pozerať profily ľudí, skupín či eventov, o ktoré má konkrétny používateľ záujem. Aplikáciou budete môcť osloviť ľudí podľa ich prvých mien a čo je dôležité, bude fungovať samostatne bez Messengera či samotného Facebooku. "Na Facebooku je 200 miliónov ľudí, ktorí sú single," povedal Zuckerberg. "A my sme pripravení budovať zmysluplné vzťahy, čo je asi najdôležitejšie zo všetkého."


3. Zmeny v Messengeri
Zmenou by mali prejsť aj ďalšie aplikácie patriace pod Facebook, či už je to Messenger, WhatsApp alebo Instagram. Napríklad Messenger by sa mal pomaly meniť na akýsi „retail hub“. Mali by mu v tom pomôcť špeciálne funkcie - ako napríklad rozšírená realita, automatické preklady jazykov a ďalšie iného nástroje umelej inteligencie. Dnes Facebook hovorí o tom, že na Messengeri má viac ako 300 tisíc aktívnych botov, pričom len za posledný rok ich počet vzrástol o 100 tisíc. A 8 miliárd správ si vymenia ľudia, čo sa týka biznisu. Facebook dúfa, že všetky nové nástroje pomôže značkám efektívne komunikovať so svojimi zákazníkmi, a preto rýchlejšie dosiahnuť cieľ - byť aj nákupnou platformou. Jednou z dôležitých vecí, ktoré na konferencii prezentoval David Marcus, šéf Messengera, je aj to, že zmeny v aplikácii Messenger budú smerovať k tomu, aby bol „čistejší“ a rýchlejší, pretože podľa neho sa z neho vytratila ľahkosť a jednoduchosť pri používaní.

3. Stále populárne Insta Stories
Jedna z najpoužívanejších a najobľúbenejších funkcií sú Insta Stories na Instagrame. Vývojári Facebooku nezabudli ani na túto populárnu „fíčurku“ a oznámili, že Stories budú obohatené o rozšírenú realitu. Znamená to napríklad, že filtre na tvár budú môcť vytvárať tretie strany a používatelia tak nebudú musieť čakať na to, kedy s nimi prídu vývojári Stories. V Instagrame budú môcť používatelia po novom zdieľať obľúbenú pesničku, ktorú počúvate cez Spotify. Pritom Facebook avizuje, že ďalšie aplikácie sa postupne pridajú. Instagram bude pokračovať aj v ďalšom vývoji a premení sa postupne na plnohodnotnú aplikáciu, kde sa budú dať odosielať správy, ale realizovať aj individuálne či skupinové videohovory. Instagram bude rovnako obohatený o Augmented reality (AR).


4. Čo bude mať nové WhatsApp
I keď šéf WhatsApp Jan Koum začiatkom tohto týždňa oznámil, že zo svojej funkcie rezignuje, Zuckerbergovi nič nebránilo v tom, aby oznámil novinky aj pre túto aplikáciu. WhatsApp bude mať rôzne samolepky, umožní skupinové videohovory. Vývojári tiež nezabudli ani na v súčasnosti takú dôležitú tému, ako je ochrana dát, a pripomenuli, že aj WhatsApp bude mať rôzne funkcie ochrany osobných údajov pri odosielaní správ.


5. Virtuálna realita je tu opäť
A poslednou novinkou, ktorú dávame do pozornosti z tohtoročnej konferencie F8, je VR headset Oculus GO, ktorú v cene 199 dolárov prinesie na trh Oculus. Od prvého dňa bude k dispozícii aj viac ako tisíc hier a aplikácií. Týmto krokom spoločnosť dáva najavo, že investície do vývoja virtuálnej reality stále považuje za veľmi zaujímavé.

01 - Modified: 2024-03-05 11:29:30 - Feat.: - Title: Jakub Goda: Cenzúra na internete? Naopak, máme extrémne široký priestor na prejavenie názoru 02 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 03 - Modified: 2024-01-19 10:08:41 - Feat.: - Title: TikTok je doménou mladých, Facebook patrí staršej generácii a YouTube sledujú všetci 04 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 05 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 13:50