RTVS
StoryEditor

Prvá mediácia medzi vedením RTVS a nespokojnými redaktormi bola neúspešná. Redaktori na stretnutie neprišli

10.05.2018, 16:45
Autor:
hrnhrn
Spravodajské odbory reagujú, že nedostali pozvánku a rokovať chcú len s J. Rezníkom.

Slovenský syndikát novinárov (SSN) inicioval na dnes v Dome novinárov mediáciu medzi vedením RTVS a redaktormi, ktorí nie sú spokojní s prácou vedenia verejnoprávnej inštitúcie.

Na stretnutie prišlo len vedenie spravodajstva rozhlasu a televízie v zložení: Vahram Chuguryan, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky, Hana Lyons, vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky, a Petra Stano Maťašovská, vedúca odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky. Oslovení redaktori spravodajskej časti telerozhlasu na stretnutie neprišli.

Syndikát publikoval pozvánku verejne cez médiá. "Novinárov sme oslovili aj prostredníctvom mailu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., kde sme žiadali, aby bola pozvánka na mediáciu šírená ďalej," uvádza Andrea Stoláriková z Kancelárie SSN.

Spravodajské odbory RTVS reagujú, že Slovenský syndikát novinárov im neposlal žiadnu pozvánku. "Považujeme za nepochopiteľné, že niekto chce robiť mediátora v spore, a nepozve jednu zo zúčastnených strán. Navyše, ak by Syndikát rozumel práci novinárov, nedal by podobné stretnutie na desiatu ráno, keď celý tím musí pracovať a sanovať tak to, že vedenie vyhodilo zo dňa na deň štyroch reportérov," uvádzajú v statuse na Facebooku. V stanovisku ďalej uvádzajú, že mediáciu považujú za nezmyselnú, ak s výberom mediátora nesúhlasia obe strany sporu a nie je ním skúsený profesionál.

Plánovaná mediácia sa tak zmenila na vypočutie vedenia spravodajstva RTVS pred stavovskou organizáciou. „Chceme hovoriť s nespokojnými redaktormi, sme otvorení vecnej diskusii a vážime si iniciatívu stavovskej organizácie novinárov hľadať riešenie napätej situácie v RTVS“, uviedol šéf spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan na úvod mediácie.

Zástupcovia syndikátu sa pýtali najmä na systém hodnotenia redaktorov, na okolnosti uzatvárania a vypovedania zmlúv s externými spolupracovníkmi a na to, ako RTVS zabezpečuje ochranu verejnoprávnosti.

„Slovenský syndikát novinárov nemá ambíciu robiť rozhodcu, iba ponúkol priestor na vecnú komunikáciu. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody. Verejnosti treba ukázať, že novinári dokážu rešpektovať jeden druhého a vedia sa dopracovať k obojstranne akceptovateľnému konsenzu“, uviedol v komuniké Jozef Tinka, mediológ, publicista a zástupca SSN, ktorý dostal mandát viesť mediáciu.

V komuniké ďalej syndikát uvádza, že nebude komentovať stanoviská vedenia RTVS, pretože nepozná názory a dôvody nespokojnosti dotknutých redaktorov. Ponúkol sa však, že do 30 dní opäť zorganizuje ďalšiu mediáciu. „Prídeme. Máme vôľu otvoriť sa, počúvať a hľadať to, čo nás spája“, vyjadril sa Chuguryan a uviedol, že telerozhlas mieni zorganizovať aj internú mediáciu na vyriešenie nedorozumení a upokojenie situácie.

Spravodajské odbory RTVS však vo svojom stanovisku uvádzajú, že Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská nemajú ich dôveru a očakávajú rokovanie s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom. "O stretnutie s generálnym riaditeľom RTVS sa snažíme už týždne. Doteraz k nemu neprišlo," uvádzajú.

Prípravu mediácie sprevádzali aj hlasy, že syndikát novinárov nie je autoritou medzi novinármi a že sa prebudil neskoro. „Syndikát včera, a syndikát dnes, sú dve rozdielne situácie,“ hovorí Tinka. „Ak je novinár strážnym psom demokracie, kto má byť strážnym psom novinárov? V demokratickej spoločnosti sú ním samotní novinári. Účinný samoregulačný systém, založený na etike a silnej stavovskej organizácii. Ak sa kritikom niečo nepáči, majú vstúpiť do novinárskej organizácie a zmeniť ju,“ dodal Tinka.

01 - Modified: 2018-05-04 09:17:07 - Feat.: 0 - Title: Čo nové v RTVS? Zuzana Kovačič Hanzelová dostala kárne opatrenie 02 - Modified: 2018-05-04 20:03:07 - Feat.: 0 - Title: Rezník reagoval na situáciu v RTVS: Niekto ako keby sa snažil vrážať klin medzi vedenie a redaktorov 03 - Modified: 2018-05-03 09:16:05 - Feat.: 0 - Title: Vyše 160 novinárov podpísalo otvorený list k situácii v RTVS: Verejnoprávne médiá nemožno umlčať 04 - Modified: 2018-05-03 16:09:10 - Feat.: 0 - Title: Búrka v RTVS pokračuje. Spravodajské odbory spísali svoje požiadavky 05 - Modified: 2018-05-02 14:14:03 - Feat.: 0 - Title: RTVS reaguje na situáciu v spravodajstve, odmieta akékoľvek zásahy 06 - Modified: 2018-04-28 13:17:07 - Feat.: 0 - Title: RTVS ukončuje spoluprácu s ďalšími externistami. Zamestnanci hovoria o normalizácii
01 - Modified: 2018-04-19 13:27:02 - Feat.: - Title: V RTVS vznikajú Spravodajské odbory. Zakladá ich Kovačič Hanzelová s kolegami
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:13