StoryEditor

Miloš Forman bude mať námestie v centre Prahy

21.05.2018, 21:15
Autor:
TASRTASRhrnhrn
Významný priestor v centre hlavného mesta Českej republiky ponesie meno oscarového režiséra.

Svetoznámy český oscarový režisér Miloš Forman, ktorý zomrel 13. apríla vo veku 86 rokov, bude mať v centre Prahy námestie.

Pražskí radní rozhodli o pomenovaní priestranstva za Hotelom InterContinental Prague neďaleko Dvořákovho nábrežia práve po tvorcovi filmov ako Amadeus, Vlasy, Prelet nad kukučím hniezdom, či Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky alebo Hoří, má panenko. Informovali o tom tamojšie printové a elektronické médiá.

Priestor sa nachádza medzi ulicami Parížska, Bílkova, Elišky Krásnohorskej a námestím Curieových.

ČTK

​Podľa slov primátorky českej metropoly Adriany Krnáčovej Forman "celý život robil vo svete skvelé meno nielen Prahe, ale i celej Českej republike, a preto je na mieste, že významný priestor v centre hlavného mesta ponesie jeho meno".

Rodáčka z Bratislavy súčasne pripomenula, že už pred rokom udelila Milošovi Formanovi čestné občianstvo, ktoré si už, bohužiaľ, nestihol prevziať, a tak je rada, že mu môžu teraz z radnice vzdať hold spomínaným spôsobom.

Absolvent pražskej FAMU debutoval v roku 1963 snímkami Kdyby ty muziky nebyly a Konkurs. Jeho prvým celovečerným filmom bol Černý Petr, ktorý Formanovi priniesol hlavnú cenu v Locarne a tiež prvú letenku do New Yorku. 

V polovici 60-tych rokov nakrútil Lásky jedné plavovlásky, za ktoré bol ocenený svojou prvou nomináciou na Oscara za zahraničný film. V roku 1968 uvádzajú kiná ešte za vlády Alexandra Dubčeka jeho snímku Hoří, má panenko

Hoří, má panenko / CSFD

​Film sa v kinách premietal krátko, len do príchodu sovietskych tankov v auguste 1968. Na nasledujúcich dvadsiatich rokov skončil v trezore a Miloš Forman emigroval do Spojených štátov.

V USA po nie príliš úspešnom Taking Off prerazil oscarovým Preletom nad kukučím hniezdom (1975). Snímka s Jackom Nicholsonom získala päť Oscarov vrátane tých za najlepšie herecké výkony, réžiu i film roka.

Prelet nad kukučkiným hniezdom / CSFD

​Dalšie filmy - muzikál Vlasy (1979) a Ragtime (1981) - uspeli viac v Európe než v Spojených štátoch, Amadeus (1984) už ale získal osem Oscarov.

Amadeus / CSFD

​Po filmoch Ľud versus Larry Flynt (1996) a Muž na mesiaci (1999) stál Miloš Forman naposledy za kamerou pred viac než desiatimi rokmi, keď v Španielsku nakrúcal Goyove prízraky (2006).

Miloš Forman zomrel 13. apríla vo veku 86 rokov v Danbury v americkom štáte Connecticut.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 00:55