GoogleReuters
StoryEditor

Google klame a ukladá údaje o polohe používateľov aj proti ich vôli, zistilo vyšetrovanie

13.08.2018, 23:34
Autor:
ČTKČTK
Podľa výskumu pri informáciách o sledovaní polohy Google klame. Správu sme aktualizovali o stanovisko Google.

Spoločnosť Google ukladá údaje o polohe mobilných telefónov využívajúcich jej aplikácie aj v prípadoch, keď sa tomu používatelia zmenou nastavenia snažia predísť. Taký je záver vyšetrovania agentúry AP, ktorá si svoje zistenia nechala overiť vedcom z Princetonskej univerzity.

Google podľa AP v informáciách o nastavení týkajúceho sa sledovania polohy klame. Nevyžiadané ukladanie histórie pohybu sa môžu vzťahovať na dve miliardy užívateľov telefónov s operačným systémom Android a tiež na státisícov majiteľov iPhonov s aplikáciami Googlu.

Vo videu si pozrite aj ako Google monitoruje vašu polohu cez Google Maps:

​Nové zistenia sa týkajú položky "História polohy Google" v nastaveniach o polohe. Tú možno jednoducho vypnúť a Google tvrdí, že tento krok spoločnosti zabráni v tom, aby si jej systémy pamätali pohyb užívateľov.

AKTUALIZÁCIA: "Históriu polohy môžete kedykoľvek vypnúť. Keď je História pohybu vypnutá, miesta, ktoré navštívite, už nie sú ukladané," uvádza Google. „História polohy je funkciou, ktorú treba aktívne povoliť (nie je predvolená). Používatelia majú kontrolu nad jej úpravou, vymazaním či vypnutím a môžu tak urobiť kedykoľvek. Ako naznačuje aj článok, staráme sa o to, aby používatelia funkcie História polohy vedeli, že keď vypnú túto funkciu, informácie o lokalite používame aj naďalej na zlepšenie skúsenosti pri používaní Google služieb, napríklad keď vyhľadávajú informácie na Googli alebo používajú Google na navigáciu,“ hovorí Alžbeta Houzarová, komunikačná manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Viac informácií o tom, ako môžu používatelia spravovať svoje údaje o polohe a aktivitách v rámci Google služieb, je k dispozícii v Pomocníkovi pre účet Google na nižšie uvedených stránkach, uvádza Houzarová:

Súbory s polohou možno odstrániť len kompikovane

"Toto nie je pravda. Aj s pozastavenou históriou pohybu niektoré aplikácie Googlu automaticky ukladajú dáta o polohe s časovým údajom," napísala agentúra. Magazín Wired vysvetľuje, že vypnutie Histórie v skutočnosti iba zabráni Googlu vytvárať pre užívateľov vizualizáciu jeho pohybu na "časovej osi".

Ako príklad automatického ukladania uvádza AP aplikáciu Google Maps, ktorá údajne polohu užívateľa zdokumentuje už pri jej samotnom otvorení.

"Automatické denné správy o počasí na telefónoch s Androidom zisťujú rámcovo, kde sa práve nachádzate. A pri vyhľadávaní niektorých fráz, ktoré nemajú nič spoločné s polohou, ako napríklad 'čokoládové sušienky' alebo 'vedecké súpravy pre deti' je vaša poloha presne určená a uložená vo vašom účte," uvádza AP. 

Skoncovať s ukladaním polohy možno tiež, avšak cez úplne inú položku nastavenia, ktorá na prvý pohľad sa sledovaním polohy nesúvisí a je automaticky zapnutá. "Nájsť toto nastavenie nie je jednoduché. Ani trochu," napísal Wired, ktorý dnes vydal návod, ako "naozaj" ukladanie histórie polohy vypnúť. AP uviedla, že už vytvorené súbory so súradnicami možno odstrániť ručne, avšak ide o náročný proces.

Na nezrovnalosti v praktikách Googlu upozornila AP vedkyňa Kalifornskej univerzity v Berkeley K. Shankar, ktorá o utajenom sledovaní napísala v máji na svojom blogu. Problém si všimla potom, čo ju telefón vyzval, aby ohodnotila nákup v určitom obchode, hoci mala ukladanie polohy vypnuté. "Sledovanie ľudí bez ich súhlasu a bez vytvorenia adekvátnych nástrojov je zlé a naháňa strach," napísala na svojom blogu.

Podľa Wired by ale - okrem naháňania strachu - mohol odhalený postup tiež porušovať pravidlá americkej Federálnej komisie pre obchod (FTC) ohľadom klamlivých praktík týkajúcich sa súkromia. "Ak Google svojim užívateľom tvrdí, že môžu vypnúť alebo pozastaviť sledovanie polohy, ale naďalej ich polohu sleduje, potom mi to príde ako učebnicový príklad klamania," povedal pracovník výskumného centra Electronic Privacy Information Center Alan Butler.

01 - Modified: 2018-04-02 12:23:10 - Feat.: 0 - Title: Šéf Zoznamu: Google je pre nás dvojaký meter 02 - Modified: 2018-03-22 07:59:02 - Feat.: 0 - Title: Nová taktika v boji proti fake news. Google zakladá fond na podporu tradičnej žurnalistiky 03 - Modified: 2018-01-11 09:13:49 - Feat.: 0 - Title: Google a Facebook chce Kažimír zdaniť. Čo tento krok prinesie mediálnemu trhu?
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:49