Twitter
StoryEditor

Šéf Twitteru zvažuje veľké zmeny kvôli dezinformáciám

18.08.2018, 17:10
Autor:
ČTKČTK
Sociálna sieť prehodnocuje fungovanie kľúčových prvkov svojej platformy.

Šéf sociálnej siete Twitter Jack Dorsey prehodnocuje fungovanie kľúčových prvkov svojej platformy, aby neumožňovala obťažovanie, šírenie nenávistného obsahu, falošných správ a alebo konšpiračných teórií. V stredu to povedal v rozhovore pre denník Washington Post. Tiež uviedol, že by Twitter mohol začať špeciálnym označením upozorňovať užívateľa na automatizované účty.

Sociálna sieť sa v posledných dňoch ocitla pod paľbou kritiky za to, že nezablokovala šíriteľa konšpiračných teórií Alexa Jonesa. To minulý týždeň urobil s jeho podcastmi najskôr Apple, následne streamovacia služba Spotify, Jonesove účty zablokoval tiež Facebook a YouTube.

Twitter ich nenasledoval, pretože vraj Jones neporušil jeho pravidlá. V utorok ale Jonesovi na sedem dní pozastavil činnosť kvôli videu, v ktorom svojich priaznivcov vyzýva, aby si na kritikov pripravili svoje "bojové pušky".

Dorsey povedal, že jeho spoločnosť prehodnocuje základné princípy svojho fungovania, ktoré sa vraj od vzniku twitteru nezmenili. "Najdôležitejšou vecou, ​​ktorú môžeme urobiť, je pozrieť sa na stimuly, ktoré zabudovávajú do nášho produktu. Vyjadrujú náhľad na to, čo chceme, aby ľudia robili, a myslím si, že už nie sú správne," uviedol.

Podľa Washington Post twitter v uplynulých mesiacoch urobil v mene zvýšenie bezpečnosti a dôvery rad zmien. "Spoločnosť aktualizovala svoje pravidlá, aby zdôraznila, že obsah, ktorý je 'dehumanizujúci' alebo spôsobuje 'naozajstnú ujmu', nebude tolerovaný. Dorsey však povedal, že riadiaci pracovníci stále na definícii týchto pojmov pracujú," napísal americký denník.

Dorsey v rozhovore zmienil viacero nástrojov, ktoré jeho firma preskúmava. Jednou z týchto možností je dopĺňať nepravdivé tweety o faktický kontext, čo by podľa Dorseyho mohlo ľuďom pomôcť "dospieť k vlastnému úsudku".

Twitter by tiež v budúcnosti mohol vyznačovať automatizované účty, čiže botov, používaných firmami k šíreniu najrôznejších oznámení. Dorsey zmienil tiež testovanie doplnkov, ktoré by užívateľom ponúkali obsah s alternatívnymi uhlami pohľadu, čo je reakcia na šírenie dezinformácií a fenomén názorových bublín.

Bublinám na twitteri sa tento rok venovala skupina amerických vedcov, ktorej výskum ale paradoxne naznačil, že vystavenie názorom z opačného tábora môže užívateľa ešte viac utvrdiť v tých vlastných. Tento efekt bol pri pokuse vykonanom na stovkách dobrovoľníkov silnejší u priaznivcov republikánskej strany ako u demokratov.

Autori výskumu najskôr účastníkov roztriedili podľa politickej príslušnosti a následne tiež podľa úrovne angažovanosti v súčasnom dianí. Ľudia potom boli finančne motivovaní, aby po dobu jedného mesiaca na twitteri sledovali špeciálne vytvorených botov, ktorí im servírovali príspevky od predstaviteľov druhej strany politického spektra. Demokratickí účastníci mesačného experimentu po ňom prejavovali o niečo liberálnejšie názory ako pred ním a tí republikánski dokonca výrazne konzervatívnejšie. Posun sa navyše zväčšoval v závislosti na pozornosti, akú ľudia "konkurenčným" tweetom venovali.

"Naša štúdia naznačuje, že dobre mienené pokusy o zoznámenie ľudí s odlišnými politickými názormi na sociálnych médiách nemusia byť iba neefektívne, ale aj kontraproduktívne - obzvlášť ak by ich iniciovali demokrati," napísal tím amerických vedcov.

01 - Modified: 2018-07-27 12:20:00 - Feat.: 0 - Title: Twitter stratil milión užívateľov, akcie pred otvorením búrz padajú 02 - Modified: 2018-07-18 04:54:43 - Feat.: 0 - Title: Twitter likviduje desiatky miliónov používateľských účtov 03 - Modified: 2018-07-18 04:53:27 - Feat.: 0 - Title: Twitter prvýkrát vykázal čistý zisk. Počet aktívnych užívateľov ostal za očakávaniami 04 - Modified: 2018-07-12 07:04:02 - Feat.: 0 - Title: Twitter pritvrdzuje postup proti falošným kontám a profilom
01 - Modified: 2023-07-06 13:49:51 - Feat.: - Title: Štart vo veľkom štýle! Za 7 hodín si novú sociálnu sieť Threads aktivovalo 10 miliónov ľudí 02 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2023-05-11 15:07:44 - Feat.: - Title: Hviezda Fox News dostala padáka, chystá vraj program na Twitteri 05 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 06:31