Ján KuciakTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

V Nemecku ocenili Jána Kuciaka. Udalosti sa zúčastnila aj kancelárka Merkelová

05.11.2018, 19:46
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Ocenenie v kategórii sloboda tlače dostala aj Daphne Caruanová Galiziová.

Zavraždených novinárov Daphne Caruanovú Galiziovú z Malty a Jána Kuciaka zo Slovenska ocenili v pondelok večer v Berlíne in memoriam nemeckou mediálnou cenou Goldene Victoria 2018 – Pressefreiheit (Zlatá Viktória - sloboda tlače).

Informovala o tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na zväzovú organizáciu nemeckých vydavateľov periodickej tlače VDZ, ktorá zdôraznila, že ochrana a obrana slobody tlače a názoru patria medzi jej najdôležitejšie požiadavky.

Galiziová písala o korupcii a obchodovaní s maltským občianstvom, kým Kuciak skúmal v ostatnom materiáli možné prepojenie slovenskej politiky a talianskej mafie.

Malťanka prišla o život v októbri minulého roka po odpálení nálože v jej motorovom vozidle, Slovák sa stal obeťou zrejme nájomnej vraždy vo februári 2018.

Za oboch novinárov, ktorí sa od stoviek prítomných vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dočkali dlhého potlesku postojačky, 35 centimetrov vysokú a kilogram ťažkou sošku Viktorie prevzali ich najbližší príbuzní.

Ceny si v zastúpení laureátov prevzali otec zavraždeného Slováka Jozef Kuciak, respektíve syn a sestra zavraždenej Malťanky, Matthew Caruana Galizi a Corinne Vellová. 

"Znamená to pre nás veľa a veľa to znamená hlavne pre slobodu tlače," povedal Jozef Kuciak, ktorý do Berlína prišiel so svojou manželkou. "Som hrdý, ale zároveň naštvaný, prečo sa to vôbec muselo stať," poznamenal tiež a dodal, že by oveľa radšej dnes sedel doma.

"My by sme radšej chceli byť s našimi deťmi. Blížia sa Vianoce," uviedla aj Zlatica Kušnírová, matka Kuciakovej snúbenice Martiny.

Laureátmi rovnakého ocenenia za angažovanosť a odvahu v záujme slobody tlače sa v uplynulých rokoch stali aj Farida Nekzadová z Afganistanu, Ana Lilia Pérezová z Mexika a Peter Bandermann z Nemecka v roku 2015, niekdajší šéfredaktor tureckého denníka Cumhuriyet Can Dündar o rok neskôr a Insáf Hajdarová zo Saudskej Arábie v roku 2017.

Počas tradičného galavečera VDZ Publishers' Night v Berlíne udeľovali pôvodne ocenenie pre podnikateľa roka, od roku 2006 však pribudli aj čestné Zlaté Viktórie za celoživotné dielo, ocenenie za integráciu a od roku 2010 udeľovaný titul Európan roka.

Medzi doterajšími laureátmi prestížnej ceny figurujú tak napríklad osobnosti ako Franz Beckenbauer, Helmut Kohl, Michail Gorbačov, Joachim Gauck, Henry Kissinger, Hans-Dietrich Genscher, Šimon Peres, Roman Herzog, Daniel Barenboim, Hubert Burda či Wolf Biermann ako nositelia trofejí za celoživotné dielo. Rovnaké ocenenie získala v tomto roku nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

To isté platí aj o José Manuelovi Barrosovi, Donaldovi Tuskovi, Endo Kennym a Martinovi Schulzovi, ako aj o Airbuse a Pulse of Europe v kategórii Európska idea, viacerých špičkových manažéroch a firmách ocenených v podnikateľskej kategórii, či napríklad nemeckom futbalovom internacionálovi poľského pôvodu Miroslavovi Klosem v kategórii integrácia.

Mark Dekan, CEO Ringier Axel Springer Media AG: “Janova smrť bola pre nás všetkých obrovskou ranou. Nedovolíme však aby nás to oslabilo, práve naopak. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby jeho pamiatka žila v našich srdciach navždy a aby dôvod prečo bol zavraždený, bol objasnený. Som hrdý na novinársku komunitu v Nemecku, ktorá ocenila Janovu prácu a vyznamenala ho, jasne to dokazuje, čo je v novinárskej práci najdôležitejšie – pravda.”

Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk: “Ján Kuciak sa stal hrdinom, hoci po tom nikdy netúžil. On chcel robiť novinárčinu, chcel odkrývať korupciu. Zavraždili ho, pretože sa stal nebezpečným pre organizovaný zločin. Ukázal silu žurnalistiky a jej dôležitosť pre demokraciu. Janova vražda ublížila všetkým slušným ľuďom, ktorých zmobilizovala, aby nevzdávali svoj boj za lepšiu krajinu. Cenu, ktorú udelili nemeckí vydavatelia nášmu zavraždenému kolegovi, vnímam ako odkaz našich kolegov zo zahraničia, že v tom nie sme sami.“

VDZ (Asociácia nemeckých vydavateľov periodickej tlače) reprezentuje spoločné záujmy 490 nemeckých spotrebiteľských a B2B vydavateľov. S viac ako 9000 novinármi, 6500 titulmi, tisíckami webových a mobilných stránok, rastúcou konferenčnou a korporátnou vydavateľskou činnosťou, je nemecký vydavateľský sektor jeden z najsilnejších medzinárodných trhov naprieč platformami.  

01 - Modified: 2021-06-14 18:26:57 - Feat.: - Title: Vražda Jána Kuciaka: Televízie budú dianie na súde monitorovať v mimoriadnych reláciách 02 - Modified: 2021-02-21 17:33:02 - Feat.: - Title: Igor Matovič si smutné výročie brutálnej vraždy Jána Kuciaka pripomína kritikou novinárov 03 - Modified: 2020-09-02 15:12:35 - Feat.: - Title: RTVS prinesie špeciálne vysielanie k vyhláseniu rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 04 - Modified: 2019-11-22 19:08:12 - Feat.: - Title: Medzinárodná organizácia poskytne vybraným médiám dáta k vražde Jána Kuciaka 05 - Modified: 2019-08-06 20:06:52 - Feat.: - Title: Turecko zablokovalo nezávislý spravodajský portál Bianet, píše o ľudských právach
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:30