Twitter
StoryEditor

Turecko poslalo do väzenia novinárku za jej prácu pri odhaľovaní daňových podvodov

10.01.2019, 10:03
Autor:
(pš)(pš)
Novinárka sa venovala podnikaniu bývalého tureckého premiéra.

Na trinásť mesiacov poslal do väzenia turecký súd novinárku Pelin Ünker, ktorá sa venovala odhaľovaniu daňových podvodov a únikov v dokumente Panama Papers. V dokumentoch novinárka odhalila podrobnosti o aktivitách bývalého tureckého premiéra a jeho syna. Informáciu priniesol The Guardian.

Pelin Ünker, ktorá je členkou Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), bola uznaná ako vinná za "hanobenie a urážku" za to, že písala o spoločnostiach na Malte vo vlastníctve  bývalého premiéra Binali Yildirim a jeho synov. Yildirim bol predsedom vlády Turecka od roku 2016 do roku 2018.

Novinárka sa po vydaní rozsudku plánuje odvolať, pričom poukazuje na rodinu premiéra, ktorá povedala, že články o podnikaní sú pravdivé.  "Rozhodnutie pre nás nie je prekvapením, pretože bolo jasné už od začiatku. V mojom článku nie je žiadna protizákonná urážka či ohováranie," povedala Ünkerová. "Pravdou je tiež, Yildirimov syn vlastní firmy na Malte. Binali Yildirim tiež potvrdil, že tieto firmy vlastní."

Turecko má najhoršiu povesť, čo sa týka uväznených novinárov. Ku koncu minulého roka ich bolo 68, všetci uväznení čelia obvineniam zo zločinov proti štátu. 

Panama Papers je označenie pre firmy z daňových rajov, v ktorých figurujú politici, známi podnikatelia či celebrity z celého sveta. Informácie pochádzajú z uniknutých dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Dokumenty s citlivými údajmi firiem odovzdal anonymný zdroj v roku 2015 nemeckým novinám Die  Süddeutsche Zeitung a americkému Medzinárodnému konzorciu investigatívnych novinárov (ICIJ).

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 22:46