TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Týždeň v médiách: Kiskova šikmá veža v Pise a Dankov nový Slovník slovenského jazyka

13.01.2019, 07:28

Prezident Andrej Kiska udelil minulý týždeň štátne vyznamenania. Dostalo ich 30 osobností spoločenského a kultúrneho života - z toho traja in memoriam. Prezident vo svojom prejave zdôraznil, že ocenil ľudí, vďaka ktorým je Slovensko lepším, krajším, múdrejším, slušnejším, spravodlivejším miestom. Vyznamenania tak dostali napríklad Miroslav Žbirka, Klára Orgovánová, Katarína Zavacká, Veronika Velez-Zuzulová, Dušan Mitana, kompletný zoznam nájdete tu.

Z novinárskej obce štátne vyznamenanie získal novinár Ján Kuciak in memoriam a zakladateľ denníka SME a súčasný generálny riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek za rozvoj demokracie.

Alexej Fulmek vydal pred koncom roka knihu Bol som dlho v SME a v týchto dňoch vychádza jej rozšírená verzia. Je to nielen kniha spomienok o tom, ako vznikal denník SME, ale aj o tom, ako sa vtedajšia politická garnitúra snažila zlikvidovať denník SME, ktorý mal v čase Mečiarizmu iný, odlišný názor.  A nechýba stále pikantná téma o tom ako Penta kupovala SME, či odchod novinárov a založenie Denníka N. Inými slovami je to časť histórie novodobej slovenskej žurnalistiky prerozprávaný človekom, ktorý dnes mnohé vidí s nadhľadom s výbornou schopnosťou napísať veci veľmi jednoducho, zrozumiteľne a aj s presahom do súčasnej spoločensko-politickej situácie. A preto by táto kniha nemala zostať iba v hľadáčiku novinárskej bubliny.

Na výber ocenených osobností reagovali komentátori slovenských médií. K prezidentovi tentoraz neboli zhovievaví. Napríklad komentátor denníka a portálu Sme, Peter Schutz, zhodnotil výber niektorých osobností za príliš tendenčný.  "O opodstatnenosti ocenenia kohokoľvek z výberu Orgovánová, Zavacká, Kárová, Fulmek, Juráňová, Stanke, Kuciak, Hunčík, Dubovcová, Snopko, Vášáryová, si autor nedovolí pochybovať," píše komentátor pre Sme. "Zoznam je však natoľko naklonený na jednu stranu polit-ideologického spektra, že veža v Pise je šuviks. Z čoho rovno vyplýva, že dramaturg tohto predstavenia je bez nároku volať po zjednocovaní, pranierovať rozdelenie spoločnosti či politickú polarizáciu."

Podobne reagoval v Aktualitách komentátor  Dag Daniš. Aj on píše, že drvivá väčšina si vyznamenanie zaslúži. Avšak myslí si aj to,"v roku 30-teho výročia Novembra 1989 určite nemal medzi ocenenými chýbať herec a tribún revolúcie Milan Kňažko, ktorý výraznou mierou prispel aj k Nežnej revolúcii, aj k vzniku nezávislej Slovenskej republiky. A napokon aj k prekonaniu mečiarizmu."  Daniš píše aj o tom, že "osobnosti, ktoré svojou odvahou, charakterom, pevnými postojmi a silným príbehom prispeli k Novembru či rozvoju Slovenska, no nie sú „spríbuznené“ alebo správne politicky zafarbené, mali pri Kiskovi smolu. Aj pri 25-tom výročí založenia Slovenskej republiky. Aj v roku 30-teho výročia Nežnej revolúcie."

V tejto súvislosti sa opäť prejavil, politik Ľubos Blaha (Smer - SD). Jeho vyjadrenia sú za hranou aj v prípade komentovania výberu vyznamenaných osobností, obzvlášť Richarda Stankeho a Magdy Vašáryovej. Ani Blaha nemusí súhlasiť s výberom osobností, na druhej strane nikoho nemusí nazývať "uvrieskaným paviánom", pretože inak nevyznievajú ani jeho slová v statuse.

Zdá sa, že stále je ten čas, keď sloboda písania na sociálnych sieťach, vrátane rôznych urážok a invektív, nemá hranice. 

Možno. V Česku ale napríklad súd potrestal dvoch ľudí, ktorí postovali na Facebooku nenávistné statusy voči malému chlapcovi Ibrahimovi. Ten sa narodil českej matke a kurdskému otcovi. "Je to odpad, má to v génoch. Bude sa ďalej množiť, koľko bude mať taký neger o 25 rokov potomkov. Takže za mňa dupnúť na krk". Takto znel nenávistný komentár na Facebooku odsúdeného pisateľa komentára. Musí odpracovať 100 hodín prospešných prác. Ďalšia pisateľka je na tom horšie. Bola odsúdená k trestu odňatia slobody v dĺžke jedného roka s podmieneným odkladom výkonu trestu na štyri roky. A ďalší pisálkovia nenávistných komentárov sa stále prešetrujú.

Svojim mediálnym peklom si prešla tento týždeň na Slovensku aj starostka Fekišoviec Miloslava Fedorová. Pokiaľ by si video nevšimol portál Zomri, asi by sme sa o Fekišovciach nedozvedeli, alebo dozvedeli neskôr. Aj to svedčí o sile nových značiek vybudovaných na sociálnych sieťach, akou Zomri bezpochyby je. Na margo pani Fedorovej sa Slovensko smialo dosť, ponúkame troška iný pohľad na jej prácu. Zastal sa jej starosta obce Kvakovce - Radovan Kapraľ. 

A na záver troška jazykovedného okienka. Ak by ste niekedy hľadali v Slovníku slovenského jazyka slovo plagiát, zistíte, že slovo plagiát znamená: napodobenina, kópia cudzieho diela, pôvodiny, vydávaná za vlastnú (bez priznania sa k predlohe).

A potom je tu nový takzvaný Dankov slovník slovenského jazyka, v ktorom sa podobné slovo nielenže nenachádza, ale ani nikdy nenachádzalo. A to ani v prípade, že 63 strán z celkového počtu 72 strán vykazuje vysokú mieru zhody s uvedenými zdrojmi v rigoróznej práci. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 22:42